|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Problemy ze sprzętem Problemy z działaniem sprzętu przenośnego. |
![]() |
|
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Data rejestracji: 23-12-2005
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie
![]() Dzisiaj dostałem na gwiazdkę upragniony prezent - Acera 2413WLMI (rozszerzona pamięć do 512MB). Wydaje mi się jednak, że mój laptopik ma problem z przegrzewaniem się Czy taka sytuacja jest normalana? Osobiście wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo pracowałem już kiedyś na paru laptopach i nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Jakie temperatury wyświetlają się na waszych maszynach? |
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
Cytat:
a tak przy okazji, czym mierzyles te temperatury (jaki program)? |
|
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
||
![]() |
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź
![]() Temperatury mierzyłem MobileMeter. Możesz pobrać go z tej stronki: http://www.geocities.co.jp/SiliconValley-Oakland/8259/ Zauważyłem również, że wiatrak włącza się dokładnie w momencie, w którym temperatura przekroczy 51 stopni. Jeśli okaże sie, że taka temperatura jest jak najbardziej naturalna dla celerona, to może mam zle skonfigurowane chłodzenie. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Capo di tutti capi
|
Cytat:
jutro (dzis) wrzuce pomiary temperatur u mnie ale teraz ide spac bo merda mi sie przed oczami juz |
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 17-12-2005
|
jesli chodzi o temp procka i dysków w komputerze stacjonarnym to dyski poniżej 40-42st w miare ok, procek powinien być poniżej 55st (jeszcze zależy jaki). Ale jakie temp w laptopie sa odpowiednie - niestety nie wiem, ale sie chetnie dowiem
|
|
Historia: HP6730b / R61 / N200 3000 / T21 / szukam NC6230
|
|
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
Data rejestracji: 17-11-2005
|
Podobno PowerBooki grzeją proca do 70 stopni więc 50 to chyba nie tragedia.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Capo di tutti capi
|
ok, przetestowalem dzis mojego laptopa i tak: temperatura procesora waha sie miedzy 44 - 51 stopni C. Przy ok 50 wlacza sie wentylator i schladza uklad do ok 44-45.
Temperatura dysku utrzymuje sie na poziomie 35 stopni C (pewnie dlatego ze go nie przemeczam - w tle dziala tylko odtwarzanie mp3). tak wiec mysle ze temperatury u Ciebie sa w normie i nie ma sie co nimi zbytnio przejmowac |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#8 |
|
|
A jak często uruchamia się u ciebie chłodzenie? U mnie wiatraczek włącza się mniej wiećej raz na minutę.
|
|
ACER 2413 NWLMI (512 MB RAM)
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Capo di tutti capi
|
Cytat:
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#10 |
|
|
Bardzo przepraszm, ze przez tak dlugi czas nie odpowiadalem, ale caly dzisiejszy dzien spedzalem z rodzinka
![]() W moim laptopie sytuacja jest o tyle dziwina, ze nawet przy zerowym obciazeniu procesora temperatura dosc szybko dochodzi do 50 stopni i powoduje wlaczenie wiatraka. Na ponizszym obrazku dokladnie widac ta sytuacje - przez ok. godzine testowalem komputer przy uzyciu mobilemetera. W systemie byly uruchomione tylko programy dzalajace w tle, ktore zazwyczaj nie zmuszaja procesora do jakiejkolwiek pracy ![]() Czy ktos z Was moglby przeprowadzic podobny test i opublikowac na forum swoje wyniki? Interesuje mnie po jak dlugim czasie uruchomi sie system chlodzenia i jak dlugie beda przerwy pomiedzy kolejnym wlaczaniem sie wiatraczka |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Capo di tutti capi
|
jutro moge zarzucic taki test u siebie. napisz mi tylko co ile sekund odswieza Ci sie wykres? (standardowe dla programu 6s czy zmieniales cos). poza tym napisz jaka u Ciebie w pomieszczeniu jest temperatura i czy otwory wentylacyjne nie sa pozaslaniane. ma to ogromny wplyw na temperature "wnetrznosci" laptopa...
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
#12 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Capo di tutti capi
|
Cytat:
|
||
|
|
|||
![]() |
|
|
|
#15 |
|
|
Ok. wielkie dzięki
|