|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Laptopy i Linux Problemy z systemami z rodziny Linux. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 06-02-2008
|
Nieco teorii:
Czym jest parkowanie? Parkowanie dysku to mechanizm polegający na „odstawianiu” głowicy dysku do bezpiecznego obszaru tak by w razie wstrząsu nie mogła uszkodzić znajdujących się na dysku danych. Kolejnym plusem takiego mechanizmu jest niższe zużycie energii dzięki ACPI (Advanced Control Power Interface – Zaawansowany Interfejs Zarządzania Energią). Na czym polega problem związany z parkowaniem? Jak każdy mechanizm mechaniczny tak i ten posiada pewną określoną żywotność. Np. dla mojego dysku producent ustalił żywotność na 600000 cykli. To całkiem sporo jednak przy domyślnych ustawieniach w niektórych dystrybucjach Linuksa dysk może osiągnąć ten próg dość szybko. Idealna jest sytuacja w której głowica jest odstawiana w bezpieczny obszar na tyle często by w czasie bezczynności nie narażała danych na utratę (np. w przypadku wstrząsu laptopa) i jednocześnie na tyle rzadko by nie przekroczyć za szybko określonego przez producenta limitu. To tyle teroii. Teraz sprawdźmy jak często parkuje nasz dysk Potrzebne narzędzia: smartmontools oraz (jeśli dysk parkuje zbyt często) hdparm i laptop-mode-tools Instrukcja pobierania dla różnych dystrybucji (wszystko przeprowadzamy w terminalu): a) w Ubuntu: Kod:
sudo apt-get install x Kod:
emerge x Kod:
pacman -S x I. Dokonujemy odczytu licznika cykli parkowań głowicy: Zakładam, że laptop w tym momencie jest zasilany sieciowo. Wydajemy polecenie: Kod:
smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count Kod:
193 Load_Cycle_Count 0x0022 087 087 000 Old_age Always - liczba_parkowan Po jakimś czasie np. 10 minutach wydajemy polecenie ponownie i sprawdzamy czy liczba ta się zmieniła a jeśli tak to o ile. Następnie odłączamy laptop od sieci i sprawdzamy jak to wygląda na zasilaniu bateryjnym. Dla zasilania sieciowego wystarczy jeśli będzie to mniej niż średnio 10 cykli na godzinę, jeśli komputer stoi w jednym miejscu ( a raczej trudno wędrować z laptopem zasilanym sieciowo) może nawet nie parkować prawie w ogóle – w tym jednak wypadku monitorujmy temperatury dysku. Jeśli zaczną być niepokojąco wysokie ustawmy dysk tak by trochę parkował (dysk który nie parkuje szybciej się nagrzewa). Dla zasilania bateryjnego możemy ustawić nieco częstsze parkowanie. Jeśli wszystko jest tak jak trzeba na tym kończymi – jeśli nie, przechodzimy do następnego punktu. II. Rozwiązujemy problem z parkowaniem Korzystamy z narzędzia hdparm dla określenia który poziom zarządzania energią będzie właściwy dla naszego dysku. Wydajemy polecenie: Kod:
hdparm -B 254 /dev/sda Gdy już dobierzemy właściwe wartości dla zasilania sieciowego i bateryjnego, przechodzimy do konfiguracji narzędzia laptop-mode-tools UBUNTU Zacznijmy od jednej z popularniejszych jeżeli nie najpopularniejszej ostatnio dystrybucji Linuksa - Ubuntu: 1. Włączamy obsługę laptop-mode wydając następujące polecenie: Kod:
sudo nano /etc/default/acpi-support Kod:
„ENABLE_LAPTOP_MODE=true” Kod:
sudo nano /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf 3. Uruchamiamy Ubuntu ponownie i sprawdzamy przy pomocy smartmontools czy "wszystko gra" ![]() GENTOO Kolejnym distro za które się weźmiemy jest Gentoo: 1. Dodajemy laptop-mode do „autostartu” poniższym poleceniem (musimy mieć uprawnienia roota): Kod:
rc-update add laptop_mode default Kod:
nano /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf 3. Uruchamiamy system ponownie i sprawdzamy narzędziem smartmontools czy "wszystko gra" ![]() ARCH Następną dystrybucją jaką się zajmiemy jest Arch 1. Dodajemy laptop-mode do demonów. Otwieramy w tym celu następujący plik: Kod:
nano /etc/rc.conf Kod:
DAEMONS=(demon1 demon2 demon3 laptop-mode) Kod:
nano /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf 3. Uruchamiamy system ponownie i sprawdzamy narzędziem smartmontools czy "wszystko gra" KONFIGURACJA LAPTOP-MODE a) CONTROL_HD_POWERMGMT=1b) BATT_HD_POWERMGMT=254 c) LM_AC_HD_POWERMGMT=254 d) NOLM_AC_HD_POWERMGMT=254 gdzie: a) ustawiamy jak wyżej b) tu wpisujemy ustalony przy pomocy hdparma, odpowiedni dla naszego dysku poziom zarządzania energią dla baterii c) , d) podobnie jak w b) ale dla zasilania sieciowego. Nie wiem czym dokładnie różnią się opcje c) i d) , mam co do tego pewne przypuszczenia ale muszę to zweryfikować. Sprawdzanie temperatur dysku Do sprawdzenia temperatury naszego dysku wykorzystamy narzędzie hddtemp. Pobieramy je podobnie jak inne wg instrukcji podanych na początku, zamiast x wpisując "hddtemp" (oczywiście bez cudzysłowów). Celem sprawdzenia temperatury wydajemy następujące polecenie: Kod:
sudo hddtemp /dev/sda dla Gentoo i Archa bez zainstalowanego narzędzia sudo, na koncie root: Kod:
hddtemp /dev/sda Ostatnio zmieniany przez Łukasz : 29-08-2009 o godz. 11:23 |
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Data rejestracji: 20-05-2009
|
u mnie po mniej-wiecej 2 miesiacach od zakupu lapka licznik wskazal 9045 cykli parkowan - dzisiaj 1 raz zainstalowalem na nim linuxa.
ustawilem hdparm na 254 i dysk prawie wogole przestal parkowac - przy temperaturze 37 stopni to bedzie chyba najlepsze rozwiazanie? Ostatnio zmieniany przez rakoo : 10-09-2009 o godz. 07:26 |
![]() |
|
|
|
#3 |
|
|
Temperatura jest OK więc możesz tak zostawić. Możesz jednak jeszcze sprawdzić czy nie podnosi się do zbyt dużego poziomu przy intensywnym użytkowaniu dysku.
Informacji o maksymalnej dopuszczalnej temperaturze pracy dla Twojego dysku możesz poszukać na stronie producenta Twojego dysku. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#4 |
|
|
temperature sprawdzalem przy kopiowaniu z dysku zew ok 50 GB danych
![]() jednak co mnie martwi - pod Ubuntu slychac jakies dziwne trzaski z miejsca gdzie jest dysk twardy - pod Vista czy XP dysk chodzi bez wydawania odglosow |
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Data rejestracji: 19-04-2006
|
Czy czytałeś ten temat ? http://forum.ubuntu.pl/showthread.ph...rkowanie+dysku
Jeżeli nie, to polecam. |
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
|
hsurim, znasz takie przysłowie "cudze chwalicie swego nie znacie..."?
Nie wiem czy zauważyłeś, że temat do którego podałeś link traktuje o tym samym. Z taką różnicą, że dot. tylko Ubuntu i nie są to informacje zebrane w jeden poradnik (jak wyżej) tylko porozkładane po wielu postach. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#7 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#8 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 23-07-2006
|
Panowie, nie ma co drzeć szat; taki poradnik jest potrzebny i dobrze, że Łukasz go napisał. Wielu początkujących użytkowników linuksa wcześniej lub później trafia na informacje dotyczące tego zagadnienia i każde źródło informacji może się przydać.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
#9 |
|
|
Cytat: "default value in power.sh potentially kills laptop disks"
To mówi nam o domyślnej wartości poziomu zarządzania energią która może powodować zbyt szybkie parkowanie głowicy dysku a o tym właśnie jest powyższy poradnik. Cóż więc innego jak nie problem parkowania dysku jest tam zawarte? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#10 |
|
|
gdyby nie ten topic na forum to nigdy bym sie nie zastanawial ze nad tym ze dysk pod linuxem moze sie szybciej zuzywac
|
![]() |
|
|
|
#11 | |
|
Data rejestracji: 20-07-2009
|
Cytat:
Ok. 2 lata temu, gdy ta informacja o niszczącym działaniu Ubuntu (którego wtedy używałem) pojawiła się w internecie postanowiłem sam przeprowadzić testy (na HP nx9020). Zwyczajnie bałem się o dysk w laptopie ![]() Okazało się że przy domyślnych ustawieniach dysk (Hitachi) parkował na ubuntu rzadziej niż w XP. Ponadto korzystanie z hdparm dawało trudne do przewidzenia rezultaty. Nie bez znaczenia jest także fakt że linux z zasady mniej korzysta z dysku niż Windows w typowych zastosowaniach. Od tamtej pory korzystałem z 3 laptopów z linuksem i na żadnym nie udało mi się dostrzec tego niszczącego działania. I nie jest to wyłącznie moja opinia. (np. tu). Ostatnio zmieniany przez XemeX : 12-09-2009 o godz. 17:30 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Także uważam, że bardzo dobrze, że Łukasz o tym napisał.
Tylko - jak wyszło w praniu - ten problem nie dotyczy jedynie Linuksa - dlatego napisałem, że nieuważnie czyta (zapewne nawet nie czytał a jedynie zasugerował się tytułem tematu) Okazało się, że gdyby nie Linuksiarze, to zapewne nikt by tego wcześniej nie dostrzegł. Ostatnio zmieniany przez hsurim : 12-09-2009 o godz. 17:43 |
![]() |
|
|
|
#13 | |
|
|
hsurim, owszem nie czytałem dokładnie całego tematu bo najzwyczajniej w świecie nie mam na to czasu. Ostatnio mam za dużo zajęć.
Z drugiej jednak strony zarówno Ty jak i XemeX nie przeczytaliście dokładnie mojego poradnika. Gdybyście przeczytali go dokładnie, zauważyli byście, że na samym dole jest w nim napisane: Cytat:
![]() Do poradnika powyższego też mam w planach dodać jeszcze jedną część ale najpierw muszę znaleźć na to trochę czasu. XemeX, nigdzie nie napisałem, że u wszystkich ten problem występuje. To zależy od wielu czynników. Dobrze jednak jest to sprawdzić. Twierdzenie, że ten problem w ogóle nie występuje tylko dlatego, że nie dostrzegłeś go w swoich trzech laptopach jest nie rozsądne. Poprzeglądaj Fora internetowe, to zauważysz, że są przypadki ludzi u których w ciągu kilku miesięcy wykonana została potężna ilość parkowań. |
|
![]() |
|
|
|
#14 |
|
|
Łukaszu, raz jeszcze podkreślam, że baaardzo dobrze, że napisałeś o tym.
Ja podałem link, gdzie omówiono to (chyba nawet) szerzej. A że zasugerowałeś się samym tytułem podlinkowanego wątku, stąd wyszło nieporozumienie. |
![]() |
|
|
|
#15 |
|
|
hsurim, może i szerzej ale porozrzucane po wielu postach a tu jest "czysta esencja". Jak ktoś ma czas i chce sobie przeglądać setki postów po to by znaleźć kilka stron o parkowaniu dysku - proszę bardzo. Jak ktoś nie chce tracić na to czasu zainteresuje się poradnikiem wyżej.
|
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|