Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Recenzje i testy > Recenzje i testy użytkowników

Recenzje i testy użytkowników Recenzje i testy laptopów oraz innych urządzeń napisane przez użytkowników naszego forum.

Odpowiedz na post

LinkBack (2) Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28-01-2010, 10:08   #886
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 06-09-2007
Domyślny

Mi się udało zrobić upgrade, ale to już dawno temu. Zaraz jak pojawiła się wzmianka o tym na forum, dziwne to gdyż całej reszcie posiadaczy to nie wyszło.
WojtaSS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28-01-2010, 19:26   #887

Data rejestracji: 19-02-2007
Domyślny

Cytat:
Napisany przez WojtaSS Podgląd Wiadomości
Mi się udało zrobić upgrade, ale to już dawno temu. Zaraz jak pojawiła się wzmianka o tym na forum, dziwne to gdyż całej reszcie posiadaczy to nie wyszło.
Przy próbie updatu pojawia sie komunikat:
"This version of BIOA is NOT for your Joybook P52. itd... "
A mam P52 o co chodzi ???
tadi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30-01-2010, 17:17   #888

Data rejestracji: 03-11-2006
Domyślny

Nikt więcej nie próbował z tym biosem?

Benq p52;turionx2 1,6TL-50,X1600<256+256>1024 ramu{}{}{}(Athlon 900@650)zSonic 4in1,Geforce2Gts/Pro( underclock100/200)z radiatorem od procka,512 ramu, kompa zasila 250Wpasywne.
lupis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31-01-2010, 20:43   #889

Data rejestracji: 12-03-2007
Domyślny

Czytałem kilkadziesiąt stron w tył i dalej nie jestem pewien więc zapytam otwarcie:
Czy P52 (z Turionem TL-56) obsłuży 4GB ram (2*2GB) zakładając użycie 64-bitowego systemu operacyjnego?
ferros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04-02-2010, 22:52   #890

Data rejestracji: 20-12-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez lupis Podgląd Wiadomości
Nikt więcej nie próbował z tym biosem?
Ja próbowałem i dalej walczę, ale problem w tym, że Benq nie udpstępnia nam obrazów biosu, tylko przygotowuje jakieś idiotyczne 32-bitowe pliki .exe (QBios). Za nic nie mogłem wyeksportować pliku obrazu z tego programu. Jedynie udało mi się dostać zawartość Joybook P52 108(2.0.0.9).exe a tam jest co prawda kilka plików np. archiwum cab, ale gdy tylko chce rozpakować to archiwum, to wyskakuje komunikat, że jest ono uszkodzone. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem biosu w wersji 1.08 to niech zrobi kopie zapasową i udostępni innym. Kopię można wykonać programem Winphlash.

Cytat:
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że Ci się udało zrobić upgrade z 1.06 na 1.08. Możesz pokazać wszystkim screena z biosu? I niby jak zrobiłeś ten upgrade?

Ostatnio zmieniany przez Manius : 05-02-2010 o godz. 01:51 Powód: Posty zostały automatycznie połączone

Benq P52
AMD Turion MT50 X2 1,6
Mobile Radeon X1600 256 MB VRAM
15,4" UltraVivid
2,5 GB DDR2 533/667 MHZ
160 GB HDD
Manius jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 05-02-2010, 11:55   #891

Domyślny

Cytat:
Napisany przez Manius Podgląd Wiadomości
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że Ci się udało zrobić upgrade z 1.06 na 1.08. Możesz pokazać wszystkim screena z biosu? I niby jak zrobiłeś ten upgrade?
A mi się nie chce wierzyć że wam się nie udało. Zakładasz ze kłamie?! Co by mi to dało, zastanów się, bo takie sugerowanie mnie dobija. Człowiek w dobrej wierze chce się czymś podzielić a zarzucają mu kłamstwo.

W Everest coś tam widać. Mógłbyś mi napisać jak zrobić screena z biosu? Chyba ze aparatem.
Stary 05-02-2010, 13:05   #892

Domyślny

Cytat:
A mi się nie chce wierzyć że wam się nie udało. Zakładasz ze kłamie?! Co by mi to dało, zastanów się, bo takie sugerowanie mnie dobija. Człowiek w dobrej wierze chce się czymś podzielić a zarzucają mu kłamstwo.

W Everest coś tam widać. Mógłbyś mi napisać jak zrobić screena z biosu? Chyba ze aparatem.
Nic takiego nie zakładam... Po prostu próbowałem już tyle razy na BIOS'ach pobranych z różnych serwerów, że twierdzę, że coś jest nie tak. Dzisiaj nawet dostałem BIOS z support'u Benq i co? To samo, nie da się zaktualizować, wyskakują takie same komunikaty. A co do twojego załączonego foto z everesta, to nie udowodniłeś nam nic, ponieważ zdjęcie się nie wczytuje, a to co widać jest za małe ;]

Załączam plik BIOS'u, który dostałem dzisiaj. Może komuś się uda... Po rozpakowaniu do tempa i skopiowaniu plików dalej jest ten sam błąd w pliku BIOSFlash.ini:

[Model]
01=Joybook R55

[BIOS]
01=NOTE BIOS Version Q3A26

http://www.linux.czest.pl/src/BIOS J...BIOS v1.08.zip

Benq P52
AMD Turion MT50 X2 1,6
15,4" UltraVivid
2,5 GB DDR2 533/667 MHZ
160 GB HDD
Stary 05-02-2010, 14:45   #893

Domyślny

http://img690.imageshack.us/img690/8134/schowek01d.jpg
Mi normalnie się wczytuje.
Ja sciągnelem tego biosa z którego linka z forum i nie pamiętam żeby jakieś problemy były. dawno już to było. Zresztą nie przypominam sobie jakiś konkretnych zmian na lepsze. Ma ktoś change-loga do wersji 1.08?
Stary 05-02-2010, 15:36   #894

Domyślny

Możesz zrobić backup swojego biosu i udostępnić go?
Poniżej masz link do programu Winphlash
http://downloadcenter.intel.com/Lice...stems&lang=eng

Panowie z innej beczki...
Jeśli pracuje ktoś na Windows 7 64-bitowym to napisałem krótki post odnośnie moich walk ze sterownikami:
http://forum.laptopy.info.pl/showthread.php?t=37701

Ostatnio zmieniany przez Manius : 06-02-2010 o godz. 08:12

Benq P52
AMD Turion MT50 X2 1,6
15,4" UltraVivid
2,5 GB DDR2 533/667 MHZ
160 GB HDD
Stary 08-02-2010, 09:04   #895

Domyślny

Na tej stronie co podałem wcześniej jest plik o wielkości ok 528kb data wgrania z tego roku. Mam nadzieje, że próbujecie tego biosu?

Benq p52;turionx2 1,6TL-50,X1600<256+256>1024 ramu{}{}{}(Athlon 900@650)zSonic 4in1,Geforce2Gts/Pro( underclock100/200)z radiatorem od procka,512 ramu, kompa zasila 250Wpasywne.
Stary 08-02-2010, 09:40   #896

Domyślny

Cytat:
Napisany przez lupis Podgląd Wiadomości
Na tej stronie co podałem wcześniej jest plik o wielkości ok 528kb data wgrania z tego roku. Mam nadzieje, że próbujecie tego biosu?
Tak, ale ja mam niestety Win7 x64 więc jest problem z uruchomieniem tego biosu. A Ty próbowałeś?

Panowie! Mam! Zaktualizowałem BIOS w Benq P52! Zamieszczam dwie fotki, a jak wrócę z pracy, to postaram się sklecić jakiś manual odnośnie upgrade'u.

Ostatnio zmieniany przez Manius : 09-02-2010 o godz. 12:20

Benq P52
AMD Turion MT50 X2 1,6
15,4" UltraVivid
2,5 GB DDR2 533/667 MHZ
160 GB HDD
Stary 09-02-2010, 21:21   #897

Domyślny

próbowałem ale używałem widocznie nieodpowiedniego softu gratulacje i czekam aż się pochwalisz. Moje roczne starania w serwisie Benqa na coś się przydały

Stary 09-02-2010, 22:48   #898

Domyślny Upgrade BIOS w Benq P52

Aby cała operacja przebiegła szybko i sprawnie, będziemy potrzebować chwili spokoju, proponuję zaopatrzyć się w jakiś browar. Całość sprowadza się do wyciągnięcia z pliku .EXE, który udostępnia nam Benq, pliku odpowiedzialnego za bios. Pstryyyk... Browar otwarty? Zaczynamy!

Upgrade biosu robiłem pod Win XP. Musimy uzyskać plik BIOS.ROM, aby móc flashować stary bios. Jak widzieliście, kolega Lupis podał linka, skąd można pobrać 2 pliki biosu od Benq: pierwszy to 6-cio megabajtowy plik zawierający spakowany program do flashowania biosu wraz z wkomponowanym w niego biosem, oraz drugi "ważący" około 0,5 MB plik .ROM wraz z dosowym programem do flashowania oraz plikiem wsadowym BIOS.BAT. Pobieramy oba, gdyż będą nam potrzebne. Jak napisałem wyżej teraz będziemy wyciągac zawartość pliku .exe. Pobieramy go ze strony: http://benq.eu/support/downloads/dow...[1].08.zip. Następnie wykonujemy poniższe czynności:
  • Pobieramy program Universal Extractor, do zassania stąd a następnie go instalujemy. Uruchamiamy program, a następnie wskazujemy mu nasz pobrany ze strony Benq plik .exe, podajemy ścieżkę gdzie ma rozpakować zawartość.
  • Pobieramy, instalujemy i uruchamiamy program ZipScan Evaluation, do pobrania stąd, następnie wskazujemy mu przed chwilą rozpakowaną ścieżkę dostępu, czyli rozpakowany program .exe a w nim wskazujemy archiwa .cab do rozpakowania (data1.cab i data2.cab). OK, w tym momencie mamy rozpakowany program do flashowania, dla nas istotny jest nowy folder o nazwie BIOS.Kopiujemy go w bezpieczne miejsce, interesować nas będzie teraz plik PQVF.VFD.
  • Ściągamy program Virtual Floppy Drive (VFD) for Windows, do zassania stąd. Następnie instalujemy go i uruchamiamy. W zakładce Association zaznaczamy ostatnią opcję .vfd, w zakładce Driver klikamy Install, tworzymy nową wirtualną dyskietkę o rozmiarze 2,88 MB wybierając otwierając plik PQVF.VFD, dzięki czemu zamontujemy wirtualną dyskietkę i będziemy mogli dostać się do pliku BIOS.ROM.
  • Kopiujemy z wirtualnej stacji dysków plik BIOS.ROM w jakieś bezpieczne miejsce, następnie opcjonalnie ściągamy program Phoenix BIOS Editor 2.2.0.1 for Windows 98/NT/2K/XP/VISTA i edytujemy plik BIOS.ROM (na własne ryzyko) lub też możemy wrzucić w to miejsce plik BIOS.ROM ściągnięty ze strony Benq z tego archiwum.
  • Po udanej edycji, lub zamienieniu pliku przechodzimy do katalogu BIOS i gdy wszystko przebiegło po naszej myśli uruchamiamy program Benq.exe. Komputer sam się nam zrestartuje i uruchomi się pod dosem emulując sobie wirtualną dyskietkę i uruchamiając program flashujący phlash.
Jeśli wszystko zrobiliśmy jak należy, przeprowadzony zostanie proces upgrade'u biosu, a nasz w naszym laptopie wiatrak zacznie pracować jak szalony. Pozostaje tylko reset komputera i mamy nowy BIOS.

Jeżeli coś niejasno opisałem, to poniżej zamieszczam Wam to wszystko co napisałem w języku angielskim w wielki skrócie. Znalazłem to po dłuuugim googlowaniu i szukaniu jak to zrobić upgrade biosu w laptopach Benq.
Cytat:
Well finally I manage to get BIOS.ROM from that damn .exe QBios file!
Was a PITA!
For those who have the same phoenix .exe installer i will write a short guide to save their time and pain...
1. To extract .exe file use Universal Extractor
2. To extract .cab file use ZipScan Evaluation, select overwrite all files on destination folder, the result will be a BIOS folder and a lot of nonimportant files, go to Bios folder (save Bios folder in a safe place) you will see a file named PQVF.VFD, that file is a virtual floppy image and contain the BIOS.ROM
3. Download Virtual Floppy Drive (VFD) for Windows, install it, then create a virtual floppy using maximum size 2.8 MB(same as VFD file) assing a letter for it and mount that PQVF.VFD file. Bang! Now you can see that BIOS.ROM in mounted image/floppy drive ex. A:
4. Copy that BIOS.ROM file in a safe place and you can start playng with Phoenix BIOS Editor 2.2.0.1 for Windows 98/NT/2K/XP/VISTA(latest one i can find ) @ your own risk of course, or make a request.
5. After you finish edit it (or someone for u) add/replace it back in that mounted floppy and eject/close that PQVF.VFD file, copy/replace it in Bios folder and launch/pray executable file, in my case BenQ.exe, your computer will restart and start flashing your moded bios.
I hope this miniguide will be useful b/c at least for me was a PITA to get that bios file, i have to install a lot of archive manager, hex editors, cab extractors, instalshield...etc. to figure out what to use...

The reason for editing bios is b/c i can't boot from any usb device...so i try to figure out what can be done in bios to enable this feature and other...
All I need now is master Kabyl to teach me what to do next and why in pheonix editor ACPI editor is greyed out...
Link tutaj
Mam nadzieję, że Wam się udało.
Jeżeli moderatorzy uznają, że warto przekleić mojego posta to proszę to uczynić.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Manius : 09-02-2010 o godz. 22:52

Benq P52
AMD Turion MT50 X2 1,6
15,4" UltraVivid
2,5 GB DDR2 533/667 MHZ
160 GB HDD
Stary 10-02-2010, 12:20   #899

Domyślny

I co widzisz jakieś zmiany? Ja nic nie odczułem. Bardziej zaowocowała zmiana biosu napędu. Dalej nie_moge pojac dlaczego mieliscie problem z zainstalowaniem tego biosu:/ Czyżby jakieś różne partie? Mi od_razu zaskoczyl.

Ostatnio zmieniany przez kornik : 10-02-2010 o godz. 13:07 Powód: byk
Stary 10-02-2010, 22:03   #900

Domyślny

Zmiany zobaczę, jak zamienie procesor TL50 na TL60 czyli 2 GHz wyprodukowane w technologii 65 mikronów. Podobno na starym biosie nie wykrywał tego procesora. Inna sprawa z pamięciami... Na dniach powinny dotrzeć do mnie pamięci taktowane 800 MHz. Ciekawe czy na nowym pójdzie? Co do niemożności upgrade'u - poprostu wyskakiwał nam komunikat, który widziałeś we wcześniejszych postach, a serwis Benq nie umiał zaradzić czemu sie tak dzieje. Nasuwa mi się jedna myśl... po prostu pracują tam LAMY...

Jak komuś się uda jeszcze upgrade BIOS'u to niech napisze... Aaaa i jeszcze jedna kwestia. Czy ktos z Was posiada P52 z wbudowanym bluetoothem? Moglibyście wrzucić fotkę po odkręceniu spodniej klapki? Gdzie ten bluetooth siedzi?

Pozdrawiam

Benq P52
AMD Turion MT50 X2 1,6
15,4" UltraVivid
2,5 GB DDR2 533/667 MHZ
160 GB HDD
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania