Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Problemy > Laptopy i Windows (pozostałe wersje)

Laptopy i Windows (pozostałe wersje) Problemy z systemami z rodziny MS Windows 98/2000/XP/Vista.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25-07-2010, 18:33   #1
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 24-07-2010
Domyślny Partycja Recovery - pytania

Ostatnio zajmuję się laptopem znajomej (Gateway M-1624, VistaHomePremium), bo w porównaniu z nią jestem ekspertem W akcie desperacji użyłem programu Combofix, żeby naprawić pewien problem i się udało. Ale...
Combofix usunął z partycji Recovery D: plik autorun.info (o treści [AUTORUN]ShellExecute=Info.exe protect.ed 480 480)

Wcześniej dostęp z poziomu exploratora do partycji Recovery był ograniczony - tj. widoczny był zdaje się tyko jeden plik info.exe, po uruchomieniu którego wyskakiwało okienko graficzne z informacją w stylu, że to partycja recovery. Teraz na tej partycji widać drzewo katalogów, do których jest normalny dostęp(i386, program files, windows, itd.) W każdym katologu jest taki zestaw: pliki autorun i info.exe, które kopiowałem do głownego katalogu D:, ale to też nie poskutkowało.
Przywróciłem kopię ustawień systemowych stworzoną przez Combofix - i nic się nie zmieniło, przywróciłem system przez system restore(niestety dysk d: nie był monitorowany) sprzed interwencji combofix - i nic.
I teraz nie wiem jak to naprawić I czy będzie to miało jakiś wpływ na działanie przywracania z tej partycji?
Czy u innych producentów dostęp do tej partycji z windowsa jest też zabezpieczony?
Na czy polega takie zabezpieczenie? Bo może jak uda się przywrócić system z tej partycji, to wróci do normy? Z drugiej strony, gdyby to zbezpieczenie było określone gdzieś w systemie(rejestrze), to przecież przywróciłem system i nic to nie podziałało.
W sumie to może niewielki problem, ale może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie i się podzieli
Mężczyznacolombo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25-07-2010, 19:44   #2

Data rejestracji: 20-07-2009
Domyślny

Gwoli ścisłości ten plik to Autorun.inf

Jeśli plik Info.exe istnieje, mechanizm powinien działać.
MężczyznaXemeX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25-07-2010, 21:29   #3

Data rejestracji: 22-01-2008
Domyślny

Te zabezpieczenie nie ma wpływu na działanie przywracania systemu z partycji recovery. To ma za zadanie uniemożliwienie użytkownikowi zmianę danych, co by mogło spowodować błędne przywrócenie systemu. Więc jeśli nie będziesz zmieniać tych plików to będzie wszystko ok. A po przywróceniu systemu z partycji recovery pewnie wszystko wróci do normy. Jeśli nie, to po przywróceniu z płyty recovery, która wykona od nowa partycję recovery będzie zabezpieczenie przed wejściem na partycję działać.

A u mnie w HP partycja recovery była zabezpieczona w identyczny sposób.

HP Compaq nx7300 RU583ES#AKD : CPU: Intel Core 2 Duo T5200 @ 1.60 GHz | GPU:GMA 945 | RAM 2x512MB DDR2 | HDD:120GB | OS: WinXP HE HP
MężczyznaYaHooo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16-08-2010, 21:46   #4

Data rejestracji: 19-08-2008
Domyślny

U mnie Combofix spieprzył mechanizm autoodtwarzania (wyłączył chyba usługę i zmienił pełno wpisów w rejestrze dotyczących "polityki autoodtwarzania") - normalne programy "tweakerskie" nie dawały rady tego naprawić. Na szczęście odpowiedni program Microsoftu pomógł naprawić problem. Combofix nawet nie ostrzegał, że zrobi taką operację. Rozumiem, że to dla bezpieczeństwa, bo wiele osób posiada zainfekowane pendrive wraz z dyskami, ale nie wszyscy.
MężczyznaVipek007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17-08-2010, 09:21   #5

Data rejestracji: 22-01-2008
Domyślny

Cytat:
Napisany przez Vipek007 Podgląd Wiadomości
U mnie Combofix spieprzył mechanizm autoodtwarzania (wyłączył chyba usługę i zmienił pełno wpisów w rejestrze dotyczących "polityki autoodtwarzania")
Właśnie dlatego jeśli się nie wie do końca co te potężne narzędzie robi nie wolno go uruchamiać nawet w celu zwykłego skanowania. Gdyż wbrew pozorom nie tylko skanuje on, ale i usuwa różne rzeczy które potem ciężko poprawić.

HP Compaq nx7300 RU583ES#AKD : CPU: Intel Core 2 Duo T5200 @ 1.60 GHz | GPU:GMA 945 | RAM 2x512MB DDR2 | HDD:120GB | OS: WinXP HE HP
MężczyznaYaHooo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: