Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Serwis > Zrób to sam

Zrób to sam Poradniki pokazujące krok po kroku jak samemu rozbudować lub naprawić swojego laptopa.

Odpowiedz na post

LinkBack (3) Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11-03-2008, 19:30   3 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 12-03-2007
Domyślny [manual] wymiana procesora w HP nx6310 [EY589ES]

Dzisiaj wymieniłem procesor Celeron M 430 na Core Solo T1350 w moim laptopie HP nx6310 [EY589ES].
Ponieważ w moim komputerze znajduje sie chipset intela z rodziny 940/943GML, a więc wg. danych ze stron intela nie mogłem wymienić procesora na CD lub C2D, ponieważ chipsety te obsługują jedynie Celerony M. Jednakże na Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets) znalazłem informacje, że jest szansa na wymianę CPU na Core Solo T1350. W tym twierdzeniu utwierdziła mnie dyskuska jednego z for anglojęzycznych. Gdzie ktoś już miał podobny dylemat jak ja. (http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=99178)

Postanowiłem podzielić się z Wami moją wiedzą, tzn. co robiłem, aby wymienić CPU.

Proszę pamiętać, że rozkręcając notebooka i wymieniając samemu procesor traci się gwarancję!
Każdy robi to na własną odpowiedzialność.

1. Odłączamy zasilanie

2. Wyjmujemy baterię

3. Od spodu laptopa odkręcamy klapkę, pod którą znajduje się dodatkowa kość pamięci i dwie śrubki od klawiatury

4. Następnie odkręcamy dwie śrubki trzymające klawiaturę

5. Odwracamy komputer i odblokowujemy cztery zatrzaski trzymające klawiaturę

6. Delikatnie podnosimy klawiaturę uważając na ” bolce” i taśmę łączącą klawiaturę i płytę główną

7. Pod klawiaturą znajduje się pierwszy bank pamięci, wentylator, radiator i inne rzeczy

8. Odkręcamy dwie śrubki przytrzymujące wentylator

9. Podnosimy wentylator uważając na jego delikatne kable zasilające

Tak wygląda radiator po półtora roku, od kupna notka w sklepie

10. Odkręcamy cztery śrubki znajdujące się przy radiatorze.

11. Delikatnie przesuwamy radiator (o 1-2 milimetry) w stronę napędu CD, tak aby móc go podnieść do góry i wyjąć

12. Wyjęty radiator czyścimy z kurzu. Również delikatnie czyścimy wentylator, uważając na jego kabelki zasilające

13. Przy gnieździe procesora znajduje się śrubka. Przekręcamy ją o pół obrotu aby odblokować procesor

14. Wyciągamy stary procesor

15. Wkładamy nowy procesor

16. Przekręcamy ponownie o pół obrotu śrubkę znajdującą się przy sokecie procesora, ale tym razem w drugą stronę (aby zablokować CPU)

17. Z radiatora usuwamy resztki starej pasty termoprzewodzącej

18. Nakładamy nową pastę na rdzeń procesora (ja użyłem Arctic Silver 5)

19. Ostrożnie zakładamy wyczyszczony radiator, tak aby nie rozmazać świeżo nałożonej pasty

20. Przykręcamy cztery śrubki od radiatora przy procesorze

21. Wkładamy na miejsce wentylator, uważając na jego kabelki zasilające

22. Przykręcamy dwie śrubki od wentylatora

23. Powoli wkładamy na miejsce klawiaturę, pamiętając o ”bolcach”

24. Blokujemy cztery zatrzaski od klawiatury

25. Odwracamy komputer i przykręcamy z powrotem dwie śrubki trzymające klawiaturę

26. Zamykamy klapkę i przykręcamy śrubkę od niej

27. Wkładamy baterie

28. Włączamy komputer i cieszymy się nowym procesorem

Poniżej przedstawiam kilka screenów jak system wykrywał Celerona M430, a jak wykrywa Core Solo T1350

dycus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11-03-2008, 21:02   #2
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

dzięki za manual!
ile dałeś za procka? działa Ci bez problemu speedstep?

Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
MężczyznaWILU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11-03-2008, 21:06   #3

Domyślny

Za procesor zapłaciłem 180 zł
Myślę, że speedstep działa (jak to sprawdzić dokładnie?). Program cpu-z pokazuje jak widać na screenie prawie 800 MHz, zaś "właściwości mojego komputera" 1,86GHz. Tylko raz zauważyłem, że "właściwości Mojego komputera" pokazały 800 MHz.

Gdy pracowałem na baterii to jak na razie zauważyłem, a właściwie słyszałem taki delikatny pisk. Zniknął on w momencie podłączenia zasilacza. Nie dało nic wyłączenie oszczędzania energii w menadżerze urządzeń w kontrolerach USB.

---Dodałem 11.03.08 / 22:27
Zainstalowałem NHC i według niego zmienia mi się prędkość procesora w zależności od obciążenia.

Jak dotąd wiatraczek pracuje powoli, cichutko jak przy Celeronie. Temperatura procesora jest średni niższa o 2-3 stopni. Według Everesta mam 48 stopni, a NHC pokazuje mi 42 stopnie.
Czy można jakoś "dopieścić" notka programem NHC poprzez już jakieś gotowe ustawienia do mojego komputerka? (Jestem zielony jeśli chodzi o NHC i od jutra zaczynam lekturę topica o nim będącego na forum i mającego 17 ekranów).
Stary 11-03-2008, 21:51   #4
Consigliere

Data rejestracji: 03-03-2006
Domyślny

dycus, świetny opis

Cytat:
Napisany przez dycus
Myślę, że speedstep działa (jak to sprawdzić dokładnie?)
Np. NHC + obciążenie procka a potem brak obciążenia
Ale widzę, ze już go użyłeś

Cytat:
Napisany przez dycus
Czy można jakoś "dopieścić" notka programem NHC poprzez już jakieś gotowe ustawienia do mojego komputerka?
Jak zauważyłeś jest wątek (chyba nawet mój) o stabilnych wartościach napięć. Możesz na początku ustawić np. napięcia które ja podawałem i sprawdzić czy system będzie stabilny. Więcej w tamtym wątku.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
MężczyznaBliSki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12-03-2008, 07:11   #5
Capo Decina

Data rejestracji: 22-11-2005
Domyślny

Fajny manual - dzięki

Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię
Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG
Mężczyznaslodkit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 13-03-2008, 07:25   #6

Domyślny

Wczoraj po południu zmuszony byłem dokonać reinstalacji systemu (z partycji recovery), ponieważ system miał problemy z uruchamianiem się (jedynie tryb awaryjny działał). Wcześniej jednak zdecydowałem się przywrócić system z punktu przywracania [tryb awaryjny nadal]. Powrót nastąpił do momentu przed instalacją NHC. Gdy system się uruchomił poprawnie, zrobiłem kopię najważniejszych danych i dokonałem reinstalacji windowsa.
Chyba coś źle ustawiłem w NHC
Tak więc zaczynam obserwację notebooka z nowym procesorem i świeżym systemem , ale na razie bez NHC.

Pierwsza obserwacja:
Jak dotąd zaobserwowałem "dziwną" pracę na baterii, a dokładnie czas pokazywany ile jescze pozostało. Przy uruchomieniu systemu pokazuje niecałe 60 minut, ale później gdy wszystko do końca się uruchomi i przy maksymalnie przyciemnionej matrycy pokazuje 2 godziny i 4 minuty. Gdy tylko maksymalnie rozjaśnię matrycę to czas ten skraca się do 1 godziny i 20-35 minut.
Po instalacji systemu tylko dwa razy miałem takie dziwne piski (opisywane przez innych użytkowników m.in Pavilionów). Obecnie są one baaardzo leciutko słyszalne, mniej niż wcześniej. Wyłączenie oszczędzania energii przy USB w Menadżerze urządzeń nic nie pomogło Czy można się tego jakoś pozbyć
Stary 13-03-2008, 14:04   #7

Data rejestracji: 26-12-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez dycus
ak dotąd zaobserwowałem "dziwną" pracę na baterii, a dokładnie czas pokazywany ile jescze pozostało. Przy uruchomieniu systemu pokazuje niecałe 60 minut, ale później gdy wszystko do końca się uruchomi i przy maksymalnie przyciemnionej matrycy pokazuje 2 godziny i 4 minuty. Gdy tylko maksymalnie rozjaśnię matrycę to czas ten skraca się do 1 godziny i 20-35 minut.
Zapewne dlatego jest tak, że jak się wszystko uruchamia to procesor jest bardziej obciążony co powoduje większy pobór prądu stąd to 60 min. Potem jak już się wszystko załaduje to speedstep zwalnia procesor pewnie na 800 mhz i czas pracy na baterii jest pokazywany jako większy.

"All I need is one blunt, one page, and one pen, One prayer - tell God forgive for one sin..."
pabi84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14-03-2008, 17:56   #8

Domyślny NHC

Dzisiaj ponownie zainstalowałem program NHC (nhc_2.0_pre_release_06).
Poniżej zamieszczam 7 screenów z tego programu z moimi ustawieniami.
Na kilku z nich umieściłem pytania. Jeśli to możliwe to proszę o odpowiedź na nie.
W trayu widzę bateryjkę, "zielony stopień" (rosnący czasami oraz zmieniający kolory), żółtą flagę oraz aktualny stan zegara CPU. Co oznaczają te dwie przedostatnie ikonki ("stopień i flaga) oraz ich kolory

Czy powinienem coś zmienić w ustawieniach NHC, aby np. na baterii dłużej móc pracować, procesor się tak momentami nie grzał (średnia tepm. CPU to 48 st. C, a w stresie podchodzi pod 53-55) Czy taka temperatura to coś normalnego?

--- Dodane --- 14.03.08/19:54
Dzięki obniżeniu mnożnika w NHC przy pracy na baterii do 10x, czas pracy na niej wzrósł w porywach do 2:34, a średnio już wzrósł do 1:58 co i tak jak na razie mnie zadawala. Oczywiście podczas pracy na baterii matryca jest maksymalnie przyciemniona.
Dołączone obrazki
File Type: jpg nhc_8_tray_124.jpg (1.7 KB, 134 oglądane)
File Type: jpg nhc7_499.jpg (44.7 KB, 4 oglądane)
File Type: jpg nhc6_175.jpg (56.0 KB, 4 oglądane)
File Type: jpg nhc5_106.jpg (44.9 KB, 2 oglądane)
File Type: jpg nhc4_427.jpg (44.5 KB, 1 oglądane)
File Type: jpg nhc3_353.jpg (46.0 KB, 4 oglądane)
File Type: jpg nhc2_536.jpg (63.7 KB, 5 oglądane)
File Type: jpg nhc1_160.jpg (45.9 KB, 1 oglądane)
Stary 14-03-2008, 20:07   #9
Consigliere

Domyślny

To napięcie, które się tak zmienia masz ustawione na ekranie wcześniej i wszystko jest prawidłowo. Zależnie od obciążenia procesora zmienia sie jego "szybkość" a im szybciej pracuje tym potrzebuje więcej mocy (jeżeli tak to mogę ująć no potrzeby tego tekstu) a tym samym potrzebuje większego napięcia zasilania (że tak to obrazowo opiszę)

A na to, że nie rozpoznaje Twojego dysku nie ma rady poza czekaniem na nową wersje, która się pojawi lub nie

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Stary 14-03-2008, 20:12   #10

Domyślny

Czy temperatura procesora w granicach 48-54 jest w normie

HP Compaq nx6310 [EY589ES], Core Solo T1350, ram 2 GB, hdd Seagate Momentus 7200.2 160 GB (7200, 8MB, G-Force)
Stary 14-03-2008, 20:19   #11
Consigliere

Domyślny

Cytat:
Napisany przez dycus
Czy temperatura procesora w granicach 48-54 jest w normie
Jak najbardziej jest w normie.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 14-03-2008, 20:21   #12

Domyślny

Dodam, że temperatura automatycznie się obniża o okoł 2-3 stopni C jak podłączę notka pod zasilacz. Jak dla mnie dziwne to jest

HP Compaq nx6310 [EY589ES], Core Solo T1350, ram 2 GB, hdd Seagate Momentus 7200.2 160 GB (7200, 8MB, G-Force)
Stary 14-03-2008, 20:49   #13
Consigliere

Domyślny

Cytat:
Napisany przez dycus
Dodam, że temperatura automatycznie się obniża o okoł 2-3 stopni C jak podłączę notka pod zasilacz
Dziwne trochę, bo tu i tu wg. powyższych zrzutów masz "Dynamic..." a ustawienia "Max multiplier" są na zasilaczu nawet wyższe.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 14-03-2008, 21:37   #14

Domyślny

Po kilku próbach, stwierdzam, że jednak tylko mi się zdawało, co do obniżenia temp. po podłączeniu zasilacza.

Stary 14-03-2008, 21:53   #15
& granat z Antiochii

Data rejestracji: 28-05-2007
Domyślny

Cytat:
Napisany przez dycus
Po kilku próbach, stwierdzam, że jednak tylko mi się zdawało, co do obniżenia temp. po podłączeniu zasilacza.
Nie, nie zdawało Ci się. Arctic Silver się "przygrał". Naturalne.

Mężczyznaklólik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: