|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Zrób to sam Poradniki pokazujące krok po kroku jak samemu rozbudować lub naprawić swojego laptopa. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 17-08-2007
|
Jak pisałem w wątku: http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=21985 Obudowa mojego starego Acera travelmate 2413 popękała przy zawiasach – wada tych starszych Acerów. Chciałem ją wymienić i jakoś usztywnić bo sama wymiana tylko na jakiś czas wystarczy. Slodkit, poradził mi żebym do tego celu użył płótno szklane i żywicę epoksydową. I nawet chciałem tak zrobić, ale potem się rozmyśliłem, przerażony wizją, że coś popsuję
Sama obudowa na około rok, półtora wystarczy, więc zabrałem się za wymianę...No i udało się ![]() A robiłem to tak: Odwracamy laptopa ‘na plecy’ - odłączamy zasilanie, wyjmujemy baterię, dotykamy kaloryfera żeby pozbyć się ładunków z rąk – żeby nie uszkodzić elektroniki - odkręcamy 2 (zewnętrzne) śrubki trzymające zawiasy, - zdejmujemy klapkę od wi-fi i dysku twardego, trzyma się na 3 śrubkach i zatrzaskach, można je podważać śrubokrętem uważając, żeby nie porysować obudowy, ![]() ![]() - odłączamy kabelki od anteny wi-fi, uprzednio zapamiętując kolejność podłączenia, ![]() ![]() Otwieramy laptopa na 180۫ - zdejmujemy listwę znad klawiatury, podważamy od prawej strony nad napędem jakimś patyczkiem lub palcami, jest dosyć giętki (ABS) wiec się nie powinno złamać, ale lepiej uważać i robić to z wyczuciem, ![]() ![]() - odkręcamy śrubkę trzymającą klawiaturę, ![]() ![]() - klawiatura ma zatrzaski po bokach i na dole, ale bardzo łatwo ją wyjąć, trzeba też odłączyć taśmę, która jest pod klawiaturą, wtyczkę trzeba złapać po bokach i trochę wysunąć, następnie wyjąć taśmę, ![]() ![]() - pod klawiaturą widać przewód który znika pod obudową, jest to przewód z kabelkami od wi-fi który odłączyliśmy wcześniej, wyjmujemy go, ![]() ![]() - u góry po lewej jest wtyczka z przewodem od matrycy, odłączamy ją w podobny sposób co taśmę od klawiatury, ![]() ![]() - odkręcamy 2 śrubki trzymające zawiasy i oddzielamy matryce od reszty, Teraz skupiamy się na samej matrycy - za pomocą np. szpilki zdejmujemy zaślepki z ramki od matrycy i odkręcamy śrubki, - ramka jest na zatrzaskach, najlepiej użyć czegoś płaskiego i sztywnego np. dowodu osobistego, podważamy ramkę i po kolei odhaczamy kolejne zatrzaski, - odkręcamy inwerter (2 śrubki), - odkręcamy czarne śrubki, przy zawiasach które trzymają prowadnice (do prowadnic przymocowana jest matryca), ![]() ![]() ![]() - odkładamy matrycę w bezpieczne miejsce, - usuwamy antenę wireless, przewody (biały i czarny) są przyklejone do obudowy plastrami, u góry są przykręcone srebrnymi śrubkami do obudowy, je też odkręcamy, ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz montujemy wszystkie części do nowej obudowy (robimy to w odwrotnej kolejności): antena, matryca, prowadnice... itd. ![]() Efekt końcowy: ![]() ![]() Całość zajęła około 20 minut. Szczerze mówiąc, trochę się denerwowałem przed przystąpieniem do rozbiórki laptopa. Uszykowałem sobie service guida – ale ani razu do niego nie zajrzałem. To jest tak intuicyjne, że każdy sobie z tym poradzi. Muszę się jeszcze pochwalić, że po złożeniu wszystkiego do kupy – nie została mi ani jedna śrubka ![]() Potrzebne mi były: - śrubokręt krzyżakowy, - śrubokręt płaski, - plastikowa karta np. dowód osobisty, karta płatnicza, - aparat fotograficzny w postaci telefonu, (niestety nie mam dobrego aparatu cyfrowego stąd taka a nie inna jakość zdjęć - nowa obudowa ~150zł - piwo, EDIT: dodałem [manual] w temacie. EDIT: dodałem obudowę do potrzebnych mi rzeczy - wcześniej jakoś mi to umknęło |
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Consigliere
Data rejestracji: 03-03-2006
|
grzechu, bardzo dobry opis
|
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl |
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
Capo mandamento
|
Dzięki BliSki, trochę te zdjęcia mnie bolą. Trzeba będzie się zaopatrzyć w jakiś aparacik z makro, bo te zdjęcia jakością nie grzeszą
|
![]() |
|
|
|
#4 | |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 23-07-2006
|
Też przymierzam się do wymiany obudowy w swoim starym TM2413, więc z pewnością będę zerkał na ten manual. grzechu,
Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#5 | ||
|
Capo mandamento
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|||
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
w mojej siostry bliźniaczym modelu, aspire 3613, też popękały zawiasy i też może wezmę się za wymianę tego (o ile siostra będzie chciała jeszcze użytkować tego lapka). mam pytanie, gdzie kupowałeś obudowę? te 150zł to cena za cały komplet?
|
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|
![]() |
|
|
|
#7 | ||
|
Capo mandamento
|
Cytat:
Cytat:
![]() EDIT: Dodam jeszcze, że prawy dolny narożnik ramki (tam gdzie jest śrubka), wyłamał się razem ze śrubką, tzn część ramki przytrzymująca łepek śrubki ułamała się i wpadła do środka, czyli ta śrubka teraz nic nie daje - bo nie trzyma ramki. Powinienem zmienić ramkę, ale nie miałem kolejnych 120 zł :/ |
||
![]() |
|
|
|
#8 | |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 23-07-2006
|
grzechu, spytam z ciekawości; na ostatnim zdjęciu na srebrnym fragmencie obudowy jest charakterystyczny okrągły punkt...cototo?
Jakieś wzmocnienie, czy ot po prostu zwykle przetłoczenie. W moim acerze tego nie ma, więc rzuciło mi się to w oczy.Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#9 | ||
|
Capo mandamento
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|||
![]() |
|
|
|
#10 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 05-01-2009
|
Witam,
Wymieniłem obudowę wg. przepisu i mam parę spostrzeżeń... 1. Nie ma konieczności rozłączania kabli od WiFi (czytaj dalej) jeśli umie się wystarczająco delikatnie operować dalej przy wpiętych kablach. Nie jest to duży problem jak się uważa i zaoszczędzić można kręcenie 3 śrubek (pokrywa WiFi) 2. Nie wiem co o tym sądzić ale u mnie też pojawił się wypukły punkcik na obudowie, tylko że przy lewym zawiasie (tym urwanym). Piszę pojawił się bowiem wydaje mi się iż przed montażem go tam nie było 3. Najtrudniejszy moment moim zdaniem do wyczepianie listwy nad klawiaturą To tyle jak coś mi przyjdzie do głowy dam znać. Autorowi dziękuję za super manualna!!! Pozdrawiam d_omin |
|
Pozdrawiam
d_omin |
|
|
|
|
|
|
#11 | ||||
|
Capo mandamento
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|||||
![]() |
|
|
|
#12 | |
|
Data rejestracji: 05-01-2009
|
Cytat:
http://photos03.allegro.pl/photos/or...4/03/529040386 Mi się wydaje że to jest jakiś marker używalności. Jak się raz zamontuje część zastępczą pojawia się marker żeby nie można było już jej użyć ponownie lub sprzedać jako nowej... ale to tylko takie przypuszczenie Bo nie sądzę żebyśmy oboje przekręcili śrubkę i to tak idealnie
|
|
|
Pozdrawiam
d_omin |
||
|
|
|
|
|
#13 |
|
Capo mandamento
|
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
#14 |
|
Data rejestracji: 19-08-2008
|
Wymiana tylnej obudowy w Aspire 3610 nie ma sensu. Powodem jest ponowny problem z pęknięciami. U siebie widzę już przy lewym zawiasie 1 cm minimalnego pęknięcia (jeszcze wczoraj było 7 mm). Nie wymieniajcie obudowy. Szkoda pieniędzy, a wzmacnianie tego raczej nic nie pomoże (chyba że od zewnątrz). Powodem tego jest nieprzemyślana konstrukcja mocowań oraz zbyt mocne zawiasy.
|
![]() |
|
|
|
#15 |
|
Capo mandamento
|
Dobrze, że ja mam Travelmate 2413
![]() A na poważnie: U mnie na razie, nie ma żadnych śladów pęknięć. Pewnie po jakimś czasie znowu zacznie się psuć, no ale.. Obudowę wymieniłem bo szkoda mi było wyrzucać laptopa który działa, (sprzedawać na części nie ma sensu bo to stary sprzęt) a że używam do pracy to musiałem go albo naprawić albo kupić trzeciego lapka, a na to mnie nie było już stać. Obchodzę się z nim ostrożnie, kupiłem go już takiego popękanego i myślę, że nieumiejętność podnoszenia klapy poprzedniego właściciela dużo tu miała do powiedzenia |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| acer travelmate |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|