Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Recenzje i testy > Recenzje i testy użytkowników

Recenzje i testy użytkowników Recenzje i testy laptopów oraz innych urządzeń napisane przez użytkowników naszego forum.

Odpowiedz na post

LinkBack (3) Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21-10-2007, 08:20   3 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1
Capo Decina

Data rejestracji: 22-11-2005
Domyślny Acer Aspire 5710ZG

Witam wszystkich użytkowników forum poniżej recenzja tego cudeńka
(na razie w trakcie pracy, ale z braku czasu niestety będzie się pokazywała etapami)

Właśnie ostatnio wpadł w me ręce nowy model laptopa firmy Acer – jest to dokładnie Acer Aspire 5710ZG. Na wstępie kilka słów wprowadzenia, jest to jeden z nowej linii modeli tej firmy o zupełnie odmienionej stylistyce, czarna obudowa z jasną kremową klawiaturą, całość wizualnie robi raczej pozytywne wrażenie – przynajmniej moim zdaniem. Poniżej zamieszczam zdjęcia opisywanego laptopa.

Teraz więcej szczegółów – specyfikacja:
Model: Acer Aspire 5710ZG
Procesor: IntelŽPentiumŽdual-core procesor T2080 – 1,73 GHz, 533MHz FSB, 1MB L2 cache,
Grafika: ATIŽMobility™Radeon@HD 2300 HyperMemory™ up to 384 MB – 128 MB własnej pamięci,
Pamięć: 1 GB DDR2 667 MHz,
Matryca: 15,4 cala WXGA Acer CrystalBrite™ LCD (8ms/220nits) – Rozdzielczość 1280 x 800,
Dysk: 160 GB 5400rpm SATA,
Napęd: DVD-Super Multi double layer,
Sieć: 802.11b/g WLAN oraz 10/100/1000BaseT Gigabitethernet (ewentualnie możemy do tej kategorii zaliczyć także modem telefoniczny ),
Dźwięk: Intel™High Definition Audio
Gniazda rozszerzeń: Express Card/54, Express Card/34
Porty wejścia/wyjścia: słuchawkowe, mikrofonowe, wejście liniowe, USB 2.0 sztuk 4, wyjście S/Video, wyjście na zewnętrzny monitor/projektor, czytnik kart pamięci SD, MMC, MS, MSPro xD,
Bateria: litowo jonowa, 6-cio komorowa 4000 mAh (podawany przez producenta czas pracy na baterii 2,5 godziny),
System operacyjny: Microsoft Windows Vista Home Basic
Inne oprogramowanie: Acer Empowering Technology, CyberLink PowerProducer, Norton Internet Security (wersja 60-ciodniowa),
Długość gwarancji: 12 miesięcy
Długość gwarancji na baterię: 6 miesięcy
Wymiary: Szerokość 366mm X Głębokość 274mm X Wysokość 42.6mm
Tyle najważniejszych danych podawanych przez producenta.
Teraz czas na moją subiektywną ocenę tego cudeńka:

Laptop dotarł do mnie porządnie zapakowany najpierw w solidne tekturowe pudełko, po otworzeniu, którego (nie bez trudu) ukazało się mym oczom kolejne pudełko (takie z plastikowa rączką, w którym był już sam poszukiwany. Wyciągam go zatem z rzeczonego pudelka, dalej z zabezpieczających tekturek i woreczka, który nie wiem dlaczego, ale sprawiał wrażenie antystatycznego (takiego jak np. do pakowania kart graficznych i podobnych śmieci). Kolejno z tego samego kartonu wyciągam kolejny nieznacznie mniejszy, w którym mieszkały sobie papiery mego laptopa, tj. instrukcja obsługi (o dziwo także po polsku), jakaś mała śmieszna książeczka, na której nabazgrano, że jest to międzynarodowa gwarancja, kilka karteczek w stylu, że jest to urządzenie elektryczne i nie należy z nim brać prysznica ..
Dodatkowo bateria, zasilacz i to by było na tyle – oczywiście brak jakichkolwiek płyt i softu.

No to po upływie czasu jaki sprawnemu kawoszowi zabiera zrobienie sobie kawy i wypicie kilku łyków zabieram się do złożenia mego urządzenia do kupy, bateryjka bardzo ładnie i bez problemów wskoczyła na swoje miejsce, szybciutko przycisk zasilania laptop odpalił – kilka chwil niepewności i komunikat o fakcie, że chciałby on sobie jakiś system zainstalować, po wyrażeniu zgody (tak jakbym się mógł nie zgodzić…) pytanie o wybór wersji językowej – do wyboru polska lub angielska i komunikat aby usiąść wygodnie przy przezornie wcześniej zrobionej kawie bo komputerkowi zajmie około 30 minut doprowadzenie się do stanu używalności. Po upływie tego czasu (z zegarkiem w ręku jakieś 25 minut) system jest gotowy do pracy.

Wróćmy teraz do samego sprzętu – po kolei postaram się scharakteryzować poszczególne komponenty laptopa:
Matryca:
Mamy tutaj matrycę CristalBrite™ o rozmiarze 15,4 cala WXGA o natywnej rozdzielczości 1280X800 pikseli. W moim egzemplarzu wydaje się, że jest to bardzo fajna matryca bez żadnych uszkodzonych pikseli – jasność matrycy jest IMHO doskonała nawet przy najniższym podświetleniu obraz jest dobrze czytelny, przy maksymalnym podświetleniu szczerze mówiąc nie bardzo da się pracować – bo strasznie razi - ewentualnie w warunkach oświetlenia jaskrawym światłem słonecznym – ale wtedy refleksy na szklanej matrycy mimo wszystko strasznie utrudniają pracę. Jest to chyba jednak charakterystyczne dla wszystkich matryc szklanych – przynajmniej ja nie widziałem dobrze pracujących w takich warunkach.
Klawiatura:
Najlepiej chyba widać to na zdjęciu:

Jeśli chodzi o moją opinię to jest dość wygodna, skok klawiszy troszkę większy niż w moim poprzednim laptopie, ale raczej mieszczący się w charakterystyce klawiatur laptopowych, jest stabilna, nigdzie się nie ugina – w użytkowaniu sprawia wrażenie solidnej.
Obudowa:

Jest to moim zdaniem jedna z najważniejszych zmian wprowadzonych w nowej serii laptopów Acera, w końcu jest to obudowa solidna, sztywna, jeśli złapiemy jedna ręka za róg i podniesiemy laptopa to nic się nie ugina wszystko jest zwarte i sprawia wrażenie solidności i trwałości. Oczywiście jak będzie czas pokaże.
Duży plus za obudowę matrycy – w końcu jest zdecydowanie sztywna – wierzch laptopa jest wykonany z aluminiowej blachy (o lekko chropowatej powierzchni) wydaje się, że czarna powłoka jest trwała i niezbyt podatna na zarysowania.
Dysk:
W laptopie zamontowano dysk TOSHIBA MK1637GSX (160 GB) – zmierzona po sformatowaniu 149 GB, jest to oczywiście dysk SATA. Poniżej zamieszczam wyniki testu przeprowadzonego za pomocą programu HD Tune 2.54

Jak widać wydajność dysku jest raczej na średnim poziomie, wydaje się, że można by oczekiwać lepszych wyników, trudno mi ocenić na ile jest to spowodowane zainstalowanym systemem operacyjnym oraz softem.

Tutaj mamy informacje o obsługiwanych funkcjach – jak widać nic tutaj dyskowi do zarzucenia nie mamy. Pytaniem jest co znajduje się na blisko 10-cio gigowej partycji serwisowej, oczywiście system i stery, ale dalej wydaje mi się, że część tego miejsca jest marnowana.
Temperatura pracy dysku pozostaje raczej w normie – test był robiony po 4 godzinach pracy.
Pamięć:
W laptopie zaistalowano 1 GB pamięci DDR2 667MHz – duży plusik dla producenta – jest to pamięć w jednej kości, zatem drugi slot jest wolny i można bez problemów rozbudować zasoby pamięci. Teraz co ma do powiedzenia na jej temat everest:

Dodatkowo zamieszczam wyniki testów pamięci przeprowadzone za pomocą everesta v.3.50.761:

Odczyt z pamięci – 3794 MB/s
Zapis do pamięci – 2798 MB/s
Memory Copy – 2673 MB/s
Czas oczekiwania pamięci – 100,0 ns

Grafika
W laptopie zaistalowano kartę graficzną ATI Mobility Radeon HD2300 Hyper Memory z 128 MB własnej pamięci.
Poniżej parę szczegółów, które podaje GPU-Z v.0.1.0

Grafika jak dla moich potrzeb bardziej niż wystarczająca (w poprzednim laptopie miałem zintegrowaną grafikę SIS-a). Mało (a raczej bardzo mało grywam, ale zainstalowałem tak dla testu Silent Huntera III i chodzi bez najmniejszych problemów).
Z syntetycznych testów zrobiłem:
3d Marka 2005 w którym otrzymałem 1997 punktów,
PCMarka 2005 - wynik to 2816 punkcików.
Dodam, że to wszystko na oryginalnych sterach od Acera i bez żadnych kombinacji.

Sieć
Z połączenie ze światem w laptopie odpowiadają:
1. karta sieciowa Opis karty sieciowej
Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet - tutaj nie mam szczególnie dużo do powiedzenia, chodzi ok. a gigabitowego połączenia nie mam niestety gdzie przetestować :/
2. Karta sieciowa Broadcom 802.11g - tutaj IMHO należy wspomnieć, że karta ta współpracuje z systemem anten wykonanym w Ag cerowskiej technologii Signal UP, muszę to rozwiązanie pochwalić - to już druga moja karta współpracująca z tego typu anteną i muszę obiektywnie stwierdzić, że zasięg działania i stabilność połączenia są wyższe niż w laptopach innych firm (przynajmniej tymi, które miałem w domu tj. ze 2 HP-ki, 1 Asus, koledzy byli i w tym samym miejscu mieli niejaki problemy, kiedy mój laptop chodził bez zająknięcia).

Bateria
Laptop wyposażony jest w 4-ro ogniwową baterię o pojemności 4400 mWh
Przy normalnej pracy (narzędzia biurowe, poczt internet) przy włączonej karcie sieci bezprzewodowej wytrzymuje ona około 2godziny i 30 minut - wynik moim zdaniem do przyjęcia, choć oczywiście są laptopy o dłuższym czasie pracy na baterii :/
Laptopa mam około miesiąca i w tym czasie pojemność baterii spadła o około 3% do 42879 mWh - co jakoś specjalnie nie odbiło się na czasie pracy urządzenia (dane podawane za wskazaniami Everesta Ultimate v.3.50.761 ).

Czytnik kart
Mamy tutaj zintegrowany czytnik kart pamięci 5w1
Działa bez zarzutu - używam do zgrywania zdjęć z aparatu cyfrowego i nie mialem problemów, szybkość transferu w normie w końcu uzależniona w dużej mierze od konkretnego modelu karty).
CDN... (jeśli zajdzie potrzeba)

Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię
Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG
Mężczyznaslodkit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21-10-2007, 16:29   #2
Consigliere

Data rejestracji: 03-03-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez slodkit
(na razie w trakcie pracy, ale z braku czasu niestety będzie się pokazywała etapami)
To jak już skończysz, to nie zapomnij tego ogłosić bo recka zapowiada się ciekawie

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
MężczyznaBliSki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11-11-2007, 14:01   #3
Capo Decina

Domyślny

Wygląda na to, że skończyłem ( w końcu)
Jak czegoś brakuje lub ktoś chciałby się czegoś jeszcze dowiedzieć to proszę pisać

Stary 11-11-2007, 14:06   #4
Uomo d'onore

Data rejestracji: 22-07-2006
Domyślny

Gratuluje zakupu, ten nowy wygląd jest nalepszy z komputerów na rynku

Acer Aspire 5738ZG :: Intel DualCore T4200 :: 4GB DDR3 :: NVIDIA GeForce G105M :: 15,6 HD LED :: 500GB 7200rpm HDD :: Windows 7 Professional x64
MężczyznaAdamgl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11-11-2007, 14:12   #5
Capo Decina

Domyślny

Adamgl, - dzięki mi też się podoba
Kupiłem 2 Acera z rzędu i się nie zawiodłem (jak dotąd)

Sponsored Links
Stary 11-11-2007, 14:27   #6
Uomo d'onore

Data rejestracji: 22-07-2006
Domyślny

slodkit, przez twoją recenzje (czytalem jak jeszcze nie była skończona) postanowiłem zmienić mojego na jakiegos z tych nowych

Acer Aspire 5738ZG :: Intel DualCore T4200 :: 4GB DDR3 :: NVIDIA GeForce G105M :: 15,6 HD LED :: 500GB 7200rpm HDD :: Windows 7 Professional x64
MężczyznaAdamgl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11-11-2007, 14:39   #7
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

a mnie interesuje jakość dźwięku z tego laptopa. na obudowie widnieje dumny napis dolby, zatem powinno to do czegoś zobowiązywać. wcześniejsze aspire (w tym np mój) miały głośniki bardzo marnej jakości.

Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
MężczyznaWILU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11-11-2007, 15:35   #8
Capo Decina

Domyślny

Cytat:
Napisany przez WILU
a mnie interesuje jakość dźwięku z tego laptopa. na obudowie widnieje dumny napis dolby, zatem powinno to do czegoś zobowiązywać. wcześniejsze aspire (w tym np mój) miały głośniki bardzo marnej jakości.
A tak o tym nie napisałem, bo trudno tutaj jakoś obiektywnie ocenić jakość dźwięku.
Natomiast muszę stwierdzić, że jest o niebo lepszy od dźwięku w poprzednim lapku (Acer TM 2310), przede wszystkim jest głony - jak się da na fula - za pomocą pokrętełka z lewej strony lapka - to naprawdę słychać go na cały pokój - da się śmiało oglądać film z głośnym dźwiękiem - jakość także jakby lepsza - oczywiście głośników z prawdziwego zdarzenia nie zastąpi, ale jest jak najbardziej akceptowalna. Jeśli przychodzi ci na myśl jakiś sposób w miarę obiektywnej oceny dźwieku to napisz jaki - w wolnej chwili przeprowadzę test

Stary 12-11-2007, 07:37   #9
Consigliere

Data rejestracji: 03-03-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez slodkit
Nareszcie, już zabieram się do czytania

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
MężczyznaBliSki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12-11-2007, 10:30   #10
Uomo d'onore

Data rejestracji: 19-07-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez BliSki.
slodkit napisał/a:

Nareszcie, już zabieram się do czytania
Ekhmmm... A ja myslalem ze to na razie sam prolog...

Ciekawi mi wlasnie jak sie ma sprawa uzytych materialow w nowych seriach Acera.

The kids of today should defend themselves against the seventies...
Ament jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13-11-2007, 21:24   #11
Capo di tutti capi

Domyślny

Cytat:
Napisany przez Ament
Ciekawi mi wlasnie jak sie ma sprawa uzytych materialow w nowych seriach Acera.
w aspire to chyba barwiony plastik (nie lakierowany), więc powinno być OK. mnie w tej serii martwi ten biały kolor klawiatury i obudowy wokół niej. slodkit, brudzi się to? tak pytam bo może teraz w listopadzie będę kupował nowego lapka i ta seria aspire jest w kręgu moich zainteresowań (w tym kręgu jest też acer travelmate z magnezową obudową i matrycą 12" ).

Stary 14-11-2007, 08:32   #12
Uomo d'onore

Data rejestracji: 19-07-2006
Domyślny

WILU, co do bialej klawiatury to nie polecam... Ostatnio kupilem jednemu z hunterow w firmie Toshibe w MacroCash (akurat byla promocja ale nie pamietam jaki model)... Wszytko OK tylko wlasnie ta biala klawiatura strasznie sie brudzi. Byc moze w warunkach domowych jak ktos przed kazdym kontaktem z lapkiem myje rece to nie ma znaczenia ale widzialem tego laptopa bo jakims miesiacu uzytkowania i tragedia. Tylko szczotka i mydlo.

The kids of today should defend themselves against the seventies...
Ament jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14-11-2007, 08:42   #13
Capo di tutti capi

Domyślny

no to chyba trzeba będzie się przyglądnąć czarnej serii travelmate. muszę to przemyśleć. co prawda przed zasiadaniem do lapka staram się mieć ręce czyste, ale sami wiemy jak to czasem bywa

Stary 14-11-2007, 11:07   #14
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 09-11-2007
Domyślny

hm, żeby to zaważyło na decyzji kupna?
może warto po prostu poszukać klawiatury czarnej same przyciski powymieniać bez przekładania całej klawy

Mężczyznaaneheli jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18-11-2007, 08:01   #15
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 03-01-2007
Domyślny

moim zdaniem czarna klawiatura wcale mniej się nie brudzi

ale widomo czego oczy nie widzą ................

" straszniejsza od siły ludzi złych jest słabość ludzi dobrych "
trafik12 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: