Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Problemy > Problemy ze sprzętem

Problemy ze sprzętem Problemy z działaniem sprzętu przenośnego.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25-12-2005, 02:25   #1

Data rejestracji: 23-12-2005
Domyślny Przegrzewanie się laptopa

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Dzisiaj dostałem na gwiazdkę upragniony prezent - Acera 2413WLMI (rozszerzona pamięć do 512MB). Wydaje mi się jednak, że mój laptopik ma problem z przegrzewaniem się Podczas normalnej pracy na windowsie temperatura procesora (Intel Celeron M 370 1.5GHz) dochodzi do 50 stopni a dysku do 40. W rezultacie chłodzenie laptopa włącza się co pół minuty na kilka sekund.

Czy taka sytuacja jest normalana? Osobiście wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo pracowałem już kiedyś na paru laptopach i nigdy nie spotkałem się z czymś takim.

Jakie temperatury wyświetlają się na waszych maszynach?
major jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25-12-2005, 03:08   #2
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny Re: Przegrzewanie się laptopa

Cytat:
Napisany przez major
Witam wszystkich bardzo serdecznie

Dzisiaj dostałem na gwiazdkę upragniony prezent - Acera 2413WLMI (rozszerzona pamięć do 512MB). Wydaje mi się jednak, że mój laptopik ma problem z przegrzewaniem się Podczas normalnej pracy na windowsie temperatura procesora (Intel Celeron M 370 1.5GHz) dochodzi do 50 stopni a dysku do 40. W rezultacie chłodzenie laptopa włącza się co pół minuty na kilka sekund.

Czy taka sytuacja jest normalana? Osobiście wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo pracowałem już kiedyś na paru laptopach i nigdy nie spotkałem się z czymś takim.

Jakie temperatury wyświetlają się na waszych maszynach?
witamy na forum! mam bardzo podobny sprzet do Twojego - patrz podpis. Oba modele mozna powiedziec ze sa blizniacze (rozni je tylko matryca i inny ksztalt klawiatury - "wnetrznosci") sa te same. jutro powygrzewam nieco mojego laptopa i dam Ci znac jak u mnie sie ksztaltuja temperatury.
a tak przy okazji, czym mierzyles te temperatury (jaki program)?

Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
MężczyznaWILU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25-12-2005, 03:22   #3

Domyślny

Dzięki za szybką odpowiedź

Temperatury mierzyłem MobileMeter. Możesz pobrać go z tej stronki: http://www.geocities.co.jp/SiliconValley-Oakland/8259/

Zauważyłem również, że wiatrak włącza się dokładnie w momencie, w którym temperatura przekroczy 51 stopni. Jeśli okaże sie, że taka temperatura jest jak najbardziej naturalna dla celerona, to może mam zle skonfigurowane chłodzenie.
Stary 25-12-2005, 03:31   #4
Capo di tutti capi

Domyślny

Cytat:
Napisany przez major
Dzięki za szybką odpowiedź

Temperatury mierzyłem MobileMeter. Możesz pobrać go z tej stronki: http://www.geocities.co.jp/SiliconValley-Oakland/8259/

Zauważyłem również, że wiatrak włącza się dokładnie w momencie, w którym temperatura przekroczy 51 stopni. Jeśli okaże sie, że taka temperatura jest jak najbardziej naturalna dla celerona, to może mam zle skonfigurowane chłodzenie.
bios pewnie jest zaprogramowany by zalaczal sie przy 50 stopniach. a sprawdzales innym programem? (np everest home edition)?

jutro (dzis) wrzuce pomiary temperatur u mnie ale teraz ide spac bo merda mi sie przed oczami juz (troche pozno juz prawie 4 nad ranem)

Stary 25-12-2005, 03:31   #5
tom
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 17-12-2005
Domyślny

jesli chodzi o temp procka i dysków w komputerze stacjonarnym to dyski poniżej 40-42st w miare ok, procek powinien być poniżej 55st (jeszcze zależy jaki). Ale jakie temp w laptopie sa odpowiednie - niestety nie wiem, ale sie chetnie dowiem

Historia: HP6730b / R61 / N200 3000 / T21 / szukam NC6230
Mężczyznatom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 25-12-2005, 09:37   #6

Data rejestracji: 17-11-2005
Domyślny

Podobno PowerBooki grzeją proca do 70 stopni więc 50 to chyba nie tragedia.
Arcadio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25-12-2005, 10:23   #7
Capo di tutti capi

Domyślny

ok, przetestowalem dzis mojego laptopa i tak: temperatura procesora waha sie miedzy 44 - 51 stopni C. Przy ok 50 wlacza sie wentylator i schladza uklad do ok 44-45.
Temperatura dysku utrzymuje sie na poziomie 35 stopni C (pewnie dlatego ze go nie przemeczam - w tle dziala tylko odtwarzanie mp3).
tak wiec mysle ze temperatury u Ciebie sa w normie i nie ma sie co nimi zbytnio przejmowac

Stary 25-12-2005, 12:29   #8

Domyślny

A jak często uruchamia się u ciebie chłodzenie? U mnie wiatraczek włącza się mniej wiećej raz na minutę.

ACER 2413 NWLMI (512 MB RAM)
Stary 25-12-2005, 12:56   #9
Capo di tutti capi

Domyślny

Cytat:
Napisany przez major
A jak często uruchamia się u ciebie chłodzenie? U mnie wiatraczek włącza się mniej wiećej raz na minutę.
jesli laptop stoi sobie zalaczony ale nic na nim sie nie robi to temperatura jest ponizej 40 stopni C i wiatrak nie zalacza sie w ogole. natomiast jak odtwarzam sobie jakas mp3-ke to tak jak u Ciebie - mniej wiecej co minute zalacza sie wiatrak, schladza procesor do 44 stopni i sie wylacza. tak juz jest zaprogramowany w biosie. nie jest to uciazliwe (szum nie jest zbyt glosny). mysle ze w laptopach innych producentow jest podobnie i nie jest to powodem do zmartwien. pamietaj ze w laptopie, ze wzgledu na jego zwarta budowe, bardzo ciezko jest zapewnic odpowiednie chlodzenie i tylko pasywne chlodzenie (bez zalaczonego wentylatora) nie zapewni odpowiedniej wymiany ciepla z otoczeniem.

Stary 25-12-2005, 22:05   #10

Domyślny

Bardzo przepraszm, ze przez tak dlugi czas nie odpowiadalem, ale caly dzisiejszy dzien spedzalem z rodzinka

W moim laptopie sytuacja jest o tyle dziwina, ze nawet przy zerowym obciazeniu procesora temperatura dosc szybko dochodzi do 50 stopni i powoduje wlaczenie wiatraka.

Na ponizszym obrazku dokladnie widac ta sytuacje - przez ok. godzine testowalem komputer przy uzyciu mobilemetera. W systemie byly uruchomione tylko programy dzalajace w tle, ktore zazwyczaj nie zmuszaja procesora do jakiejkolwiek pracy

Czy ktos z Was moglby przeprowadzic podobny test i opublikowac na forum swoje wyniki? Interesuje mnie po jak dlugim czasie uruchomi sie system chlodzenia i jak dlugie beda przerwy pomiedzy kolejnym wlaczaniem sie wiatraczka
Stary 25-12-2005, 22:13   #11
Capo di tutti capi

Domyślny

jutro moge zarzucic taki test u siebie. napisz mi tylko co ile sekund odswieza Ci sie wykres? (standardowe dla programu 6s czy zmieniales cos). poza tym napisz jaka u Ciebie w pomieszczeniu jest temperatura i czy otwory wentylacyjne nie sa pozaslaniane. ma to ogromny wplyw na temperature "wnetrznosci" laptopa...

Stary 25-12-2005, 22:25   #12

Domyślny

Odswiezanie wykresu jest standardowe - 6s

Tak wyglada wykres podczas normalnej pracy (firefox + mp3):

Bardzo dziekuje za pomoc
Stary 27-12-2005, 14:33   #13

Domyślny

Cytat:
Napisany przez WILU
jutro moge zarzucic taki test u siebie. napisz mi tylko co ile sekund odswieza Ci sie wykres? (standardowe dla programu 6s czy zmieniales cos). poza tym napisz jaka u Ciebie w pomieszczeniu jest temperatura i czy otwory wentylacyjne nie sa pozaslaniane. ma to ogromny wplyw na temperature "wnetrznosci" laptopa...
Czy udało ci się juz przeprowadzic test z pomiarem temperatur na laptopie?
Stary 27-12-2005, 14:37   #14
Capo di tutti capi

Domyślny

Cytat:
Napisany przez major
Cytat:
Napisany przez WILU
Czy udało ci się juz przeprowadzic test z pomiarem temperatur na laptopie?
uuuuuupssss test oczywiscie zrobilem ale oczywiscie zapomnialem wrzucic screenshota. jak wroce z pracy to dzis wieczorem go wrzuce!! ( czeka sobie w laptopie a laptop dzis zostal w domu )

Stary 27-12-2005, 15:06   #15

Domyślny

Ok. wielkie dzięki

ACER 2413 NWLMI (512 MB RAM)
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: