|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Zrób to sam Poradniki pokazujące krok po kroku jak samemu rozbudować lub naprawić swojego laptopa. |
![]() |
|
|
LinkBack (3) | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 12-03-2007
|
Dzisiaj wymieniłem procesor Celeron M 430 na Core Solo T1350 w moim laptopie HP nx6310 [EY589ES].
Ponieważ w moim komputerze znajduje sie chipset intela z rodziny 940/943GML, a więc wg. danych ze stron intela nie mogłem wymienić procesora na CD lub C2D, ponieważ chipsety te obsługują jedynie Celerony M. Jednakże na Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets) znalazłem informacje, że jest szansa na wymianę CPU na Core Solo T1350. W tym twierdzeniu utwierdziła mnie dyskuska jednego z for anglojęzycznych. Gdzie ktoś już miał podobny dylemat jak ja. (http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=99178) Postanowiłem podzielić się z Wami moją wiedzą, tzn. co robiłem, aby wymienić CPU. ![]() Proszę pamiętać, że rozkręcając notebooka i wymieniając samemu procesor traci się gwarancję! Każdy robi to na własną odpowiedzialność. 1. Odłączamy zasilanie 2. Wyjmujemy baterię 3. Od spodu laptopa odkręcamy klapkę, pod którą znajduje się dodatkowa kość pamięci i dwie śrubki od klawiatury ![]() 4. Następnie odkręcamy dwie śrubki trzymające klawiaturę ![]() 5. Odwracamy komputer i odblokowujemy cztery zatrzaski trzymające klawiaturę ![]() 6. Delikatnie podnosimy klawiaturę uważając na ” bolce” i taśmę łączącą klawiaturę i płytę główną ![]() 7. Pod klawiaturą znajduje się pierwszy bank pamięci, wentylator, radiator i inne rzeczy ![]() 8. Odkręcamy dwie śrubki przytrzymujące wentylator ![]() 9. Podnosimy wentylator uważając na jego delikatne kable zasilające ![]() Tak wygląda radiator po półtora roku, od kupna notka w sklepie10. Odkręcamy cztery śrubki znajdujące się przy radiatorze. ![]() 11. Delikatnie przesuwamy radiator (o 1-2 milimetry) w stronę napędu CD, tak aby móc go podnieść do góry i wyjąć 12. Wyjęty radiator czyścimy z kurzu. Również delikatnie czyścimy wentylator, uważając na jego kabelki zasilające 13. Przy gnieździe procesora znajduje się śrubka. Przekręcamy ją o pół obrotu aby odblokować procesor ![]() 14. Wyciągamy stary procesor 15. Wkładamy nowy procesor 16. Przekręcamy ponownie o pół obrotu śrubkę znajdującą się przy sokecie procesora, ale tym razem w drugą stronę (aby zablokować CPU) 17. Z radiatora usuwamy resztki starej pasty termoprzewodzącej ![]() 18. Nakładamy nową pastę na rdzeń procesora (ja użyłem Arctic Silver 5) 19. Ostrożnie zakładamy wyczyszczony radiator, tak aby nie rozmazać świeżo nałożonej pasty 20. Przykręcamy cztery śrubki od radiatora przy procesorze 21. Wkładamy na miejsce wentylator, uważając na jego kabelki zasilające 22. Przykręcamy dwie śrubki od wentylatora 23. Powoli wkładamy na miejsce klawiaturę, pamiętając o ”bolcach” 24. Blokujemy cztery zatrzaski od klawiatury 25. Odwracamy komputer i przykręcamy z powrotem dwie śrubki trzymające klawiaturę 26. Zamykamy klapkę i przykręcamy śrubkę od niej 27. Wkładamy baterie 28. Włączamy komputer i cieszymy się nowym procesorem ![]() Poniżej przedstawiam kilka screenów jak system wykrywał Celerona M430, a jak wykrywa Core Solo T1350 ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
dzięki za manual!
ile dałeś za procka? działa Ci bez problemu speedstep? |
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
|
Za procesor zapłaciłem 180 zł
Myślę, że speedstep działa (jak to sprawdzić dokładnie?). Program cpu-z pokazuje jak widać na screenie prawie 800 MHz, zaś "właściwości mojego komputera" 1,86GHz. Tylko raz zauważyłem, że "właściwości Mojego komputera" pokazały 800 MHz. Gdy pracowałem na baterii to jak na razie zauważyłem, a właściwie słyszałem taki delikatny pisk. Zniknął on w momencie podłączenia zasilacza. Nie dało nic wyłączenie oszczędzania energii w menadżerze urządzeń w kontrolerach USB. ---Dodałem 11.03.08 / 22:27 Zainstalowałem NHC i według niego zmienia mi się prędkość procesora w zależności od obciążenia. Jak dotąd wiatraczek pracuje powoli, cichutko jak przy Celeronie. Temperatura procesora jest średni niższa o 2-3 stopni. Według Everesta mam 48 stopni, a NHC pokazuje mi 42 stopnie. Czy można jakoś "dopieścić" notka programem NHC poprzez już jakieś gotowe ustawienia do mojego komputerka? (Jestem zielony jeśli chodzi o NHC i od jutra zaczynam lekturę topica o nim będącego na forum i mającego 17 ekranów). |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
Consigliere
Data rejestracji: 03-03-2006
|
dycus, świetny opis
Cytat:
Ale widzę, ze już go użyłeś Cytat:
|
||
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk. |
|||
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Capo Decina
Data rejestracji: 22-11-2005
|
Fajny manual
|
|
Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię ![]() Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG |
|
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
|
Wczoraj po południu zmuszony byłem dokonać reinstalacji systemu (z partycji recovery), ponieważ system miał problemy z uruchamianiem się (jedynie tryb awaryjny działał). Wcześniej jednak zdecydowałem się przywrócić system z punktu przywracania [tryb awaryjny nadal]. Powrót nastąpił do momentu przed instalacją NHC. Gdy system się uruchomił poprawnie, zrobiłem kopię najważniejszych danych i dokonałem reinstalacji windowsa.
Chyba coś źle ustawiłem w NHC ![]() Tak więc zaczynam obserwację notebooka z nowym procesorem i świeżym systemem , ale na razie bez NHC.Pierwsza obserwacja: Jak dotąd zaobserwowałem "dziwną" pracę na baterii, a dokładnie czas pokazywany ile jescze pozostało. Przy uruchomieniu systemu pokazuje niecałe 60 minut, ale później gdy wszystko do końca się uruchomi i przy maksymalnie przyciemnionej matrycy pokazuje 2 godziny i 4 minuty. Gdy tylko maksymalnie rozjaśnię matrycę to czas ten skraca się do 1 godziny i 20-35 minut. Po instalacji systemu tylko dwa razy miałem takie dziwne piski (opisywane przez innych użytkowników m.in Pavilionów). Obecnie są one baaardzo leciutko słyszalne, mniej niż wcześniej. Wyłączenie oszczędzania energii przy USB w Menadżerze urządzeń nic nie pomogło |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Data rejestracji: 26-12-2006
|
Cytat:
|
|
|
"All I need is one blunt, one page, and one pen, One prayer - tell God forgive for one sin..."
|
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzisiaj ponownie zainstalowałem program NHC (nhc_2.0_pre_release_06).
Poniżej zamieszczam 7 screenów z tego programu z moimi ustawieniami. Na kilku z nich umieściłem pytania. Jeśli to możliwe to proszę o odpowiedź na nie. W trayu widzę bateryjkę, "zielony stopień" (rosnący czasami oraz zmieniający kolory), żółtą flagę oraz aktualny stan zegara CPU. Co oznaczają te dwie przedostatnie ikonki ("stopień i flaga) oraz ich kolory Czy powinienem coś zmienić w ustawieniach NHC, aby np. na baterii dłużej móc pracować, procesor się tak momentami nie grzał (średnia tepm. CPU to 48 st. C, a w stresie podchodzi pod 53-55) --- Dodane --- 14.03.08/19:54 Dzięki obniżeniu mnożnika w NHC przy pracy na baterii do 10x, czas pracy na niej wzrósł w porywach do 2:34, a średnio już wzrósł do 1:58 co i tak jak na razie mnie zadawala. Oczywiście podczas pracy na baterii matryca jest maksymalnie przyciemniona. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Consigliere
|
To napięcie, które się tak zmienia masz ustawione na ekranie wcześniej i wszystko jest prawidłowo. Zależnie od obciążenia procesora zmienia sie jego "szybkość" a im szybciej pracuje tym potrzebuje więcej mocy (jeżeli tak to mogę ująć no potrzeby tego tekstu) a tym samym potrzebuje większego napięcia zasilania (że tak to obrazowo opiszę)
A na to, że nie rozpoznaje Twojego dysku nie ma rady poza czekaniem na nową wersje, która się pojawi lub nie |
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk. |
|
![]() |
|
|
|
#10 |
|
|
Czy temperatura procesora w granicach 48-54 jest w normie
|
|
HP Compaq nx6310 [EY589ES], Core Solo T1350, ram 2 GB, hdd Seagate Momentus 7200.2 160 GB (7200, 8MB, G-Force)
|
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Consigliere
|
Cytat:
|
|
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
||
![]() |
|
|
|
#12 |
|
|
Dodam, że temperatura automatycznie się obniża o okoł 2-3 stopni C jak podłączę notka pod zasilacz. Jak dla mnie dziwne to jest
|
|
HP Compaq nx6310 [EY589ES], Core Solo T1350, ram 2 GB, hdd Seagate Momentus 7200.2 160 GB (7200, 8MB, G-Force)
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Consigliere
|
Cytat:
|
|
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
||
![]() |
|
|
|
#14 |
|
|
Po kilku próbach, stwierdzam, że jednak tylko mi się zdawało, co do obniżenia temp. po podłączeniu zasilacza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
& granat z Antiochii
Data rejestracji: 28-05-2007
|
Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://forum.laptopy.info.pl/f22/manual-wymiana-procesora-w-hp-nx6310-ey589es-19059/
|
||||
| Napisany przez | For | Type | Data | |
| Procesor wymiana na większy. Celeron M | This thread | Refback | 05-02-2009 23:06 | |
| Procesor wymiana na większy. Celeron M | This thread | Refback | 04-02-2009 21:19 | |
| Procesor wymiana na większy. Celeron M | This thread | Refback | 30-01-2009 13:17 | |