|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Zrób to sam Poradniki pokazujące krok po kroku jak samemu rozbudować lub naprawić swojego laptopa. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 02-04-2007
|
Vista…. Słowo na które alergią reagują niemal wszyscy w miarę świadomi posiadacze komputerów. Przynajmniej tak mi się zdawało. Niestety, ja od urodzenia mam skłonności do posunięć kamikaze i dlatego gdy tylko nadarzyła się okazja (dostałem nowiutką, pachnącą VISTE Home Premium w prezencie) postanowiłem oswoić to młode i niedoskonałe dziecko Sami Wiecie Kogo.
Nie od dziś wiadomo, że Vista potrzebuje swoje zeżreć. Pamiętam dokładnie jak na rynek trafiał XP. Ile było narzekania, że gry nie chodzą, że kto to widział aby system działał w miarę płynnie dopiero przy 512 MB pamięci, że się wiesza, że nic nie jest tak jak powinno…. Czas zatoczył koło i dziś okazuje się że tak naprawdę to XP do płynnej pracy potrzebował nie 512MB, a 1GB ramu, a Vista na pewno z tym 1GB będzie się męczyć. Do tego procek – jedno jajko to stanowczo za mało. Mam w pracy kompa wyposażonego w Celerona 2,66GHz i Vistę…. Masakra. Tak więc kończąc ten zdecydowanie za długi wstęp – mam komputer HP Compaq nx6325 z Sempronem 3500+ i 3GB Ramu (obecnie 1GB delegowany został do służbowego notebooka). Właśnie dostarczono mi pocztą zakupiony na allegro procesor Turion X2 TL-50 – 1,6GHz i zamierzam włożyć go w do swojego HP. ![]() ![]() Co potrzebujemy: 1. Nowy procek, 2. śrubokręt torx lub płaski 4mm, 3. śrubokręt krzyżak 2,5mm, 4. dobre piwko, 5. dobra płyta z muzyką, 6. ściereczka, 7. w miarę dobra pasta termoprzewodząca. (w moim przypadku był to Arctic Silver 5) 8. trochę miejsca. Na początek polecam zastanowienie się nad konsekwencjami czyli ewentualną utratą gwarancji po rozebraniu notebooka. U mnie nie było żadnych problemów z systemem XP po wymianie procka jednak na wszelki wypadek zróbcie sobie kopie strategicznych danych. Krok pierwszy czyli przygotowanie miejsca pracy. Czysty stolik, podkładka pod myszkę pełni rolę amortyzatora aby nie porysować klapy odwróconego na plecki komputera. Wkładamy płytę z muzą do odtwarzacza, otwieramy piwko a szklankę stawiamy w bezpiecznej odległości + 2m od komputera. Po pierwsze odpinamy baterie. Nie chcemy aby podczas operacji biegały po organizmie jakieś impulsy elektryczne. Najlepiej jak postaramy się o to aby nie posiadać na sobie ładunków elektrostatycznych. Odkręcamy klapkę (1) pod którą znajduje się dodatkowy bank pamięci (4). Tu możemy włożyć drugą kość pamięci. Pod tą klapką widzimy dwie śruby mocujące klawiaturę (2 i 3). Odkręcamy je. ![]() ![]() Odwracamy komputer, podnosimy monitor i odblokowujemy zatrzaski klawiatury (5) aby można było ją podnieść. Wciągamy duży łyk piwka bo przed nami najciekawsze momenty. ![]() Pod klawiaturą widzimy pierwszy bank pamięci (6). Po lewej stronie widzimy miedziany moduł chłodzenia (8) i wentylator. Odkręcamy dwie śruby (7) mocujące wentylator i wyjmujemy go. Następnie odkręcamy miedziany radiator poprzez odkręcenie 4 śrub mocujących (9) go do socketu procesora i również wyciągamy go. Mamy teraz możliwość wyczyszczenia obu elementów co z pewnością przyczyni się do lepszego chłodzenia komputera. Widzimy teraz, że pod radiatorem znajdował się nie tylko procesor (12 - na zdjęciu już nowy nabytek) ale również zintegrowany z mostkiem GPU (11), które warto oczyścić z resztek starej pasty ponieważ wykorzystamy dużo wydajniejszą nową pastę. ![]() ![]() Po prawej stronie socketu widać okrągłą śrubę (11A), którą odkręcamy o pół obrotu odblokowując procesor. Wyciągamy stary procesor wkładając nowy. Zakręcamy blokadę socketu w przeciwnym kierunku blokując nowy procesor. Teraz przygotowanie radiatora. Część radiatora (10) przykrywającą GPU delikatnie nagiąłem tak aby lepiej opierała się na rdzeniu GPU. Oczywiście cały radiator powinniśmy wyczyścić ze starej pasty i dokładnie przedmuchać z kurzu. Teraz na oba rdzenie (CPU i GPU) dajemy po kropelce nowej pasty. Nie za dużo, tak aby pasta rozłażąc się pod naciskiem radiatora nie zafajdała nam całego układu. Następnie ostrożnie aby nie rozmazać pasty zakładamy radiator powoli i z wyczuciem go dokręcamy. Następnie przykręcamy wentylator, zakładamy klawiaturę pamiętając o zatrzaskach. Zamykamy pokrywę, odwracamy komputer, przykręcamy dwie śruby mocujące klawiaturę od spodu i przykręcamy pokrywkę przykrywającą dodatkowy bank pamięci RAM. Gotowe. Stawiamy komputer na nogi wkładając baterie i odpalamy go sprawdzając czy wszystko gra. U mnie system XP wstał bez problemu informując mnie o nowym sprzęcie. Po pierwszym resecie zobaczył dwa rdzenie. Możemy więc uznać że operacja się udała. Polecam w czasie zabiegu zwrócić uwagę na kwestie chłodzenia. Dobra pasta + dokładne dopasowanie radiatora zagwarantuje nam ciszę. Gdy coś pójdzie nie tak i któryś z układów będzie nam się zbytnio grzał wentylator nie da nam wtedy spokoju wyjąc na maksymalnych obrotach. Teraz możemy spokojnie wysączyć całe piwko i delektować się większą wydajnością procka. Update Prezentuje kilka wykresów prezentujący zyski i straty na wydajności w stosunku do poprzedniego CPU. Na wykresach widać, że nie wszędzie wydajność wzrosła. Wręcz przeciwnie, na niektórych wykresach widać wyraźny spadek osiągów. Przypomnę, że nowy procesor taktowany jest o 200MHz wolniej więc widać, które testy nie wykorzystują dwurdzeniowości. Czy w normalnej pracy widać wzrost wydajności?? Dajcie mi trochę czasu na wyrobienie sobie opinii. XP bardzo dobrze obsługuje wielordzeniowość. MS już od wersji NT4 wspiera to rozwiązanie i rozwija, więc sam system napewno przyspieszył. Co do testów typu PC MARK to nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiązań. Dlaczego? Dlatego że to co prezentują nie jest odzwierciedleniem tego co odczuwamy i postrzegamy jako wydajność. Jeśli ktoś się ze mną nie zgodzi, to wytłumaczę to inaczej. Dwa identyczne komputery z systemem Windows XP różniące się jedynie zainstalowaną ilością pamięci, pierwszy z 512MB, drugi z 2048MB. Różnica odczuwalna w wydajności będzie będzie kolosalna, i będzie się powiększać w miarę rozrastania się systemu i ilości otwartych naraz aplikacji. PC Mark niestety zawsze pokaże wyniki podobne (różnice w granicach błędu). Cały czas czekam na aplikację która pokaże nam autentyczne korzyści. Syntetyczne testy są dobre aby porównać konkretne parametry... np. czas renderingu tej samej sceny w 3dsmax albo coś w tym stylu. Może mamy tu zdolnego programistę?? PCMark 2004 ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 06-08-2006
|
majster-b, dziękujemy za bardzo ładnego manuala -
coraz więcej pytań o zmiany procesorów jest więc się przyda
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Capo Decina
Data rejestracji: 22-11-2005
|
majster-b, - bardzo fajny manual
|
|
Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię ![]() Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG |
|
![]() |
|
|
|
#4 | |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 19-07-2006
|
Cytat:
|
|
|
The kids of today should defend themselves against the seventies...
|
||
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
Cytat:
znam ludzi którzy kuracyjnie sobie coś takiego aplikują na tą przypadłość
|
||
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|||
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 | |
|
Data rejestracji: 02-04-2007
|
Cytat:
Ale znam taką sytuacje że podczas składania nowego kompa koleś niechcący zwalił sobie do obudowy otwartą puszke piwa... Musieliśmy go trzymać aby sobie z żalu i wściekłości krzywdy nie zrobił.... dlatego wyraźnie napisałem - bezpieczna odległość + 2m od pacjenta. [ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-03, 15:56 ] Przyciąłem cytat. |
|
|
|
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Data rejestracji: 04-07-2006
|
majster-b: super opis! Mam jeszcze bardzo ważne pytanie: jaki jest przyrost wydajności?
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
& granat z Antiochii
Data rejestracji: 28-05-2007
|
Cytat: