|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Recenzje i testy użytkowników Recenzje i testy laptopów oraz innych urządzeń napisane przez użytkowników naszego forum. |
![]() |
|
|
|
LinkBack (3) | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
Capo Decina
Data rejestracji: 22-11-2005
|
Witam wszystkich użytkowników forum poniżej recenzja tego cudeńka
(na razie w trakcie pracy, ale z braku czasu niestety będzie się pokazywała etapami) Właśnie ostatnio wpadł w me ręce nowy model laptopa firmy Acer – jest to dokładnie Acer Aspire 5710ZG. Na wstępie kilka słów wprowadzenia, jest to jeden z nowej linii modeli tej firmy o zupełnie odmienionej stylistyce, czarna obudowa z jasną kremową klawiaturą, całość wizualnie robi raczej pozytywne wrażenie – przynajmniej moim zdaniem. Poniżej zamieszczam zdjęcia opisywanego laptopa. ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz więcej szczegółów – specyfikacja: Model: Acer Aspire 5710ZG Procesor: IntelŽPentiumŽdual-core procesor T2080 – 1,73 GHz, 533MHz FSB, 1MB L2 cache, Grafika: ATIŽMobility™Radeon@HD 2300 HyperMemory™ up to 384 MB – 128 MB własnej pamięci, Pamięć: 1 GB DDR2 667 MHz, Matryca: 15,4 cala WXGA Acer CrystalBrite™ LCD (8ms/220nits) – Rozdzielczość 1280 x 800, Dysk: 160 GB 5400rpm SATA, Napęd: DVD-Super Multi double layer, Sieć: 802.11b/g WLAN oraz 10/100/1000BaseT Gigabitethernet (ewentualnie możemy do tej kategorii zaliczyć także modem telefoniczny ), Dźwięk: Intel™High Definition Audio Gniazda rozszerzeń: Express Card/54, Express Card/34 Porty wejścia/wyjścia: słuchawkowe, mikrofonowe, wejście liniowe, USB 2.0 sztuk 4, wyjście S/Video, wyjście na zewnętrzny monitor/projektor, czytnik kart pamięci SD, MMC, MS, MSPro xD, Bateria: litowo jonowa, 6-cio komorowa 4000 mAh (podawany przez producenta czas pracy na baterii 2,5 godziny), System operacyjny: Microsoft Windows Vista Home Basic Inne oprogramowanie: Acer Empowering Technology, CyberLink PowerProducer, Norton Internet Security (wersja 60-ciodniowa), Długość gwarancji: 12 miesięcy Długość gwarancji na baterię: 6 miesięcy Wymiary: Szerokość 366mm X Głębokość 274mm X Wysokość 42.6mm Tyle najważniejszych danych podawanych przez producenta. Teraz czas na moją subiektywną ocenę tego cudeńka: Laptop dotarł do mnie porządnie zapakowany najpierw w solidne tekturowe pudełko, po otworzeniu, którego (nie bez trudu) ukazało się mym oczom kolejne pudełko (takie z plastikowa rączką, w którym był już sam poszukiwany. Wyciągam go zatem z rzeczonego pudelka, dalej z zabezpieczających tekturek i woreczka, który nie wiem dlaczego, ale sprawiał wrażenie antystatycznego (takiego jak np. do pakowania kart graficznych i podobnych śmieci). Kolejno z tego samego kartonu wyciągam kolejny nieznacznie mniejszy, w którym mieszkały sobie papiery mego laptopa, tj. instrukcja obsługi (o dziwo także po polsku), jakaś mała śmieszna książeczka, na której nabazgrano, że jest to międzynarodowa gwarancja, kilka karteczek w stylu, że jest to urządzenie elektryczne i nie należy z nim brać prysznica .. Dodatkowo bateria, zasilacz i to by było na tyle – oczywiście brak jakichkolwiek płyt i softu. No to po upływie czasu jaki sprawnemu kawoszowi zabiera zrobienie sobie kawy i wypicie kilku łyków zabieram się do złożenia mego urządzenia do kupy, bateryjka bardzo ładnie i bez problemów wskoczyła na swoje miejsce, szybciutko przycisk zasilania laptop odpalił – kilka chwil niepewności i komunikat o fakcie, że chciałby on sobie jakiś system zainstalować, po wyrażeniu zgody (tak jakbym się mógł nie zgodzić…) pytanie o wybór wersji językowej – do wyboru polska lub angielska i komunikat aby usiąść wygodnie przy przezornie wcześniej zrobionej kawie bo komputerkowi zajmie około 30 minut doprowadzenie się do stanu używalności. Po upływie tego czasu (z zegarkiem w ręku jakieś 25 minut) system jest gotowy do pracy. Wróćmy teraz do samego sprzętu – po kolei postaram się scharakteryzować poszczególne komponenty laptopa: Matryca: Mamy tutaj matrycę CristalBrite™ o rozmiarze 15,4 cala WXGA o natywnej rozdzielczości 1280X800 pikseli. W moim egzemplarzu wydaje się, że jest to bardzo fajna matryca bez żadnych uszkodzonych pikseli – jasność matrycy jest IMHO doskonała nawet przy najniższym podświetleniu obraz jest dobrze czytelny, przy maksymalnym podświetleniu szczerze mówiąc nie bardzo da się pracować – bo strasznie razi - ewentualnie w warunkach oświetlenia jaskrawym światłem słonecznym – ale wtedy refleksy na szklanej matrycy mimo wszystko strasznie utrudniają pracę. Jest to chyba jednak charakterystyczne dla wszystkich matryc szklanych – przynajmniej ja nie widziałem dobrze pracujących w takich warunkach. Klawiatura: Najlepiej chyba widać to na zdjęciu: ![]() Jeśli chodzi o moją opinię to jest dość wygodna, skok klawiszy troszkę większy niż w moim poprzednim laptopie, ale raczej mieszczący się w charakterystyce klawiatur laptopowych, jest stabilna, nigdzie się nie ugina – w użytkowaniu sprawia wrażenie solidnej. Obudowa: ![]() Jest to moim zdaniem jedna z najważniejszych zmian wprowadzonych w nowej serii laptopów Acera, w końcu jest to obudowa solidna, sztywna, jeśli złapiemy jedna ręka za róg i podniesiemy laptopa to nic się nie ugina wszystko jest zwarte i sprawia wrażenie solidności i trwałości. Oczywiście jak będzie czas pokaże. Duży plus za obudowę matrycy – w końcu jest zdecydowanie sztywna – wierzch laptopa jest wykonany z aluminiowej blachy (o lekko chropowatej powierzchni) wydaje się, że czarna powłoka jest trwała i niezbyt podatna na zarysowania. Dysk: W laptopie zamontowano dysk TOSHIBA MK1637GSX (160 GB) – zmierzona po sformatowaniu 149 GB, jest to oczywiście dysk SATA. Poniżej zamieszczam wyniki testu przeprowadzonego za pomocą programu HD Tune 2.54 ![]() Jak widać wydajność dysku jest raczej na średnim poziomie, wydaje się, że można by oczekiwać lepszych wyników, trudno mi ocenić na ile jest to spowodowane zainstalowanym systemem operacyjnym oraz softem. ![]() Tutaj mamy informacje o obsługiwanych funkcjach – jak widać nic tutaj dyskowi do zarzucenia nie mamy. Pytaniem jest co znajduje się na blisko 10-cio gigowej partycji serwisowej, oczywiście system i stery, ale dalej wydaje mi się, że część tego miejsca jest marnowana. Temperatura pracy dysku pozostaje raczej w normie – test był robiony po 4 godzinach pracy. Pamięć: W laptopie zaistalowano 1 GB pamięci DDR2 667MHz – duży plusik dla producenta – jest to pamięć w jednej kości, zatem drugi slot jest wolny i można bez problemów rozbudować zasoby pamięci. Teraz co ma do powiedzenia na jej temat everest: ![]() Dodatkowo zamieszczam wyniki testów pamięci przeprowadzone za pomocą everesta v.3.50.761: Odczyt z pamięci – 3794 MB/s Zapis do pamięci – 2798 MB/s Memory Copy – 2673 MB/s Czas oczekiwania pamięci – 100,0 ns Grafika W laptopie zaistalowano kartę graficzną ATI Mobility Radeon HD2300 Hyper Memory z 128 MB własnej pamięci. Poniżej parę szczegółów, które podaje GPU-Z v.0.1.0 ![]() Grafika jak dla moich potrzeb bardziej niż wystarczająca (w poprzednim laptopie miałem zintegrowaną grafikę SIS-a). Mało (a raczej bardzo mało grywam, ale zainstalowałem tak dla testu Silent Huntera III i chodzi bez najmniejszych problemów). Z syntetycznych testów zrobiłem: 3d Marka 2005 w którym otrzymałem 1997 punktów, PCMarka 2005 - wynik to 2816 punkcików. Dodam, że to wszystko na oryginalnych sterach od Acera i bez żadnych kombinacji. Sieć Z połączenie ze światem w laptopie odpowiadają: 1. karta sieciowa Opis karty sieciowej Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet - tutaj nie mam szczególnie dużo do powiedzenia, chodzi ok. a gigabitowego połączenia nie mam niestety gdzie przetestować :/ 2. Karta sieciowa Broadcom 802.11g - tutaj IMHO należy wspomnieć, że karta ta współpracuje z systemem anten wykonanym w Ag cerowskiej technologii Signal UP, muszę to rozwiązanie pochwalić - to już druga moja karta współpracująca z tego typu anteną i muszę obiektywnie stwierdzić, że zasięg działania i stabilność połączenia są wyższe niż w laptopach innych firm (przynajmniej tymi, które miałem w domu tj. ze 2 HP-ki, 1 Asus, koledzy byli i w tym samym miejscu mieli niejaki problemy, kiedy mój laptop chodził bez zająknięcia). Bateria Laptop wyposażony jest w 4-ro ogniwową baterię o pojemności 4400 mWh Przy normalnej pracy (narzędzia biurowe, poczt internet) przy włączonej karcie sieci bezprzewodowej wytrzymuje ona około 2godziny i 30 minut - wynik moim zdaniem do przyjęcia, choć oczywiście są laptopy o dłuższym czasie pracy na baterii :/ Laptopa mam około miesiąca i w tym czasie pojemność baterii spadła o około 3% do 42879 mWh - co jakoś specjalnie nie odbiło się na czasie pracy urządzenia (dane podawane za wskazaniami Everesta Ultimate v.3.50.761 ). Czytnik kart Mamy tutaj zintegrowany czytnik kart pamięci 5w1 Działa bez zarzutu - używam do zgrywania zdjęć z aparatu cyfrowego i nie mialem problemów, szybkość transferu w normie w końcu uzależniona w dużej mierze od konkretnego modelu karty). CDN... (jeśli zajdzie potrzeba)
|
|
Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię ![]() Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG |
|
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Consigliere
Data rejestracji: 03-03-2006
|
Cytat:
bo recka zapowiada się ciekawie |
|
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk. |
||
![]() |
|
|
|
#3 |
|
Capo Decina
|
Wygląda na to, że skończyłem ( w końcu)
Jak czegoś brakuje lub ktoś chciałby się czegoś jeszcze dowiedzieć to proszę pisać
|
|
Jestem tuman bity w ciemię ![]() Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG |
|
![]() |
|
|
|
#4 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 22-07-2006
|
Gratuluje zakupu, ten nowy wygląd jest nalepszy z komputerów na rynku
|
|
Acer Aspire 5738ZG :: Intel DualCore T4200 :: 4GB DDR3 :: NVIDIA GeForce G105M :: 15,6 HD LED :: 500GB 7200rpm HDD :: Windows 7 Professional x64
|
|
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Capo Decina
|
Adamgl, - dzięki mi też się podoba
![]() Kupiłem 2 Acera z rzędu i się nie zawiodłem (jak dotąd)
|
|
|
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 22-07-2006
|
slodkit, przez twoją recenzje (czytalem jak jeszcze nie była skończona) postanowiłem zmienić mojego na jakiegos z tych nowych
|
|
Acer Aspire 5738ZG :: Intel DualCore T4200 :: 4GB DDR3 :: NVIDIA GeForce G105M :: 15,6 HD LED :: 500GB 7200rpm HDD :: Windows 7 Professional x64
|
|
![]() |
|
|
|
#7 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
a mnie interesuje jakość dźwięku z tego laptopa. na obudowie widnieje dumny napis dolby, zatem powinno to do czegoś zobowiązywać. wcześniejsze aspire (w tym np mój) miały głośniki bardzo marnej jakości.
|
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|
![]() |
|
|
|
#8 | |
|
Capo Decina
|
Cytat:
Natomiast muszę stwierdzić, że jest o niebo lepszy od dźwięku w poprzednim lapku (Acer TM 2310), przede wszystkim jest głony - jak się da na fula - za pomocą pokrętełka z lewej strony lapka - to naprawdę słychać go na cały pokój - da się śmiało oglądać film z głośnym dźwiękiem - jakość także jakby lepsza - oczywiście głośników z prawdziwego zdarzenia nie zastąpi, ale jest jak najbardziej akceptowalna. Jeśli przychodzi ci na myśl jakiś sposób w miarę obiektywnej oceny dźwieku to napisz jaki - w wolnej chwili przeprowadzę test
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#9 | |
|
Consigliere
Data rejestracji: 03-03-2006
|
Cytat:
|
|
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum, PW tylko do problemów z forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk. |
||
![]() |
|
|
|
#10 | |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 19-07-2006
|
Cytat:
Ciekawi mi wlasnie jak sie ma sprawa uzytych materialow w nowych seriach Acera. |
|
|
The kids of today should defend themselves against the seventies...
|
||
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Capo di tutti capi
|
Cytat:
).
|
|
|
|
||
![]() |
|
|
|
#12 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 19-07-2006
|
WILU, co do bialej klawiatury to nie polecam... Ostatnio kupilem jednemu z hunterow w firmie Toshibe w MacroCash (akurat byla promocja ale nie pamietam jaki model)... Wszytko OK tylko wlasnie ta biala klawiatura strasznie sie brudzi. Byc moze w warunkach domowych jak ktos przed kazdym kontaktem z lapkiem myje rece
to nie ma znaczenia ale widzialem tego laptopa bo jakims miesiacu uzytkowania i tragedia. Tylko szczotka i mydlo.
|
|
The kids of today should defend themselves against the seventies...
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Capo di tutti capi
|
no to chyba trzeba będzie się przyglądnąć czarnej serii travelmate. muszę to przemyśleć. co prawda przed zasiadaniem do lapka staram się mieć ręce czyste, ale sami wiemy jak to czasem bywa
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
#14 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 09-11-2007
|
hm, żeby to zaważyło na decyzji kupna?
może warto po prostu poszukać klawiatury czarnej same przyciski powymieniać bez przekładania całej klawy |
|
|
|
![]() |
|
|
|
#15 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 03-01-2007
|
moim zdaniem czarna klawiatura wcale mniej się nie brudzi
ale widomo czego oczy nie widzą ................ |
|
" straszniejsza od siły ludzi złych jest słabość ludzi dobrych "
|
|
|
|
|
![]() |
|
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://forum.laptopy.info.pl/f24/acer-aspire-5710zg-14522/
|
||||
| Napisany przez | For | Type | Data | |
| LAPTOP ACER ASPIRE 5710ZG polecam TANIO!!! (573798857) nasza-klasa.pl - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy | This thread | Refback | 04-03-2009 22:15 | |
| LAPTOP ACER ASPIRE 5710ZG polecam TANIO!!! (573798857) - Aukcje internetowe Allegro | This thread | Refback | 04-03-2009 21:22 | |
| LAPTOP ACER ASPIRE 5710ZG polecam TANIO!!! (573798857) - Aukcje internetowe Allegro | This thread | Refback | 04-03-2009 21:20 | |