|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Laptopy i Windows (pozostałe wersje) Problemy z systemami z rodziny MS Windows 98/2000/XP/Vista. |
![]() |
|
|
LinkBack (2) | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 16-11-2005
|
Jak zrobić Boot CD WinXP Home PL z tego co mamy na laptopikach z procedurą "Recovery".
Przepis dla tych, którzy sami chcą powalczyć i nie mają oryginalnej płytki z ww systemem. ![]() I. Przygotowanie danych. 1. Sprawdzamy czy na partycji (domyślnie "C") znajduje się przede wszystkim folder "i386" który to zawiera pliki instalacyjne ŽWindows'aŠ. Jest to podstawą dalszych kroków. Dla porządku zakładamy sobie jakiś folder, u mnie nazwa jest adekwatna do etykiety płyty, czyli XP2HOEM_PL - do którego kopiujemy folder "i386" oraz jeśli macie folder: Valueadd. ![]() Jak nazwać płytkę (etykieta/label) oraz jak ją nagrać znajdziesz Tu. 2. Na oryginalnej płytce znajdują się jeszcze takie pliki: Uploadowałem je TU ~360kb (folder "CD" w archiwum) Pliki te kopiujemy do wcześniej utworzonego folderu i mamy teraz: 3. Dodatkowo możecie sobie założyć jeszcze inne foldery i wgrać tam sterowniki i to co ogólnie jest wam potrzebne 4. <Troszkę trudniejsza czynność dla mniej zaawansowanych Jak nagrałem w Nero obraz z WinXP Home Sp2 PL OEM, podczas instalacji (na szczęście w VMware) okazało się, że w folderze i386 brak jest plików: - oembios.bi_ - oembios.ca_ - oembios.da_ - oembios.si_ W systemie (już zainstalowanym) miałem pliki: - oembios.bin - oembios.cat - oembios.dat - oembios.sig Sprawdź u siebie czy nie jest podobnie!, a unikniesz konieczności zmian w obrazie płyty. Jeśli masz tak jak u mnie to musisz teraz zrobić krok 5. w innym wypadku pomijasz to. _ (dolna kreseczka w rozrzerzeniu) oznacza, że jest to plik cab i nie wystarczy sama zmiana nazwy pliku (plik jest spakowany). Pliki, które posiadamy pakujemy poleceniem makecab Składnia jest taka: makecab "plik pakowany wraz z określeniem miejsca położenia" "plik spakowany wraz z określeniem miejsca położenia". Możesz kliknąć przycisk "Start" następnie "Uruchom" i wpisać kolejno: a) makecab "C:\WINDOWS\system32\oembios.bin" "C:\XP2HOEM_PL\i386\oembios.bi_" b) makecab "C:\WINDOWS\system32\oembios.dat" "C:\XP2HOEM_PL\i386\oembios.da_" c) makecab "C:\WINDOWS\system32\oembios.sig" "C:\XP2HOEM_PL\i386\oembios.si_" d) makecab "C:\WINDOWS\system32\dllcache\oembios.cat" "C:\XP2HOEM_PL\i386\oembios.ca_" UWAGA! Proszę pamiętać o właściwych ścieżkach gdzie znajdują i mają znaleźć się pliki! U mnie to wygląda tak, a Wy jeśli sobie założycie folder w innym miejscu, to musicie to uwzględnić w składni. Można również sobie skopiować te pliki gdzieś i zrobić to w jednym folderze i następnie spakowane (z rozrzerzeniem .xx_) wrzucić do i386. Zaawansowani sobie poradzą i innymi metodami ![]() Po całym zabiegu proszę sprawdzić czy folder i386 zawiera te pliki. II. Płyta (obraz) bootowalna (samostartująca). By zrobić bootowalną płytę CD (samostartującą) potrzebny będzie nam jeszcze jeden malutki plik boot.bin. Ten plik równiez uploadowałem, to samo archiwum co wyżej (folder "Boot" w archiwum). >tu< Opis poniższy robię dla NERO v7 (i starsze), jeśli macie inny soft zapraszam do lektury (niestety EN, ale z obrazkami):>tu - EN< 1. Odpalamy Nero i wybieramy opcję CD-ROM(start.) 2. Teraz w zakładce "Opcje Startowe" ustawiamy tak: Czyli klikamy "Przeglądaj" i wskazujemy nasz plik boot.bin (wcześniej wypakowany Zaznaczcie w Pliki Typu "wszystkie pliki" ponieważ inaczej Nero go nie widzi. Zmieniamy jeszcze: Rodzaj emulacji: bez emulacji Liczba ładowanych sektorów: 4 3. Zakładka "Opcje ISO" powinna domyślnie być OK, sprawdź: 4. Zakładka "Opis płyty" w "Nazwa Dysku" wpisujemy naszą etykietę (label) CD, u mnie jest XP2HOEM_PL (tak jak sobie dla ułatwienia nazwałem folder). 5. Teraz klikamy na dole przycisk "Nowy" i otwiera się nam projekt naszej płyty. W prawym oknie przechodzimy do folderu, gdzie mamy już wszystkie przygotowane w etapie I pliki, zaznaczamy je (np. Ctrl+a) i przeciągamy na lewą stronę. Powinno być tak: 6. Zaawansowanym polecam w Nero w menu "Nagrywarka" - "Wybór nagrywarki" ustawić sobie "Image Recorder" i nagrać całość do obrazu płyty np. iso. Obraz później można zamontować w wirtualnym napędzie i sprawdzić w wirtualnym systemie Pozostali mogą już kliknąć w menu na opcję "Zapis" (Ctrl+b). W ostatniej zakładce ważne jest by zaznacztć opcję "Zakończ dysk" oraz wybrać metodę zapisu na "Disc-At-Once": Nagraną płytę pozostaje nam potestować ![]() U mnie wszystko działa bez problemu. Zainstalowałem sobie nowy system na laptopie, wrzuciłem aktualne sterowniki i aktywowałem się przez net w Microsoft ![]() Żadnych problemów: Źródła informacji: http://www.winsupersite.com/showcase...slipstream.asp http://xp.net.pl/art/windowsxp_sp1a_cd.html http://amnezja.org.pl/ (dla zarejestrowanych). W razie wątpliwości zapraszam do dyskusji. P.S. Ja mam system oryginalnie z SP2, na podanych stronach jest również opis jak można zintegrować SP2. Za wszelkie byki przepraszam, ale siedziałem nad tym dość długo i jest już późna pora 8) |
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
dobry manual! mam watpliwosci odnosnie punktu 2- te pliki CHYBA sa inne dla roznych wersji windows. gdzies ostatnio czytalem i byly porownane wszystkie pliki z plyt z windows xp home i pro. najwazniejszy z nich setup.exe byl bodajze inny...
inny sposob to nagranie plyty bez tych plikow z punktu 2 i uzycie dyskietki startowej z windowsa 98 z obsluga cdromu i reczne uruchomienie instalacji plikiem winnt.exe z katalogu components. |
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 16-09-2005
|
Bardzo fajny poradnik. Ze swej strony moge jeszcze dodac:
1. http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/xp-sp1-nero/1.php - opis intetgracji SP z WinXP (co prawda SP1 ale podobnie wyglada to dla SP2) 2. Na stronie http://www.nliteos.com - znajduje sie program o nazwie nLite za pomoca, ktorego mozna:
Wszystko odbywa sie w sposob bardzo prosty i automatyczny. Nic nie trzeba zgrywac z oryginalnej plyty ani martwic sie o jakies pliki (dodam, ze dla wersji Home i Pro roznia sie te pliki). |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#4 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
zgadza sie, nLite jest programem o ogromnym potencjale. uzywam go to przygotowywania plytki startowej windows xp z wszystkimi najnowszymi poprawkami - po ewentualnej reinstalacji windowsa mam go od razu zaktualizowany i nie musze tracic czasu na sciaganie megabajtow poprawek. poza tym zaraz po integracji mozemy nagrac bootowalny obraz iso.
|
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|
![]() |
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Oczywiście metod jest sporo. Można sobie do gotowego obrazu z *****'s BootCD v7.5 dograć folder i386 i inne potrzebne pliki i spoko całość nagrać nawet na Boot DVD. To co opisałem to tylko jedno spojrzenie i pokazanie jakiejś możliwości. |
|
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
Data rejestracji: 17-11-2005
|
Wszędzie to nero i nero - a jak ktoś nie ma?
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Uomo d'onore
|
Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#8 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
|
|
|
#9 |
|
|
Ta, tylko Roxio też jest płatny a ja używam tylko freeware (nie chciałbym piracić).
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Uomo d'onore
|
Kilka darmowych programu do nagrywania pod Windows:
Burn4free Burnatonce BurnOn CD/DVD Free CDBurnerXP Pro 3 DeepBurner Zwlaszcza ten ostatni jest ciekawy... |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#11 |
|
|
BurnOn to nawet używam - jak już zainstalowałem to nie chciało mi się go wywalać.
Ale i tak nic nie zastąpi Nero 6 Reloaded, ech gdyby tak za darmo dawali... |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Uomo d'onore
|
Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#13 | |
|
|
Cytat:
DeepBurner v1.7 ma opcję boot, ale brak jest możliwości jakichkolwiek ustawień, nie sprawdzałem działania. Burn4Free v1.6 - brak opcji boot |
|
![]() |
|
|
|
#14 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Uomo d'onore
|
Cytat:
PS Nie wiem czy wiecie, ze oprogramowanie OEM mozna odsprzedac innym i nadal bedzie legalne. Nalezy tylko spelnic kilka wymogow (musi byc kompletne - nosnik, ksiazeczka, certyfikaty itd). Poza tym oprogramowanie otrzymane w prezencie rowniez jest legalne chodz zakupil je ktos inny. W przypadku uzytkownika domowego nie jest konieczna faktura zakupu ani rachunek. |
|
|
|
||
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| recovery |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://forum.laptopy.info.pl/f13/opis-jak-zrobic-boot-cd-winxp-home-pl-sp2-125/
|
||||
| Napisany przez | For | Type | Data | |
| Forum > recovery - xp, problem z klawiatura | This thread | Refback | 13-03-2009 23:15 | |
| recovery - xp, problem z klawiatura - Forum : IDG.pl | This thread | Refback | 03-02-2009 21:02 | |