Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Recenzje i testy > Recenzje i testy użytkowników

Recenzje i testy użytkowników Recenzje i testy laptopów oraz innych urządzeń napisane przez użytkowników naszego forum.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03-05-2009, 18:26   #1
Capo mandamento

Data rejestracji: 17-08-2007
Domyślny Acer Extensa 5620z-3A1G12

Wprowadzenie

Laptopa kupiłem 10 miesięcy temu na allegro, za około 1290 zł. Kupiłem go ponieważ, w moim starym laptopie, obudowa popękała do tego stopnia, że bałem się otwierać klapę. Szukałem czegoś w miarę taniego i wydajnego. Wybór padł na laptopa Acer Extensa 5620z z Linuksem. Postanowiłem napisać recenzję teraz, żeby zwrócić uwagę na to jak zmienił się laptop po prawie rocznym używaniu. Jedyne rzeczy jakie zmieniałem to dokupienie 1 GB RAM, oraz zainstalowanie systemu Windows XP Professional z SP3, zamiast Linuksa.

Co mnie bardzo ucieszyło do laptopa była dodana płyta ze sterownikami do systemów Windows Vista x86 x64, oraz Windows XP x86

Miniatura
Kliknij aby zobaczyć oryginalny obrazek

Miniatura

Specyfikacja techniczna

Procesor
Procesor Intel® Pentium® Dual Core T2370 (Merom, 1,73GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB)
Chipset
Chipset Mobile Intel® GL960 Express
Pamięć RAM
1 GB 667MHz DDR2 so-dimm, (możliwość rozbudowy do 2 GB)
Dysk twardy
Hitachi HTS542512K9S (120 GB, 8 MB, SATA)
Wbudowane napędy
Nagrywarka DVD SuperMulti DVD+/-RW z obsługą nośników dwuwarstwowych
Czytnik kart pamięci 5-in-1 card reader, obsługa kart: Secure Digital (SD), MultiMediaCard (MMC), Memory Stick® (MS), Memory Stick PRO™ (MS PRO), xD-Picture Card™ (xD)
Wyświetlacz
15.4" WXGA Acer CrystalBrite™ TFT LCD , rozdzielczość 1280 x 800, Acer GridVista™
16.7 miliona kolorów
Grafika
Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 do 358 MB pamięci
Funkcja DualView™
MPEG-2/DVD
S-video/TV-out (NTSC/PAL)
Multimedia
Intel® High Definition Audio
Dwa wbudowane głośniki stereo Acer 3DSonic
Kompatybilny z MS-Sound
Wbudowany mikrofon
Komunikacja
Modem 56 Kb/s ITU V.92
Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Atheros AR5006X Wireless Network Adapter 802.11b/g
Porty wejścia / wyjścia
1 gniazdo kart ExpressCard™/54
1 gniazdo kart PC Card (Typ II)
Czytnik kart pamięci 5-in-1(SD, MMC, MS, MS PRO, xD)
4 porty USB 2.0
1 port IEEE 1394
1 port podczerwieni (FIR)
1 gniazdo monitora zewnętrznego (VGA)
1 wyjscie S-video/TV-out (NTSC/PAL)
1 gniazdo głosnika/słuchawek
1 gniazdo mikrofonowe
1 gniazdo Line-in
1 gniazdo modemu (RJ-11)
1 gniazdo karty sieciowej (RJ-45)
1 gniazdo zasilacza sieciowego
Zabezpieczenia
System zabezpieczający dysk twardy przed wstrząsami Acer DASP (Disk Anti-Shock Protection)
Gniazdo zamka Kensington
Hasła zabezpieczające BIOS (użytkownik i administrator)
Zasilanie
Zarządzanie energią ACPI 3.0: tryby oszczędzania energii – gotowość i hibernacja
Bateria litowo-jonowa 44W 6-cell
Czas pracy na baterii na baterii do 3 godz.
Czas szybkiego ładowania akumulatora przy wyłączonym systemie 2,5 h czas ładowania akumulatora w trakcie pracy 3,5 h
Zasilacz sieciowy 65 W
Klawiatura i przyciski specjalne
Klawiatura 88/89 klawiszy, klawisze kursora w układzie odwróconego „T”; skok klawisza min. 2,5 mm
Touchpad z 4-kierunkowym przyciskiem przewijania
12 klawiszy funkcyjnych, 4 klawisze kursora, 2 klawisze systemu Windows®, klawisze skrótów, zintegrowana klawiatura numeryczna, obsługa wielu języków
Przycisk Empowering
Klawisze szybkiego uruchamiania aplikacji, poczta elektroniczna, przeglądarka internetowa, jeden programowany przez użytkownika
Masa i wymiary
360 x 267 x 30.3/43 mm
2.88 kg
Gwarancja
24 miesiące

Wykonanie

Laptop jest w całości wykonany z plastiku. Wygląda całkiem ładnie. Kompromis pomiędzy święcącymi laptopami, z niezliczoną ilością diod atakującymi z każdej strony laptopa, a starszymi kwadratowymi notebookami.

Acer sprawia wrażenie solidnie zbudowanego. Lekkie uginanie obudowy zauważyłem z prawej strony touchpada (przy większym nacisku), a także nad klawiaturą – listwa (poza przyciskiem Power nic tam nie ma, więc się tym nie przejmuję), w przeciwieństwie do samej klawiatury – która nie ugina się w żadnym miejscu.
Ugina się też klapa matrycy po zamknięciu laptopa – obudowa nie jest specjalnie wzmacniana – dlatego odradzam umieszczanie cięższych rzeczy na laptopie, oraz opieranie się o niego.

Po jakimś pół roku używania laptopa, zauważyłem (czasami) skrzypienie obudowy pod lewym nadgarstkiem, z czasem jednak obudowa przestała wydawać jakiekolwiek dźwięki.

Zawiasy bardzo dobrze spełniają swoją rolę. Matryca stoi sztywno w każdej pozycji, absolutnie żadnego luzu. Ponadto po 10 miesiącach codziennego, intensywnego używania laptopa, obudowa przy zawiasach wygląda jak nowa, nie występuje tu wada znana ze starszych modeli firmy Acer.
O problemie pisałem tu: Wymiana obudowy matrycy w Acer Travelmate 2413 oraz jak to naprawić: [manual] Wymiana obudowy matrycy w Acer Travelmate 2413

Po 10 miesiącach da się zauważyć lekkie wytarcie obudowy „na nadgarstkach” nie jest to jednak bardzo widoczne i mi nie przeszkadza. Dużo bardziej zmienił się wygląd klawiatury. Pisze dosyć dużo, także klawisze się wytarły i nie są już tak matowe jak w nowym laptopie. Na szczęście z żadnego klawisza nie zeszły literki co mnie bardzo cieszy.

Dodam też, że po prawie roku używania, wszystkie nóżki na spodzie laptopa – są nadal na swoim miejscu

Rozmieszczenie wejść/wyjść

Przód

Czytnik kart pamięci 5-in-1(SD, MMC, MS, MS PRO, xD)
Wejście Line-in
Wejście na mikrofon
Wejście na słuchawki
Port podczerwieni
Włącznik\Wyłącznik Bluetooth (którego niestety standardowo nie ma w laptopie)
Włącznik\Wyłącznik karty bezprzewodowej
Miniatura

Lewa strona

Blokada Kensington
RJ-45 - LAN
Wyjście monitora zewnętrznego (VGA)
Wyjście S-Video
1xUSB
Port IEEE 1394 (Firewire)
Gniazdo kart ExpressCard™/54
Gniazdo kart PC Card (Typ II)
Miniatura

Miniatura

Miniatura

Prawa strona

Nagrywarka DVD SuperMulti DVD+/-RW
Miniatura

Tył

3xUSB
RJ-11 – modem analogowy
Gniazdo zasilania
Miniatura

Dogłębna analiza urządzenia

Chłodzenie

Wentylator jest prawie niesłyszalny. Czasem się włączy na krótką chwilę i dalej cisza. Nigdy nie miałem problemów z przegrzewaniem.

Temperatury zazwyczaj w granicach:
CPU: 47-60 stopnie Celsjusza
HDD: 47-55 stopnie Celsjusza

Podczas pisania tej recenzji: (Uruchomione aplikacje: M$ Word, Gadu-Gadu, Winamp, Firefox, Avira Antivirus i inne systemowe)

Everest:
CPU: 53 stopnie
HDD: 47 stopni

Speedfan:
CPU: 42 stopnie

HWmonitor:
CPU: 47 stopni

Laptopa można dokładnie wyczyścić bez obawy o utratę gwarancji. Układ chłodzenia dostępny jest po odkręceniu klapki na spodzie laptopa (7 śrubek) – tej samej pod którą znajdziemy dysk twardy, pamięć RAM, oraz kartę Wireless.
Obudowa nie nagrzewa się za bardzo, dopiero gdy zostawiam laptopa z zamkniętą pokrywą na około godzinę, czuć wyraźne ciepło pod lewym nadgarstkiem.
Miniatura

Miniatura

Ekran

Laptop jest wyposażony w matrycę 15,4’’ WXGA, o natywnej rozdzielczości 1280x800 pikseli. Matryca jest błyszcząca, co niestety uniemożliwia wygodną pracę na słońcu, a także gdy za nami znajduje się jakieś źródło jasnego światła (w moim przypadku okno).

Matryca bardzo ładnie wyświetla obraz, oczy nie męczą się nawet przy wielogodzinnej pracy na laptopie. Kąty widzenia też dosyć dobre. Można spokojnie w kilka osób oglądać film.

Karta graficzna

Zintegrowana Graphics Media Accelerator (GMA) X3100, nie ma sensu się na jej temat rozpisywać. Raczej nie gram w żadne gry i dobrze – ta grafika się do nich nie nadaje.
Jako, że jest zintegrowana pobiera mniej prądu i nie nagrzewa mi niepotrzebnie laptopa. Mnie to pasuje

Dysk twardy

Hitachi Travelstar 5K250 5400 rpm
Rozmiar: 2.5’’
Pojemność: 120 GB
Cache: 8 MB
Interfejs: SATA

Cpu-z:
Miniatura

Miniatura

Według producenta dysk ten powinien nie przekraczać 55 stopni Celsjusza, zazwyczaj dysk osiąga temperaturę ~50 stopni. Nie jest to demon prędkości ale do domowego użytku na razie wystarczy.

Chipset

Acer Extensa 5620z pracuje na chipsecie Mobile Intel GL960 Express Chipset Chipset ten oficjalnie obsługuje procesory na szynie 533 MHz (Socjet P) i pamięć do 2 GB RAM.
Nieoficjalnie jednak można zamontować dużo wydajniejsze procesory na szynach 667 i 800MHz z serii Intel Core 2 Duo (T5xx0, T7xx0, T8x00, T9x00), oraz do 3 GB RAM (2 GB w pierwszym slocie i 1 GB w drugim) Oczywiście po aktualizacji BIOSu do najnowszej wersji ftp://ftp.support.acer-euro.com/note...bios/v1.35.zip
Cpu-z:
Miniatura

Procesor

Intel Pentium Dual - Core T2370
FSB: 533 MHz
Technologia: 65nm
Częstotliwość: 1733 MHz
Gniazdo: Socket P (478-pin micro FC-PGA)

Cpu-z:
Miniatura

Super PI:
Miniatura

Pamięć operacyjna RAM

Standardowo w laptopie było zainstalowane 1 GB RAM DDR2 667 MHz, zaraz po otrzymaniu dokupiłem kolejny 1 GB. Biorąc pod uwagę fakt, że pracuje pod Windows XP, 2 GB RAM w zupełności mi wystarczą.

Miniatura

Miniatura

Cpu-z:
Miniatura

Miniatura

Miniatura

Dźwięk

Laptop posiada dwa wbudowane głośniki stereo Acer 3DSonic, znajdują się one na spodzie laptopa. Nie jest to co prawda rewelacyjny dźwięk, ale jak na laptopa całkiem przyzwoity, spokojnie można słuchać muzykę, czy oglądać film.

Klawiatura

Klawiatura jest bardzo wygodna. Klawisze lekko stukają gdy się je uderza palcami, jednak przy szybkim pisaniu nie wydają żadnego dźwięku i są bardzo wygodne. Nie trzeba wkładać wiele siły, żeby zareagowały.
Klawisze są odpowiednio rozmieszczone, lewy Ctrl i Del są na swoich miejscach Oczywiście standardowo mamy wiele przycisków funkcyjnych uruchamianych za pomocą klawisza Fn.

Miniatura

Miniatura

Miniatura

Miniatura

Miniatura

Miniatura

Dodatkowo na lewo od klawiatury znajdują się klawisze skrótu, które uruchamiają np klienta poczty, przeglądarki. Możemy je sobie oczywiście sami przeprogramować, za pomocą oprogramowania od producenta notebooka (dostępnego na stronie producenta ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/extensa_5620/ ).
Miniatura

Touchpad

Wielki plus dla Acera za touchpada. Odpowiednio szorstki, palec nie przykleja się do niego tak jak ma to miejsce w HP Pavilionach i niektórych Toshibach A300. Jest na tyle wygodny, że często zdarza mi się go używać zamiast myszki.
Również przyciski dobrze wykonane, nie trzeba wciskać ich na siłę (jak to miało miejsce w niedawno przeze mnie opisywanym Asusie: Asus Eee PC 904HD ) Nie korzystam jedynie ze środkowego przycisku – opcja przewijania strony – jednak dużo wygodniejszy jest scroll w myszce.
Miniatura

Bateria

Według zapewnień producenta bateria powinna działać do 3 godzin. Rzadko pracuję na baterii, u mnie bateria wytrzymuje średnio od 1.5-2 godzin zależnie od tego co akurat robię.
Przy oglądaniu filmu jest to około 90 minut, przy maksymalnie rozjaśnionej matrycy i wyłączonym wi-fi.
Wear level po 10 miesiącach wynosi 5%

Dodam, że zawsze pracuje na zasilaczu, z baterią w laptopie (UPS )

Podsumowanie

Plusy

- duża ilość złączy
- wytrzymały
- dobre zawiasy
- wygodny touchpad
- wygodna klawiatura
- łatwy dostęp do układu chłodzenia i procesora
- niska cena
- ładny wygląd
- w miarę cichy
- płyta ze sterownikami do Windows Vista i XP
- nie przegrzewa się

Minusy

- uginająca się klapa matrycy
- logo ACER pod matrycą – które po pewnym czasie zaczyna parzyć
EDIT: Dodałem info o BIOSie przy opisywaniu chipsetu.

Ostatnio zmieniany przez grzechu : 03-05-2009 o godz. 19:36

Mężczyznagrzechu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03-05-2009, 21:44   #2
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 30-11-2007
Domyślny

Środkowy przycisk na zdjęciach wygląda jak nieużywany.W moim laptopie z listopada 2007 (T2310) używany jest codziennie i farba z niego jest zdarta naokoło wklęśnięcia.Działa nadal prawidłowo. Poza_tym bateria ma już tylko 31% pojemności.Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniany przez grzechu : 03-05-2009 o godz. 21:48 Powód: Poprawa byka.
tosh3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03-05-2009, 21:47   #3
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Środkowy przycisk na zdjęciach wygląda jak nieużywany
Pewnie właśnie dlatego, że nieużywany - ale działa sprawnie Jakoś nie mogę się do niego przekonać.

Cytat:
Poza tym bateria ma już tylko 31% pojemności
A dużo na niej pracujesz? odłączasz podczas pracowania na zasilaniu z sieci?

Stary 03-05-2009, 22:00   #4

Domyślny

Codziennie była ładowana i rozładowywana.Używany jest średnio koło 4-5 godzin.W moim przypadku ilość tych cykli była duża.Być może też uległa uszkodzeniu elektronika sterująca baterii.Linuxy raportowały: battery broken capacity 31%.
Stary 03-05-2009, 22:10   #5
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Używany jest średnio koło 4-5 godzin
To tak jak ja, bo używam go tylko w domu (do pracy mam starego Acera)

Cytat:
Być może też uległa uszkodzeniu elektronika sterująca baterii.
Może te upadki, o których kiedyś wspominałeś miały na to jakiś wpływ?

Sponsored Links
Stary 03-05-2009, 23:07   #6

Domyślny

Zgadza się na pewno tak było.Laptop naprawdę sporo przeszedł zalań i upadków.Trzyma się nadal rześko.W tamtym tygodniu ponownie został podlany kawą przez żonę.Sechł 2h do góry nogami
Stary 04-05-2009, 08:37   #7
Capo mandamento

Domyślny

Hehe to w sumie był zalany 3 razy, kilka razy spadł i cały czas działa?
To chyba najlepsza reklama dla tego notebooka

Stary 20-05-2009, 09:56   #8

Data rejestracji: 02-02-2009
Domyślny

grzechu jak wygląda u Ciebie praca dysku twardego? Mam taki sam i dręczy mnie irytujące cykanie. Nie są to parkowania głowicy, sprzwdzałem ich ilość, potrafi cyknąć nawet 1x na sekundę. Status smart ok, wykres z HD Tune jak Twój
Mężczyznapiopid jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20-05-2009, 10:24   #9
Capo mandamento

Domyślny

Dysk chodzi dosyć cicho, żadnego stukania nigdy nie słyszałem. Fakt - przeważnie słucham głośno muzyki ale jednak nigdy nie słyszałem, żeby coś tam stukało w HDD. Zazwyczaj nie przeszkadza mi "hałas" wytwarzany przez laptopa, więc może nie zwróciłem na to uwagi - jak wrócę do domu to się wsłucham i jakby jednak coś się działo, to dam znać.

Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: