Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Serwis > Zrób to sam

Zrób to sam Poradniki pokazujące krok po kroku jak samemu rozbudować lub naprawić swojego laptopa.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17-11-2008, 23:04   #1
Capo mandamento

Data rejestracji: 17-08-2007
Domyślny [manual] Wymiana obudowy matrycy w Acer Travelmate 2413

Jak pisałem w wątku: http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=21985 Obudowa mojego starego Acera travelmate 2413 popękała przy zawiasach – wada tych starszych Acerów. Chciałem ją wymienić i jakoś usztywnić bo sama wymiana tylko na jakiś czas wystarczy. Slodkit, poradził mi żebym do tego celu użył płótno szklane i żywicę epoksydową. I nawet chciałem tak zrobić, ale potem się rozmyśliłem, przerażony wizją, że coś popsuję Sama obudowa na około rok, półtora wystarczy, więc zabrałem się za wymianę...
No i udało się

A robiłem to tak:

Odwracamy laptopa ‘na plecy’
- odłączamy zasilanie, wyjmujemy baterię, dotykamy kaloryfera żeby pozbyć się ładunków z rąk – żeby nie uszkodzić elektroniki
- odkręcamy 2 (zewnętrzne) śrubki trzymające zawiasy,
- zdejmujemy klapkę od wi-fi i dysku twardego, trzyma się na 3 śrubkach i zatrzaskach, można je podważać śrubokrętem uważając, żeby nie porysować obudowy,

- odłączamy kabelki od anteny wi-fi, uprzednio zapamiętując kolejność podłączenia,

Otwieramy laptopa na 180۫
- zdejmujemy listwę znad klawiatury, podważamy od prawej strony nad napędem jakimś patyczkiem lub palcami, jest dosyć giętki (ABS) wiec się nie powinno złamać, ale lepiej uważać i robić to z wyczuciem,

- odkręcamy śrubkę trzymającą klawiaturę,

- klawiatura ma zatrzaski po bokach i na dole, ale bardzo łatwo ją wyjąć, trzeba też odłączyć taśmę, która jest pod klawiaturą, wtyczkę trzeba złapać po bokach i trochę wysunąć, następnie wyjąć taśmę,

- pod klawiaturą widać przewód który znika pod obudową, jest to przewód z kabelkami od wi-fi który odłączyliśmy wcześniej, wyjmujemy go,

- u góry po lewej jest wtyczka z przewodem od matrycy, odłączamy ją w podobny sposób co taśmę od klawiatury,

- odkręcamy 2 śrubki trzymające zawiasy i oddzielamy matryce od reszty,

Teraz skupiamy się na samej matrycy
- za pomocą np. szpilki zdejmujemy zaślepki z ramki od matrycy i odkręcamy śrubki,
- ramka jest na zatrzaskach, najlepiej użyć czegoś płaskiego i sztywnego np. dowodu osobistego, podważamy ramkę i po kolei odhaczamy kolejne zatrzaski,
- odkręcamy inwerter (2 śrubki),
- odkręcamy czarne śrubki, przy zawiasach które trzymają prowadnice (do prowadnic przymocowana jest matryca),

- odkładamy matrycę w bezpieczne miejsce,
- usuwamy antenę wireless, przewody (biały i czarny) są przyklejone do obudowy plastrami, u góry są przykręcone srebrnymi śrubkami do obudowy, je też odkręcamy,

Teraz montujemy wszystkie części do nowej obudowy (robimy to w odwrotnej kolejności): antena, matryca, prowadnice... itd.

Efekt końcowy:

Całość zajęła około 20 minut. Szczerze mówiąc, trochę się denerwowałem przed przystąpieniem do rozbiórki laptopa. Uszykowałem sobie service guida – ale ani razu do niego nie zajrzałem. To jest tak intuicyjne, że każdy sobie z tym poradzi.
Muszę się jeszcze pochwalić, że po złożeniu wszystkiego do kupy – nie została mi ani jedna śrubka

Potrzebne mi były:
- śrubokręt krzyżakowy,
- śrubokręt płaski,
- plastikowa karta np. dowód osobisty, karta płatnicza,
- aparat fotograficzny w postaci telefonu, (niestety nie mam dobrego aparatu cyfrowego stąd taka a nie inna jakość zdjęć )
- nowa obudowa ~150zł
- piwo,

EDIT: dodałem [manual] w temacie.
EDIT: dodałem obudowę do potrzebnych mi rzeczy - wcześniej jakoś mi to umknęło .
Mężczyznagrzechu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18-11-2008, 07:37   #2
Consigliere

Data rejestracji: 03-03-2006
Domyślny

grzechu, bardzo dobry opis

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
MężczyznaBliSki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18-11-2008, 08:36   #3
Capo mandamento

Domyślny

Dzięki BliSki, trochę te zdjęcia mnie bolą. Trzeba będzie się zaopatrzyć w jakiś aparacik z makro, bo te zdjęcia jakością nie grzeszą
Stary 18-11-2008, 08:53   #4
Uomo d'onore

Data rejestracji: 23-07-2006
Domyślny

Też przymierzam się do wymiany obudowy w swoim starym TM2413, więc z pewnością będę zerkał na ten manual. grzechu,
Cytat:
Napisany przez grzechu
trochę te zdjęcia mnie bolą
Na potrzeby manuala spokojnie wystarczą, ja bym je tylko trochę zmniejszył; wiadomo chodzi o szczegóły ale dzięki temu nie będzie tak mocno widać ziarna.

MężczyznaKafka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18-11-2008, 09:12   #5
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Napisany przez Kafka
Też przymierzam się do wymiany obudowy w swoim starym TM2413, więc z pewnością będę zerkał na ten manual. grzechu,
Jeśli manual się przyda, będę się bardzo cieszył

Cytat:
Napisany przez Kafka
Na potrzeby manuala spokojnie wystarczą, ja bym je tylko trochę zmniejszył; wiadomo chodzi o szczegóły ale dzięki temu nie będzie tak mocno widać ziarna.
Szczerze mówiąc, chciałem uniknąć tego, żeby każde zdjęcie miało inny rozmiar, potem tak dziwnie wyglądają. Ale uwzględnię to przy następnym manualu

Sponsored Links
Stary 18-11-2008, 16:23   #6
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

w mojej siostry bliźniaczym modelu, aspire 3613, też popękały zawiasy i też może wezmę się za wymianę tego (o ile siostra będzie chciała jeszcze użytkować tego lapka). mam pytanie, gdzie kupowałeś obudowę? te 150zł to cena za cały komplet?

Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
MężczyznaWILU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18-11-2008, 17:48   #7
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Napisany przez WILU
mam pytanie, gdzie kupowałeś obudowę?
Obudowę kupiłem na allegro (oczywiście tydzień później ceny spadły o jakieś 30 zł )

Cytat:
Napisany przez WILU
te 150zł to cena za cały komplet?
W tej cenie kupiłem, tylko tylną klapę, bez ramki. Czyli szara klapa + zawiasy. Prowadnice wsadziłem te same- nie były mocno zniszczone

EDIT:
Dodam jeszcze, że prawy dolny narożnik ramki (tam gdzie jest śrubka), wyłamał się razem ze śrubką, tzn część ramki przytrzymująca łepek śrubki ułamała się i wpadła do środka, czyli ta śrubka teraz nic nie daje - bo nie trzyma ramki. Powinienem zmienić ramkę, ale nie miałem kolejnych 120 zł :/
Stary 18-11-2008, 18:29   #8
Uomo d'onore

Data rejestracji: 23-07-2006
Domyślny

grzechu, spytam z ciekawości; na ostatnim zdjęciu na srebrnym fragmencie obudowy jest charakterystyczny okrągły punkt...cototo? Jakieś wzmocnienie, czy ot po prostu zwykle przetłoczenie. W moim acerze tego nie ma, więc rzuciło mi się to w oczy.
Cytat:
Napisany przez grzechu
Obudowę kupiłem na allegro
Nowa (sądząc po cenie to zapewne tak) czy od dobrze zachowanego dawcy organów?

MężczyznaKafka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18-11-2008, 18:32   #9
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Napisany przez Kafka
na ostatnim zdjęciu na srebrnym fragmencie obudowy jest charakterystyczny okrągły punkt...cototo?
Też się zastanawiałem, w starym lapku tego nie było - może później zaczęli takie produkować, nie mam pojęcia czemu to ma służyć

Cytat:
Nowa (sądząc po cenie to zapewne tak) czy od dobrze zachowanego dawcy organów?
Nowa, kupiłem od jakiegoś kolesia co miał jakieś części po serwisie Acera, miał ich kilkanaście sztuk, i jak mówiłem kilka dni później cena spadła do 120

Stary 19-01-2009, 17:35   #10
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 05-01-2009
Domyślny

Witam,
Wymieniłem obudowę wg. przepisu i mam parę spostrzeżeń...

1. Nie ma konieczności rozłączania kabli od WiFi (czytaj dalej) jeśli umie się wystarczająco delikatnie operować dalej przy wpiętych kablach. Nie jest to duży problem jak się uważa i zaoszczędzić można kręcenie 3 śrubek (pokrywa WiFi)
2. Nie wiem co o tym sądzić ale u mnie też pojawił się wypukły punkcik na obudowie, tylko że przy lewym zawiasie (tym urwanym). Piszę pojawił się bowiem wydaje mi się iż przed montażem go tam nie było tylko nie potrafię namierzyć żadnej śrubki która miała by wygenerować tą wypukłość. Nie wiem czym to jest spowodowane...
3. Najtrudniejszy moment moim zdaniem do wyczepianie listwy nad klawiaturą Listwa ta ma bowiem zaczepy zarówno na dolnej (tej przy klawiaturze) jak i górnej (tej przy matrycy) krawędzi. Wszystkie zaczepy są skierowane ku klawiaturze więc w razie czego delikatnie napierać ku matrycy.

To tyle jak coś mi przyjdzie do głowy dam znać.
Autorowi dziękuję za super manualna!!!

Pozdrawiam
d_omin

Pozdrawiam
d_omin
d_omin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19-01-2009, 17:48   #11
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Napisany przez d_omin
Nie ma konieczności rozłączania kabli od WiFi (czytaj dalej) jeśli umie się wystarczająco delikatnie operować dalej przy wpiętych kablach. Nie jest to duży problem jak się uważa
Ja generalnie szałaput jestem, wolałem wypiąć, żeby nie musieć się martwić, że je pourywam

Cytat:
Napisany przez d_omin
Nie wiem co o tym sądzić ale u mnie też pojawił się wypukły punkcik na obudowie
U mnie się nie pojawił, był tam cały czas, u Ciebie zapewne też więc się nie przejmuj.

Cytat:
Napisany przez d_omin
Najtrudniejszy moment moim zdaniem do wyczepianie listwy nad klawiaturą
Trzeba na nią uważać, bo mocno siedzi w obudowie. Za pierwszym razem się męczyłem, 2 zatrzaski chyba się ułamały i teraz wystarczy, że ledwo pociągne i cała listwa schodzi od razu

Cytat:
Napisany przez d_omin
Autorowi dziękuję za super manualna!!!
Cieszę się, że się podoba

Stary 22-01-2009, 08:58   #12

Data rejestracji: 05-01-2009
Domyślny Re: [manual] Wymiana obudowy matrycy w Acer Travelmate 2413

Cytat:
Napisany przez grzechu Podgląd Wiadomości
U mnie się nie pojawił, był tam cały czas, u Ciebie zapewne też więc się nie przejmuj.
Nie nie było tej kropki serio zresztą zobacz sam:
http://photos03.allegro.pl/photos/or...4/03/529040386

Mi się wydaje że to jest jakiś marker używalności. Jak się raz zamontuje część zastępczą pojawia się marker żeby nie można było już jej użyć ponownie lub sprzedać jako nowej... ale to tylko takie przypuszczenie Bo nie sądzę żebyśmy oboje przekręcili śrubkę i to tak idealnie

Pozdrawiam
d_omin
d_omin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22-01-2009, 10:23   #13
Capo mandamento

Domyślny Re: [manual] Wymiana obudowy matrycy w Acer Travelmate 2413

Cytat:
Napisany przez d_omin Podgląd Wiadomości
Bo nie sądzę żebyśmy oboje przekręcili śrubkę i to tak idealnie
No nie, bo kupiłem już z tym wypukleniem

Stary 29-01-2009, 20:59   #14

Data rejestracji: 19-08-2008
Domyślny

Wymiana tylnej obudowy w Aspire 3610 nie ma sensu. Powodem jest ponowny problem z pęknięciami. U siebie widzę już przy lewym zawiasie 1 cm minimalnego pęknięcia (jeszcze wczoraj było 7 mm). Nie wymieniajcie obudowy. Szkoda pieniędzy, a wzmacnianie tego raczej nic nie pomoże (chyba że od zewnątrz). Powodem tego jest nieprzemyślana konstrukcja mocowań oraz zbyt mocne zawiasy.
MężczyznaVipek007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29-01-2009, 21:10   #15
Capo mandamento

Domyślny

Dobrze, że ja mam Travelmate 2413

A na poważnie: U mnie na razie, nie ma żadnych śladów pęknięć. Pewnie po jakimś czasie znowu zacznie się psuć, no ale..

Obudowę wymieniłem bo szkoda mi było wyrzucać laptopa który działa, (sprzedawać na części nie ma sensu bo to stary sprzęt) a że używam do pracy to musiałem go albo naprawić albo kupić trzeciego lapka, a na to mnie nie było już stać.

Obchodzę się z nim ostrożnie, kupiłem go już takiego popękanego i myślę, że nieumiejętność podnoszenia klapy poprzedniego właściciela dużo tu miała do powiedzenia

Odpowiedz na post

Bookmarks

Tagi
acer travelmate

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: