|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Problemy ze sprzętem Problemy z działaniem sprzętu przenośnego. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 20-09-2009
|
Witam, posiadam laptopa HP Pavilion dv6620ea i mam z nim nastepujepujace problemy:
- gdy wlączam lapika to dlugo "mysli" w momencie pojawienia sie loga HP Invent. Prawdopodobna tego przyczyna jest naped dvd (jak go wyciagne wszystko dziala ok). System raczej nie widzi urządzenia. Piszę raczej gdyż raz udalo mi sie go "uwidocznic" przestawiając CD-ROM Boot na Disabled oraz w Boot Order ustawiajac go jako ostatni (nie wiem, ktora czynnosc byla skuteczna i czy to wogole mialo jakies znaczenie ). Naped dzialal i odczytywal plyty, jednak nie bylo to dlugotrwale dzialanie .Aha, w Boot Order "ATAPI CD/DVD ROM Drive" czasem oznaczony jest wykrzyknikiem. - Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia napedu czy dziala poprawnie. Dlatego poki to mozliwe przed wymiana go na nowy chce wykluczyc wszystkie inne możliwosci, zeby nie okazalo sie ze to jednak nie to .- Zastanawia mnie czy to nie jest moze wina biosu, zauwazylem ze wgrany jest najnowszy dostepny dla tego modelu (F.32). Laptop nabylem jako uzywany i moze akurat ktos zmienial bios i cos mu nie wyszlo ![]() Tak wiec pobralem ze strony HP starsza wersje bios (F.31), zrobilem sobie bootowalnego pendrive z biosem... niby wszystko pieknie wpisuje komede a tu pach! wyskakuje blad: File not found - WinPhlash64\BIOS.WPH i to samo jak probuje flashowac z poziomu windy, brak tego samego pliku. Wyczytalem gdzies w internecie ze nalezy zmienic nazwe pliku o rozszerzeniu *.wph na bios.wph. Problem w tym ze sa dwa pliki *.wph i dwie mozliwe instalacje biosu jeden 32-bit a drugi 64-bit. Pierwszy plik nazywa sie 30CFF31A a drugi 30CFF31B i nie wiem, ktory do ktorego biosu uzyc. Nie chce ryzykowac ze cos moze pojsc nie tak, wiec prosze Was o pomoc. z gory dzieki |
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 04-07-2009
|
Rewelacje z niewykrywaniem urzadzen po update BIOSu dzieje sie tylko wtedy, gdy uzyje sie zlego pliku z wsadem. Zazwyczaj komputer si enie uruchamia ale czasem (bardzo rzadzko) komputer "wstaje" i dziala ale nie wykrywa wielu rzadzen. Takiego scenariusza jednak nei prognozuje. Prawdopodobnie uszkodzil Ci sie naped. Symptomy opisywane przez Ciebie sa typowe dla uszkadzajacego sie lub uszkodzonego napedu. Oczywiscie nie zagwarantuje Ci, ze to naped - musisz go jednak sam sprawdzic.
|
|
Ja się nie znam to się chętnie wypowiem...
|
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
|
Hmm, oby to byl naped a nie np.: plyta glowna. Moze jednak uda mi sie pozyczyc od kolegi laptopa i sprawdze co jest nie tak
![]() Pozdrawiam |
![]() |
|
|
|
#4 |
|
|
Witam ponownie wykonalem serie testow i tak:
Po sprawdzeniu napedu na innym laptopie okazalo sie ze rzeczywiscie nie dziala on poprawnie. Martwi mnie jednak to, ze po zamontowaniu sprawnego napedu do mojego lapka dzieje sie dokladnie to samo co z poprzednim. Komputer widzi go a po chwili znika. Mam teraz problem bo wlaczylem instalacje windowsa, sformatowalem dysk no i naped przestal odpowiadac Zastanawiam sie czy czasem zlacze ata na laptopie nie jest walniete, czy da sie to jakos wymienic ?? |
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 04-07-2009
|
To nie zlacze uszkodza Ci naped (zakladajac, ze nie robi zwarcie) tylko przebiegi elektryczne transmitowane przez zlacze. Musisz rozebrac laptopa i dokladnie obejrzec jego podzespoly - moze bedzie widoczne jakies uszkodzenie.
|
|
Ja się nie znam to się chętnie wypowiem...
|
|
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
|
Hmm, zdjalem jedna z pokrywek u dolu laptopa i po ogledzinach stwierdzam ze nie ma zadnych widocznych uszkodzen. Niby wszystko jest ok...
|
![]() |
|
|
|
#7 |
|
|
Sprawdzilem ten naped co nie mial dzialac jeszcze raz na innym kompie i okazalo sie, ze jednak chodzi poprawnie, tak wiec cos nie tak musi byc z plyta glowna
|
![]() |
|
![]() |
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|