Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Problemy > Sieci w komputerach przenośnych

Sieci w komputerach przenośnych Problemy sieciowe.

Odpowiedz na post

LinkBack (1) Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24-03-2007, 18:23   #16

Data rejestracji: 23-12-2006
Domyślny

W sumie co do tych pakietów to faktycznie bez sensu myślę. Choć czasem otwieram dużo stronek w szybkim czasie i wcale przez modem by się długo nie ładowały.

Tylko, że biorąc pod uwagę różnicę cen tepsa a plus to pewnie takie połączenie sie kompletnie nie opłaca.

Pozdrawiam

Toshiba Satellite L20-101, Pentium M 1,73GHz, 1024MB RAM(533), Intel GMA900 128MB, 60GB dysk. Dodatkowo dysk WD800BEVE 80GB w obudowie Welland.
Pawelt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19-05-2007, 22:35   #17

Data rejestracji: 04-05-2007
Domyślny

No właśnie...

A nie wiecie może jaki ciąg znaków trzeba wpisać dla innych operwtorów zagranicznych zamiast tego AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"??

Konkretnie chodzi mi o Norwegię: operatorzy NetCom i Telenor...
knypo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20-05-2007, 09:50   #18
Consigliere

Data rejestracji: 03-03-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez knypo
A nie wiecie może jaki ciąg znaków trzeba wpisać dla innych operwtorów zagranicznych zamiast tego AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"??
Zdecydowanie ten ciąg jest dla Plusa i żaden inny operator raczej z takim ciągiem nie zadziała. Spróbujcie wpisać uniwersalny, czyli: AT+CGDCONT=1,"IP","internet"

Cytat:
Napisany przez knypo
Konkretnie chodzi mi o Norwegię: operatorzy NetCom i Telenor
Na ich stronach nie ma przykładowych konfiguracji?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
MężczyznaBliSki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20-05-2007, 12:04   #19

Domyślny

Pewnie i jest. Tylko że ja nie znam Norweskiego...

A WAP przez GPRS to jest to samo co normalny internet??

[ Dodano: 2007-05-20, 13:17 ]
I nie wiecie może czy łącząc się na lapku z internetem przez telefon trzeba jakoś aktywować ten GPRS???
Stary 20-05-2007, 13:16   #20
Uomo d'onore

Data rejestracji: 08-08-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez knypo
A WAP przez GPRS to jest to samo co normalny internet??
WAP
No niezupełnie - wap został wymyślony, aby urządzenia przenośne (np komórka) mogły korzystać z internetu, ale chodzi tu o specjalnie przygotowane do tego celu strony (strony WAP) - normalne strony niestety nie będą otwierane...

Cytat:
Napisany przez knypo
I nie wiecie może czy łącząc się na lapku z internetem przez telefon trzeba jakoś aktywować ten GPRS???
Trzeba zainstalować dany telefon jako modem...
mauy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 20-05-2007, 14:37   #21

Domyślny

Ale chodziło mi o jakieś umowy z Telefonią Komórkową, czy też jakieś konfigurowanie telefonu...
Czy może wystarczy włożyć kartę SIM i od razy będzie w nim GPRS...?
Stary 20-05-2007, 17:34   #22
Consigliere

Domyślny

Cytat:
Napisany przez knypo
Czy może wystarczy włożyć kartę SIM i od razy będzie w nim GPRS...?
Nie ma tu żadnej reguły. Tym bardziej nie wiem jak tamci zagraniczni operatorzy tym "zarządzają". Przykładowo wiem, że u krajowych operatorów np. Tak-Tak czy Heyah trzeba taką usługę aktywować (przynajmniej tak było jeszcze rok temu).

Ale już specjalna karta plusa SimData ma tę usługę domyślnie aktywną, gdyż służy praktycznie tylko do przesyłu danych. Generalnie knypo, polecam Ci forum jakie mam w stopce, tamo dowiesz się więcej na temat korzystania z połączeń GPRS za granicą. Patrz FAQ.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Stary 02-01-2008, 12:06   #23
Tajny współpracownik

Data rejestracji: 15-11-2005
Domyślny

Dopiszę się tutaj, bo dla jednego pytania na bez-kabli.pl się rejestrować nie będę.

Przede wszystkim - @BliSki, bardzo dziękuję za znakomitą instrukcję ustanowienia połączenia przez modem HSDPA na USB (huawei e220) - wszystko działa bez tej durnej aplikacji od operatora.

Pytanie mam jedno - czy istnieje możliwość automatycznego wdzwaniania połączenia po uruchomieniu komputera (samo uruchomienie aplikacji załatwiłem dodaniem skrótu do autostartu)?

Mężczyzna joujoujou jest teraz online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02-01-2008, 12:48   #24
Consigliere

Domyślny

Cytat:
Napisany przez joujoujou
Przede wszystkim - @BliSki, bardzo dziękuję za znakomitą instrukcję ustanowienia połączenia przez modem HSDPA
Proszę bardzo

Cytat:
Napisany przez joujoujou
Pytanie mam jedno - czy istnieje możliwość automatycznego wdzwaniania połączenia po uruchomieniu komputera
Jest kilka sposobów na to. Najprostszym jest chyba aplikacja, która sama się uruchomi i ustanowi połączenie. Więcej masz w tamtym FAQ i...
Cytat:
Napisany przez joujoujou
bo dla jednego pytania na bez-kabli.pl się rejestrować nie będę
...ja z kolei nie chcę się powtarzać

>Tu masz np. Kilka ciekawych programów do podawania kodu PIN i wspomagania łączenia się z internetem< Poczytaj potestuj
Stary 02-01-2008, 13:06   #25
Tajny współpracownik

Domyślny

Sorry, nie sprecyzowałem pytania.

Chodzi mi o automatyczne łączenie bez wspomagaczy w postaci dodatkowych programów - sam program od operatora brał 12 mega RAMu.

Zależy mi po prostu na automatycznym połączeniu używając windowsowego dial-upa, o ile oczywiście to możliwe (windows XP pro SP2 EN).

PINu nie muszę podawać - wyłączyłem.

Stary 02-01-2008, 14:39   #26
Consigliere

Domyślny

Cytat:
Napisany przez joujoujou
Chodzi mi o automatyczne łączenie bez wspomagaczy w postaci dodatkowych programów - sam program od operatora brał 12 mega RAMu
No to użyjesz jednego z tych programików (Mój Mobility Manager lub Top netinfo) i powinno być OK. Wiem, że chcesz bez programu ale tak raczej w Twoim przypadku się nie da, chociaż kto wie...
Idealnym byłoby, aby do autostartu zrobić linka do połączenia dial-up, takie jak robi się np. na pulpicie. Ale z tego co pamiętam, to wtedy jak nawet się to uruchomi (bo z tym też są czasami problemy) to i tak będziesz musiał parę razy kliknąć myszką czy zatwierdzić enterem. Natomiast taki programik zrobi to automatycznie.

Cytat:
Napisany przez joujoujou
sam program od operatora brał 12 mega RAMu
Te programiki wywołają połączenie i można je zazwyczaj zamknąć. A ramu z tego co wiem też zużywają o wiele mniej.
Tak jak pisałem, poczytaj i zobacz sam. Bo wydaje mi się, że tego właśnie szukasz.

Cytat:
Napisany przez joujoujou
PINu nie muszę podawać - wyłączyłem
A PINu w tym programie nie musisz podawać. On tylko zajmie się inicjacją połączenia stworzonego jako Dial-up.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 02-01-2008, 17:04   #27
Tajny współpracownik

Domyślny

Cytat:
Napisany przez BliSki.
[...] Idealnym byłoby, aby do autostartu zrobić linka do połączenia dial-up, takie jak robi się np. na pulpicie. Ale z tego co pamiętam, to wtedy jak nawet się to uruchomi (bo z tym też są czasami problemy) to i tak będziesz musiał parę razy kliknąć myszką czy zatwierdzić enterem. [...]
Uruchamia się bez problemu (bo właśnie tak dodałem, jak już wcześniej pisałem) i pozostaje kliknąć "connect".

Trudno, niech już lepiej zostanie tak, jak jest - może zabrzmi to dziwnie, ale za wszelką cenę chciałem uniknąć dodatkowych programów pośredniczących w całej operacji - z dwojga złego wolę jedno kliknięcie.

Stary 02-01-2008, 17:05   #28
***Terminator***

Data rejestracji: 15-09-2007
Domyślny

Ja dodam że można użyć programu AutoConnect i zaraz po starcie windy będzie już łączył z netem.

JACO ® ™ http://www.bez-kabli.pl

Masz pytanie do mnie pytaj na PW.
MężczyznaJaco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03-01-2008, 09:43   #29
Consigliere

Domyślny

Cytat:
Napisany przez joujoujou
Uruchamia się bez problemu (bo właśnie tak dodałem, jak już wcześniej pisałem) i pozostaje kliknąć "connect"
To tak jak pisałem, bez dodatkowego softu z tego co wiem, to się nie uda. A skoro nie chcesz innego softu, to nie pozostaje nic innego jak kliknąć
Swoją drogą czemu boisz się tamte programiki spróbować?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 03-01-2008, 10:11   #30
Tajny współpracownik

Domyślny

Im mniej programów, tym lepiej dla systemu.

Takie już zboczenie mam, i tyle.

Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: