|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Zrób to sam Poradniki pokazujące krok po kroku jak samemu rozbudować lub naprawić swojego laptopa. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 | |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 17-08-2007
|
Pokaże dzisiaj łatwy sposób na utworzenie bootowalnego pendrivea z systemem Linux Slax (6.1.1) Jest to bardzo mała dystrybucja zajmuje niespełna 200 MB.
Potrzebne nam będą:
Gdy już pobierzemy Linuksa, musimy go rozpakować (WinRar, 7-zip) na sformatowanego wcześniej pendrivea. Są to dwa katalogi:
Następnie wchodzimy na pendrivea do katalogu I:\boot (u mnie pendrive ma przypisaną akurat literkę I) i uruchamiamy plik wsadowy bootinst.bat, sprawi to, że nasz pendrive będzie bootowalny. Pokaże nam się okienko, z informacją o nadpisaniu MBR (Master Boot Record), także musimy być ostrożni i nie uruchamiać tego pliku spod partycji systemowej (żeby nie stracić możliwości uruchamiania Windowsa) Wciskamy jakikolwiek klawisz i… bootowalny pendrive jest już gotowy.
Teraz pozostaje tylko ponowne uruchomienie laptopa, z podłączonym pendrivem, oraz ustawienie USB jako pierwszego urządzenia na liście bootowania. Można to zrobić w BIOSie (zakładka BOOT) lub poprzez szybkie bootowanie (wciśnięcie podczas uruchamiania laptopa F8 lub F12) Utworzonego w ten sposób bootowalnego pendrivea, możemy wykorzystać np.
Instalacja nowego oprogramowania jest jeszcze prostsza. Na stronie: http://www.slax.org/modules.php umieszczone są programy, które należy pobrać na dysk twardy i skopiować do katalogu slax\modules na naszym pendrivie. Przy następnym uruchomieniu Linuksa, programy te będą już dodane do menu z programami. Strona jest bardzo przejrzysta, programy są podzielone na kategorie (są także sterowniki), więc duża szansa, że znajdziemy program (lub jego zamiennik) jaki nas interesuje. |
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
a52e
Data rejestracji: 29-04-2008
|
mozna także do tej operacji wykorzystać kartę sd i zewnętrzny czytnik-stosowałem i działa wysmienicie..
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 22-11-2005
|
Brawo Grzechu
Przejrzysta i łopatologiczna instrukcja przygotowania bootowalnego systemu. |
|
Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię ![]() Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG |
|
![]() |
|
|
|
#4 | |
|
Capo mandamento
|
Cytat:
W sumie całość ogranicza się do odpalenia .bat |
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 17-11-2009
|
Czy system ten nadaje się do stosowania jako system główny? Przyznam iż dość mam już windowsa, na grach mi nie zależy- zastanawia mnie tylko fakt czy linux (ten lub inny) może posłużyć jako pełny substytut (obsługa programów używanych na codzień itp).
Dziś odbieram lapka z serwisu i chcę coś z nim zrobić ![]() Pzdr |
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
a52e
|
najlepiej przetestuj i okaże się czy spełnia twoje oczekiwania-jeśli się nie spodoba,to warto testować inne distro-,a jest tego trochę-i coś znajdziesz na pewno dla siebie,a jeśli chodzi o programy-zależy jakich używasz..
|
|
Benq A52E T2250 1,73 Ghz 2 Gb ram Ati x-press 200M Wd Scorpio Black 80 gb 7200 rpm 16 mb
|
|
![]() |
|
|
|
#7 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 17-11-2009
|
Chodzi mi o aplikacje codziennego użytku- winamp, office, jakiś odtwarzacz filmów, gg, skype.. czy są dla tych programów substytuty?
|
![]() |
|
|
|
#8 |
|
a52e
|
wszystkie te,które podałeś mają swoje substytuty-nie pamiętam jak to jest w slax-dawno nie odpalałem tego distro,ale gdyby co,to można je dossać pewno
-winamp-odpowiednik-amarok -office-odpowiednik-open office -odtwarzacz filmów-nie pamiętam dokładnie,ale chyba totem -komunikatory są także testuj.. |
|
Benq A52E T2250 1,73 Ghz 2 Gb ram Ati x-press 200M Wd Scorpio Black 80 gb 7200 rpm 16 mb
|
|
![]() |
|
|
|
#9 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 08-06-2007
|
Na odtwarzacz najlepszy IMO jest SMPlayer.
Komunikator - jeśli GG to tylko Kadu. Ogólnie do zastosowań o których mówisz, to zainteresuj się Ubuntu 9.04 z polskiej strony. Fajny, prosty systemik, wszystko co trzeba jest. |
|
Konfiguracja routerów - tutorial :: Linux Live CD
Dell Vostro 1400 :: Lenovo Y550 :: Dell E4200 :: http://niegurt.mybrute.com |
|
![]() |
|
|
|
#10 | |
|
Capo mandamento
|
Cytat:
A odpowiedniki programów pod Windows, jak najbardziej można znaleźć, zawsze jest jakaś alternatywa. |
|
|
|
||
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|