|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Laptopy i Linux Problemy z systemami z rodziny Linux. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 06-05-2008
|
Witajcie, nie chodzi mi o odwieczny temat co fajniejsze bo znam oba systemy. Bardziej chodz mi o to czy Waszym zdaniem w przypadku lapka Toshiba Satellite L 40 t2310 1,46 ghz, 2gb, 120gb Hdd X3100, szybciej będzie działać vista HP czy ubuntu 9.04 - ogólnie co lepsze dla tego lapka. Z góry dzięki za przemyślenia. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 08-06-2007
|
Jeśli:
- nie grasz - nie zajmujesz się profesjonalnie grafiką (czy to CAD/CAM czy to "artystyczną") - znasz i nieźle czujesz się w Linuksie to ja bym wziął Ubuntu. Vista też nie byłaby zła. |
|
Konfiguracja routerów - tutorial :: Linux Live CD
Dell Vostro 1400 :: Lenovo Y550 :: Dell E4200 :: http://niegurt.mybrute.com |
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
Toshiba Satellite L30 134
Data rejestracji: 17-02-2007
|
Ubuntu na pewno mniej zaśmiecisz jak Vistę a co za tym idzie będzie działać szybciej
Jeśli nie poruszasz się w środowisku gdzie obieg mają pliki wyłącznie formatu windowsowego to możesz spróbować. Można po paru trikach odpalić aplikacje windowsowe na linuksie ale moim zdaniem chodzi tu o wygodną pracę a nie o kombinowanie. |
|
Tips & Tricks Toshiba Satellite L30-134 | Nieoficjalna instrukcja serwisowa | Galeria TOSHIBA
[Nie udzielam porad na PW!] (Ostatnia aktualizacja Tips & Tricks : 25.01.2010 | 19:38) |
|
![]() |
|
|
|
#4 |
|
& granat z Antiochii
Data rejestracji: 28-05-2007
|
Ja to widzę tak:
1) Wypróbować kilka dystrybucji Linuxa nic nie kosztuje. Więc jaki problem spróbować? 2) Jeżeli któraś z popularnych (_buntu, Mandriva, openSUSE) dystrybucji "zatrybi", tzn. nie będzie problemów ze sterownikami (pełną obsługą np. klawiszy funkcyjnych/specjalnych i resztą podzespołów), to pozostawić i działać na Linuksie. 3) Pozostawić ewentualnie opcję 1 problemu do napotkania-wyszukania rozwiązania-naprawienia. Jeśli problem nie da się rozwiązać po jednym popołudniu poszukiwania w www.google.com postawić na M$ Windows. 4) Jeżeli problemów będzie więcej niż 1 postawić M$ Windows. 5) Jeżeli prędkość działania popularnych dystrybucji nie będzie satysfakcjonująca, postwawić na M$ Windows. 6) Postaw na Linuxa, jeżeli: __6.1) jeżeli Masz dużo wolnego czasu __6.2) poszukiwania rozwiązań problemów są dla Ciebie inspirującymi i ciekawymi wyzwaniami __6.3) jeżeli cierpliwość, konsekwencja i upór w dążeniu do celu są cechami, które Cię charakteryzują (lub Chcesz je sobie potrenować). 7) Postaw na Windows, jeżeli Chcesz, żeby laptop działał tak jak fabryka chciała. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Data rejestracji: 06-02-2008
|
Podobnie jak klólik, myślę, że powinieneś mieć na uwadze możliwość wypróbowania kilku dystrybucji. Mi Ubuntu nie pasuje ale może u Ciebie będzie się sprawowało lepiej
|
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
a52e
Data rejestracji: 29-04-2008
|
próbuj,próbuj-ja od jakiegoś dosyć nie krótkiego czasu szukam distro dla siebie i pod lapka-szukam,szukam i może to dziś będzie ten dzień-skończy pobierać i testuję zenwalk 6.0..
|
![]() |
|
|
|
#7 |
|
Data rejestracji: 01-05-2009
|
Witam,
Najlepiej popróbować. Sprzęt powinien działać bez problemu na większości dystrybucji. Problemem mogą być klawisze funkcyjne i dodatkowe urządzenia np. kamery. Ale to przy mniej "przyjaznych użytkownikom" dystrybucji. Spróbuj też Windowsa 7. Do marca masz fajny system. A na twoim sprzęcie powinien działać nieźle. Ja osobiście wybrałem najmłodsze dziecko M$. Mam nie wiele lepszego laptopa niż Ty. I działa całkiem fajnie. Dla mnie Linux tylko na desktop (no i serwery Na desktopie używałem wiele dystrybucji. Ostatnio był Arch a później Fedorka. Pierwszy super konfigurowalny. Coś dla "rzeźbiarzy". Efekt jest - imponująca szybkość i kontrola nad większością komponentów PC. A wszystkie konfigi znajdują się w paru plikach. Drugie distro to typowe "click and go". Dodatkowo można znaleźć bardzo świeży kod. Ogólnie Fedora ma ciekawą filozofie testowania nowych technologii. Kiedyś jeszcze używałem Ubuntu. Ale to było na początku istnienia tej dystrybucji. Zrażony "piekłem zależności" uciekłem do Debiana. I tak na testingu siedziałem prawie trzy lata. Też bardzo fajna dystrybucja. Po prostu nie bój się testować. Szczególnie jak nie masz nic do stracenia(włącznie z czasem) Pozdrawiam AbraKadabra Ostatnio zmieniany przez kornik : 28-05-2009 o godz. 19:16 Powód: poprawa byka |
![]() |
|
|
|
#8 |
|
Data rejestracji: 29-11-2007
|
Możesz sięgnąć po moblin2.0beta jeżeli znasz konstrukcję pakietową Fedory potrzebną do rozbudowy tego distro.Laptop acer 5620z 2310 ,na którym mam to zainstalowane niewiele rózni się od twego.Wszystko co do tej pory powstawało to mała namiastka tego co jeszcze można zrobić z Linuxem.Wcześniej było tylko e17 o tak efekciarskim wyglądzie.Czas startu z dysku to 30sek. a zamknięcia systemu do wyłączenia to 3sek.PS.W razie jakichkolwiek problemów możesz posłuchać rad "klólik-a"
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Data rejestracji: 10-01-2009
|
Tylko Vista. Najlepszy system świata.
|
![]() |
|
|
|
#10 | |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 17-08-2007
|
Cytat:
Rozwiń swoją myśl, bo jak na razie Twój post nadaje się tylko do kosza. |
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#11 |
|
a52e
|
tylko xp-najlepszy system świata jeden-kompatybilny z grubą ilością softu,najbardziej popularny-wszędobylski,a dzięki temu najwięcej ludków go zna i chwali/chwalą ci,którzy boją się zmian/,problemy z obsługą najnowszego sprzęciku..
tylko vista-najlepszy system świata dwa-bo-na chama instalowany na każdym-prawie-nowym lapku-ładny,problemowy dla przeciętnego usera-wnikacz go skonfiguruje i będzie dobrze-obsłuży nowy sprzęt.. linux-najlepszy system świata trzy-mnogośc distro,ciężki wybór,trza testować i znależć distro dla siebie i pod sprzęcik,pod konkretne wymogi,do gierek ni bardzo,albo wcale,zawsze są problemy,ale do rozwiązania.. cóż.. |
![]() |
|
|
|
#12 |
|
Wredny babsztyl
Data rejestracji: 02-12-2007
|
Masz w miarę dysk. Co Ci szkodzi mieć dwa systemy?
|
![]() |
|
|
|
#13 |
|
a52e
|
sundance_kid-słusznie,że tez tego wcześniej nie zaproponowano..
|
![]() |
|
|
|
#14 |
|
Data rejestracji: 02-02-2009
|
Jak koledzy nadmienili, zainstaluj 2 systemy i sam oceń, który jest dla Ciebie najlepszy. Jak dla mnie Vista jest do kąta, choć nadal mam ją zainstalowaną jako jeden z systemów. Biorąc pod uwagę, iż lubię mieć choć pozorną świadomość bezpieczeństwa i mam zainstalowanego "serwis paka", poprawki, program anty wirusowy i spamowy, powiadomienia o ważnych aktualizacjach itp., uruchomienie Visty zajmuje sporo czasu zanim wszystko wystartuje, spokojnie po wpisaniu hasła możesz pójść zrobić kawę i wrócić. Ale jak już się odpali, ujdzie w tłumie.Mam go pewnie przez stare przyzwyczajenia i może delikatny sentyment no i pewnie gdyby wsparcie dla XP nie zostało wstrzymane nie kupiłbym Visty i nie zainteresowałbym się linkusem. Jest sporo aplikacji linuksowych, które niestety nie dorównują "łindosowym", a jeśli trafi się odpowiednik jego "klawiszologia" wcale nie musi być taka sama, co wiąże się z poświęceniem czasu na naukę jego obsługi, praktycznie od początku. Zakładam, że lubisz też czasem pograć, a gierek przynajmniej tych lepiej dopracowanych graficznie znajdziesz więcej w środowisku "majkrosoftu" niż linuksie, choć trafiają się niezłe pozycje które funkcjonują w obydwu. Jako, że 9.04 również zagościł na moim sprzęcie i jestem naprawdę z niego zadowolony (może przez świadomość tego, że mam większy wpływ na to co się dzieje w systemie, możliwość zautomatyzowania jego działania do moich potrzeb, czy bajerki wizualne, a może wieloletnia nuda z używania MS Windows, sam nie wiem) poleciłbym Ubuntu. Ale jak wspomniałem na początku no i jak nadmienili koledzy, zainstaluj 2 "oesy", przetestuj wybierz jeden lub korzystaj z dwóch (u mnie to rozwiązanie działa bez problemu). Możesz też spróbować zainstalować jeden z nich na "virtualnej maszynie", ale pewnie to już post na inny wątek.
Pozdrawiam serdecznie. |
![]() |
|
|
|
#15 |
|
Data rejestracji: 25-05-2009
|
rempyr to co Ty masz poinstalowane , wrzucone do traya, jaki masz komp że "zdązysz kawę zrobić" zanim wystartuje vista ? u mnie chwila i jest
a tak dla śmiechu: http://i.pinger.pl/pgr211/5691b83a00...e9d9a1/lin.jpg
|
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|