|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Zrób to sam Poradniki pokazujące krok po kroku jak samemu rozbudować lub naprawić swojego laptopa. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 17-08-2007
|
Jakiś czas temu pobrałem z Internetu darmową wersję znakomitego programu do wykonania backapu dysku twardego, lub wybranej partycji: Acronis True Image Personal v.10.0
Pokażę, jak wykonać obraz partycji systemowej, oraz jak go później przywrócić. Co prawda na naszym portalu jest już taki artykuł, autorstwa Bartka: http://laptopy.info.pl/artykuly/Acro...sne_recovery/9 Jednak ja nie będę tworzył ukrytej partycji do przechowania obrazu, a odzyskiwanie uruchomię z pamięci przenośnej. Wygląd programu też się nieco zmienił, dlatego postaram się opisać każdą opcję. Backup: Główne okno programu, chcemy wykonać obraz partycji z systemem więc wybieramy Backup: Uruchamia się kreator, który przeprowadzi nas przez cały proces tworzenia obrazu partycji. Wybieramy Next. W następnym oknie mamy możliwość wyboru partycji lub całego dysku twardego – jeżeli chcemy wykonać obraz całego dysku. Nam zależy na backupie tylko partycji systemowej więc zaznaczamy NTFS (C) i wybieramy Next. W tym oknie wybieramy miejsce zapisu naszego obrazu. Musimy pamiętać, żeby na wybranej partycji była wystarczająca ilość miejsca, ponieważ zależnie od rozmiaru partycji systemowej obraz będzie odpowiednio dużo ważył. Wybieramy Next. Opcje tworzenia obrazu. Mamy do wyboru opcje domyślne, oraz możliwość ustawienia opcji samemu, tak jak chcemy. Wybrałem opcję drugą. Wybieramy klawisz Next. Opcja pierwsza to zabezpieczenie naszego obrazu hasłem. Bez hasła niemożliwe będzie przywrócenie obrazu partycji. Wielkość liter ma tutaj znaczenie. Opcja druga, umożliwia określenie poleceń lub plików wsadowych, które zostaną wykonane przed (lub po) tworzeniem obrazu partycji systemowej. Stopień kompresji. Do wyboru: None (żaden), Normal (normalny), High (wysoki), Maximum (maksymalny). Bardzo przydatna opcja jeśli chcemy zapisać obraz na pamięci przenośnej, na której nie mamy zbyt dużo wolnego miejsca. Należy pamiętać, że im większy stopień kompresji wybierzemy tym, dłużej będzie wykonywany obraz. Priorytet backupu. Do wyboru: Low (niski), Normal (normalny), High (wysoki). Jeśli podczas wykonywania obrazu partycji, chcemy pracować na komputerze, należy wybrać opcję Low (Szczególnie jeśli wybraliśmy maksymalny stopień kompresji danych) Obraz będzie wykonywany wolniej, ale procesor będzie mniej obciążony, co pozwoli na swobodną pracę, w systemie. Podział obrazu partycji. Do wyboru: Automatic (automatyczny): Program sam podzieli plik w przypadku gdy: - na dysku jest niewystarczająca ilość miejsca, - rozmiar obrazu przekroczy 4 GB (w przypadku FAT16, FAT32) Fixed size (rozmiar ustalony przez użytkownika): Użytkownik sam ustala rozmiar obrazu, do wyboru mamy m.in. 700MB, 4.7GB. Możemy też wpisać inną wartość. Program podzieli obraz na pliki o takim właśnie rozmiarze. Dodatkowe ustawienia. Validate backup archive upon its creation completion – sprawdzenie poprawności utworzonego obrazu. Domyślnie wyłączone. Wybieramy Next. W następnym oknie możemy dopisać komentarz do tworzonego obrazu. Możemy opisać, co zawiera dany obraz, datę tworzenia itp. Przydaje się gdy mamy na dysku kilka obrazów. Wybieramy Next. Kolejne okno wyświetla podsumowanie naszych ustawień. Jeśli wszystko się zgadza wybieramy Proceed Dalej pozostaje nam już tylko czekać, widać pasek postępu. Tworzenie obrazu w moim przypadku trwało dosłownie kilka minut. Przy największym stopniu kompresji, z partycji systemowej z zajętym 6.05 GB utworzył się obraz o wielkości 2.92 GB. Operacja zakończona pomyślnie. Wybieramy OK i zamykamy program. Żeby móc przywrócić system z wcześniej utworzonego obrazu, (w przypadku gdy nie możemy uruchomić normalnie komputera i przywrócić obrazu partycji bezpośrednio spod systemu operacyjnego) potrzebujemy specjalnie przygotowaną płytę lub pendrive. W głównym oknie programy wybieramy Create Bootable Rescue Media Tutaj także uruchamia się kreator, który pomoże nam taką płytę/pendrive utworzyć. Wybieramy Next. W następnym oknie decydujemy w jakim trybie ma zostać utworzony nasz nośnik. Do wyboru mamy: Safe: bez obsługi USB, PCMCIA i zewnętrznych nośników danych. Full: z obsługą USB, PCMCIA i zewnętrznych dysków. Opcje drugą wybieramy, gdy obraz partycji mamy zapisany na zewnętrznym nośniku (np. pendrive, zewnętrzne dyski twarde). Wybieramy Next. W kolejnym oknie wybieramy urządzenie, na którym chcemy zapisać program, który posłuży nam do przywrócenia obrazu partycji. Ja wybrałem pendrive. Wybieramy Next. W następnym oknie zobaczymy podsumowanie. Urządzenie które wybraliśmy, oraz wymagane miejsce na pliki. Wybieramy Proceed. Kopiowanie danych trwa dosłownie chwilę. Po chwili zobaczymy informację, że operacja zakończyła się sukcesem. Wybieramy OK i zamykamy program. Aby przywrócić partycję systemową z naszego obrazu. Musimy uruchomić program, który wcześniej skopiowaliśmy na pendrive. Podłączamy, więc pendrive pod USB i w Biosie, (lub Boot Menu) ustawiamy urządzenie z którego chcemy uruchomić program. W moim przypadku jest to: USB Key. (W przypadku płyty ustawimy CD/DVD itp.) Zobaczymy splashscreen Acronis True Image, czekamy na uruchomienie programu. Chcemy przywrócić obraz partycji więc wybieramy opcję Recovery Znowu pokazuje się kreator. Wybieramy Next. W kolejnym oknie wskazujemy lokalizację naszego pliku z obrazem partycji. Jak widać na zdjęciu, obraz możemy przywrócić z dysku twardego, z napędu CD/DVD, z sieci lokalnej a także z pendrive. Wybieramy klawisz Next. Tutaj zaznaczamy, którą partycję chcemy przywrócić. W tym przypadku jest tylko jedna partycja – systemowa, więc tą wybieram. Wybieramy klawisz Next. W kolejnym oknie wybieramy partycję, na którą chcemy przywrócić dane. Jest to system więc zaznaczamy partycję C: Wybieramy klawisz Next. Ustawiamy typ partycji na Active (aktywna), gdyż jest to partycja systemowa, i to z niej ma się uruchamiać system. Wybieramy klawisz Next. W tym oknie mamy możliwość zmiany rozmiaru naszej partycji. Zostawiamy tak jak jest i wybieramy Next. Dalej możemy wybrać czy chcemy przywrócić jeszcze jakąś partycję z naszego obrazu, czy nie. Zaznaczamy drugą opcję i wybieramy Next. Dodatkowe ustawienia. Przed przywróceniem partycji z obrazu, mamy możliwość sprawdzenia poprawności zapisanych danych. Wybieramy Next. Okno kolejne wyświetla podsumowanie operacji, które chcemy wykonać. Widać ścieżkę dostępu do obrazu z naszą partycją. Miejsce docelowe (C:), oraz rozmiar partycji. Jeśli wszystko się zgadza, wybieramy Proceed. Teraz już tylko pozostaje nam czekać, na ekranie widzimy pasek postępu. W moim przypadku przywracanie trwało około 8 minut. Po skończeniu przywracania zobaczymy komunikat o poprawnym przywróceniu danych z obrazu partycji. Wybieramy OK i zamykamy program. Przepraszam za słabą jakość zdjęć z przywracania obrazu, robione telefonem. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 22-11-2005
|
|
|
Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię ![]() Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG |
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
Capo mandamento
|
Pół niedzieli nad nim siedziałem, to musi być fajny
![]() Żarty na bok, postanowiłem to opisać, bo jak zauważyłem, w wersji Bartka, zupełnie inaczej wygląda tworzenie obrazu. A kiedy 10 została rozdana za free (w języku angielskim) to może nie każdy wie co gdzie z czym - teraz będą wiedzieć Poza tym, jak pisałem zrobiłem to z pomocą pendrive. Tak się zastanawiam nad zmianą dysku i w taki sposób można by przetransportować system ze starego dysku na ten nowy. Myślę o rozwiązaniu boot z pena, a obraz partycji z pena/płyty. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#4 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 29-01-2009
|
Witam grzechu
![]() Mam pytanie. Jeżeli mam w kompie tylko jeden napęd (nagrywarkę DVD) to mogę przywrócić system z wcześniej utworzonego obrazu (jeżeli chcę go zapisać na płytkach DVD) z innej płytki DVD, która posłuży mi w tym celu jak Tobie pendrive..? Da się tak? Jak to zrobić..? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Capo mandamento
|
Jeśli program będzie uruchomiony z płyty to raczej nie bardzo. (tak mi się wydaję - nie sprawdzalem) Możesz utworzyć bootowalnego pendrive i z niego uruchomić program a obraz z płyty. (Chyba, że nie masz opcji bootowania z USB)
|
|
|
|
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
|
Też tak właśnie myślałem, że będą problemy.. a czy mam bootowalnego pena to nawet nie wiem.. Nawet jeśli mam to pena mam o pojemności 2GB.. czy tyle wystarczy..?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 16-09-2005
|
Możesz próbować przerobić tę płytę na startową i dodać do niej True Image. Swego czasu opisywałem takie zabawy na www.cdrinfo.pl dla Ghosta i Drive Image.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
#8 | |
|
Capo mandamento
|
Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#9 |
|
|
Dzięki Bartek za odpowiedź. Sprawdziłem w Biosie i mam tak :
1st Boot Device : [CD/DVD] 2 Boot Device : [SATA] 3 Boot Device : [USB : Multi Flash] Boot From Other Device : [Yes] Czyli powinno się dać z Pena. A czy wielkość 2GB starczy? Aha..i jak to zrobić, żeby zapisać ten obraz partycji systemowej na płytkach DVD..? A wie ktoś może jak utworzyć utworzyć bootowalnego pendrive w Acronis*True*Image*Home 2009..? Nie mam pojęcia gdzie to zrobić.. pomoże ktoś..? Ostatnio zmieniany przez topdogz : 27-04-2009 o godz. 15:50 Powód: Posty zostały automatycznie połączone |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Capo mandamento
|
Cytat:
Możesz też zapisać obraz na dysk i później nagrać na płytkę innym programem. Cytat:
|
||
|
|
|||
![]() |
|
|
|
#11 |
|
|
Coś nie tak z tym bootowalnym penem grzechu.. Jak odpalam kompa to pisze, że nic na nim nie ma.. a jak w tej opcji tworzenia bootowalnego nośnika wybrałem płytkę to jest wszystko ok..
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Capo mandamento
|
Próbowałeś na różnych pendrive'ach? U mnie działa bez zastrzeżeń (mam takiego śmiesznego 1GB pachnącego pomarańczą
)Robiłem dokładnie tak samo jak płytę tylko wybierałem USB zamiast napędu optycznego. Więc problem musi leżeć w samym pendrive. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#13 |
|
Data rejestracji: 26-04-2009
|
Przepraszam za odkopywanie tematu ale mam pytacnie co do niego. Czy jesli zrobie obraz partycji z zaistalownym systemem, sterownikami i programami(firefox, gg) i nagram go na płytkę bootowalną to w razie awari po przywróceniu obrazu z niej te programy równiez będą zainstalowane?
|
![]() |
|
|
|
#14 | |
|
Capo mandamento
|
Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#15 |
|
Data rejestracji: 20-07-2009
|
Poruszę jedną istotną kwestię związaną z TrueImage w wer. 10 oraz tworzeniem startowej płyty DVD z gotowym obrazem.
Po pierwsze - wykonanie takiej płyty (przerobienie obrazu ISO, dogranie plików) jest łatwą sprawą i zasadniczo będzie działać ![]() Po drugie - i tu jest minus - program nie poradzi sobie z plikiem o rozmiarze +/- 3GB (oczywiście już kombinując z UDF). W takim wypadku płyta się bootuje, program startuje, pliki na dysku są widoczne, ale.... podczas próby przywracania wyświetlany jest komunikat o błędzie pliku (plik jest na 100% poprawny, pod zwykłym XP Acronisie działa bez problemu). Piszę to celem ostrzeżenia - lepiej od razu wybrać opcję dzielenia obrazu na fragmenty - taki dysk ma szansę działać |
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| acronis, backup, image, obraz, recovery, true |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|