Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Recenzje i testy > Recenzje i testy użytkowników

Recenzje i testy użytkowników Recenzje i testy laptopów oraz innych urządzeń napisane przez użytkowników naszego forum.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30-12-2008, 19:38   #1
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 02-04-2007
Domyślny Recenzja HP (nx) 6735b - Platforma AMD PUMA

Specyfikacja użytkowanego modelu:
Processor
Model : AMD Athlon(tm)X2 DualCore QL-60
Speed : 1.9GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Dual-Core
Internal Data Cache : 2x 64kB, Synchronous, Write-Back, 2-way, Exclusive, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 2x 512kB, ECC, Synchronous, Write-Back, 16-way, Exclusive, 64 byte line size

System
System : Hewlett-Packard HP Compaq 6735b
Mainboard : Hewlett-Packard 30E3
Bus(es) : X-Bus PCI PCIe IMB PCMCIA USB FireWire/1394 i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
System BIOS : Hewlett-Packard 68GTT Ver. F.08
Total Memory : 2.75GB

Chipset
Model : HP RS780 Host Bridge
Front Side Bus Speed : 1x 141MHz (141MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Kingston 99U5295-021A00LF 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-6400U DDR2-800 (5.0-5-5-18 3-23-6-3)
Memory Module : Kingston 9905295-055A00LF 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-5300U DDR2-666 (5.0-5-5-15 3-20-5-3)

Video System
Adapter : ATI Radeon HD 3200 Graphics (320MB, PCI, SM4.0)

Graphics Processor
Adapter : ATI Radeon HD 24XX (RV610) (1.03, 288MB, 500MHz/400MHz)

Storage Devices
ST9200420AS 200GB (SATA300, 2.5", NCQ, 16MB Cache) : 186GB (C (D
Generic USB SD Reader (USB) : N/A (F
Generic USB CF Reader 2GB (USB) : 2GB (G
Generic USB SM Reader (USB) : N/A (H
Generic USB MS Reader (USB) : N/A (I
ST3250820A 250GB (FireWire/1394, 3.5", NCQ) : 233GB (J
HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50L (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : 36MB (E

Logical Storage Devices
Hard Disk (C : 59GB (NTFS) @ ST9200420AS 200GB (SATA300, 2.5", NCQ, 16MB Cache)
DOKUMENTY (D : 103GB (NTFS) @ ST9200420AS 200GB (SATA300, 2.5", NCQ, 16MB Cache)
Mój dysk (E : 36MB (CDFS) @ HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50L (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)
Removable Drive (F : N/A @ Generic USB SD Reader (USB)
Removable Drive (G : 2GB (FAT) @ Generic USB CF Reader 2GB (USB)
Removable Drive (H : N/A @ Generic USB SM Reader (USB)
Removable Drive (I : N/A @ Generic USB MS Reader (USB)
MAGAZYN (J : 233GB (NTFS) @ ST3250820A 250GB (FireWire/1394, 3.5", NCQ)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : HP IXP SB600 SMBUS Controller
LPC Hub Controller 2 : AMD (ATI) SB700 LPC host controller
LPC Legacy Controller 1 : SMSC LPC v1
Audio Device : HP IXP SB600 High Definition Audio Controller
Audio Codec : Analog Devices 194Ah
Audio Codec : Lucent/Agere Systems (Was: AT&T MicroElectronics) HDA softmodem
Serial Port(s) : 2
Parallel Port(s) : 1
Disk Controller : HP SB700 SATA Controller [AHCI mode]
USB Controller 1 : HP SB700 USB OHCI0 Controller
USB Controller 2 : HP SB700 USB OHCI1 Controller
USB Controller 3 : HP SB700 USB EHCI Controller
USB Controller 4 : HP SB700 USB OHCI0 Controller
USB Controller 5 : HP SB700 USB OHCI1 Controller
USB Controller 6 : HP SB700 USB EHCI Controller
USB Controller 7 : HP SB700 USB OHCI2 Controller
FireWire/1394 Controller 1 : HP FW322/323 IEEE1394 OHCI FireWire Controller
System SMBus Controller 1 : AMD IXP SMBus
System SMBus Controller 2 : AMD AFS SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Printer : Microsoft Office Document Image Writer Driver (200x200)
Printer : Lexmark Optra E312 (MS) (600x600, USB)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Scanners and Cameras
Digital Camera : USB CF Reader (USB)
Digital Camera : USB MS Reader (USB)
Digital Camera : USB SD Reader (USB)
Digital Camera : USB SM Reader (USB)

Network Services
Network Adapter : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Wireless Adapter 1 : Broadcom 4322AG 802.11a/b/g/draft-n Wi-Fi Adapter (802.11g (ERP), AES-CCMP, 54Mbps)

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line
Battery No 1 : 64%

Operating System(s)
Windows System : Microsoft Windows Vista Business 6.00.6001 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x86

Windows Experience Index
Current System : 3.6

Motyw:
Było to tak… tak zwykle zaczynają się bajki, niestety w moim przypadku od bajki się nie zaczęło. Zalanie poprzedniego laptopa pozornie tylko zakończone szczęśliwie odezwało się po jakimś czasie. Uszkodzona płyta i niestety koszty naprawy przewyższyły moje oczekiwania dlatego zdecydowałem się po prostu na nowego notebooka. I wbrew moim marzeniom, niestety nie jest to Apple Macbook Pro.
Poszukiwania nowego notebooka zacząłem od zawężenia obszaru poszukiwań o marki, które kompletnie mnie nie interesują ze względu na podejście firmy do klienta, opinie, problemy z gwarancją, serwisem itp. Na wstępie odpadło Aristo, Compal i inne kadłubki ze względu na jakość wykonania. Zdaje sobie sprawę, że takie podejście skutkuje inwestycją w markę – czyli mnie za więcej. Ale zwłaszcza, jeśli chodzi o Aristo, z którym się spotkałem wole nie mieć już więcej do czynienia. Compal’a użytkuje na co dzień i mam coraz lepszą opinie o tym modelu (IFL90), jednak nie da się mimo wszystko powiedzieć o tym notebooku, że jest to komputer przyzwoicie wykonany bo taki nie jest. Następnie wyrzuciłem z obszaru zainteresowań wszystkie modele „domowe”, czyli Asusa (również ze względu na serwis jak i pewne cechy, które zaobserwowałem rozbierając jeden z wyższych modeli), Toshiba, czy Acer. Oczywiście firmy te mają w swojej ofercie modele biznesowe, ale jak zaobserwowałem są to zwykle modele dużo droższe i jakoś nie trafiły w mój gust. Oczywiście nie twierdzę, że są to marki złe i nie należy na nie zwracać uwagi. Po prostu taki dziwny mam gust.
Interesowało mnie kilka cech komputera, które musiały być spełnione, ponieważ ich brak bardzo drażnił mnie w poprzednim notebooku. Jedną z fatalnych cech mojego poprzedniego notebooka była fatalna matryca 1024x768. Szukałem czegoś naprawdę większego, co pozwoliłoby mi swobodnie pracować w SwishMax, PS i podobnych. Drugim najważniejszym warunkiem jest solidność i jakość wykonania. Kadłubek HP 6730 z którym mam do czynienia podczas pracy w szkole bardzo mi się spodobał właśnie pod tym względem. Trzecią cechą była licencja na Vistę Business. Pewnie większość z czytelników zaraz zawoła HOLA!! A GDZIE CPU, GPU i reszta. Reszta dla mnie jest względna. Dlaczego? Rzadko gram na komputerze, w zasadzie wcale. Nie dlatego że nie lubię, lecz dlatego że teraz praktycznie nie ma w co. Większość tytułów nie ma prócz pięknej (i wymagającej) grafiki. Nie posiadają za to żadnej ciekawej fabuły. Tytuły które mnie kręcą nie wymagają w zasadzie żadnych wielkich mocy. Baldurs Gate 2, Neverwinter Nights, Civilization, Fallout Tactics… sami wiecie. Bardzo ważną cechą był za to RAM, który musiał mieć możliwość rozbudowy do 8GB. Co prawda teraz koszty 4GB kości są porażające, ale poczekajmy rok… Na co dzień prócz graficznych narzędzi korzystam mocno z wirtualizacji, która ma swoje wymagania. Zwłaszcza pamięciowe.
Po kilku dniach czytania, poszukiwaniach, macaniu, dotykaniu, próbowaniu wpadły mi w oko dwa komputery: Lenovo SL500 i HP 6735b, z których wybrałem ten drugi kierując się niestety ograniczonym budżetem i jakimś sentymentem do HP które w mojej ocenie dla biznesu ma świetne komputery (nie dyskryminując w żaden sposób lenovo).
Dobra dosyć tego gadania o niczym… zabierzmy się za ocenę, na której wypracowanie miałem jakiś miesiąc.

Obudowa:

Nad gustami się nie dyskutuje. Moim zdaniem jest bardzo ładnie: delikatnie i bez wodotrysków. Plastiki w dotyku są wysokiej jakości, nie poddają się jak w Compalu i nie trzeszczą. Komputer jest zwarty i nieduży. Moja żona określiła go krótko: - Spoko! Co jest sporym komplementem bo pod adresem IFL90 poleciało duuuużo siarczystych epitetów. Tak naprawdę jest to seria kontynuująca kultową serię nx Compaq. Design został zmieniony (zupełnie na plus) jednak mimo tego została zachowana solidność i jakość wykonania/spasowania. Na szczęście nie jest to również fortepian jak wszystkie Pavilion’y, które imho są krokiem wstecz dla HP. Niestety taki jest rynek i najlepiej sprzedaje się wszystko co się świeci, tańczy, gra i kawę parzy….
Podważę tu pewną opinie, którą wyczytałem bodajże na notebookcheck.pl. Autor napisał, że diody sygnalizujące pracę w kolorach niebieskich i pomarańczowych to kompletna porażka. Nie zgodzę się z tym i moim zdaniem wygląda to ładnie.
Klapa posiada zatrzask. Zamyka się solidnie i z klikiem. Obudowa matrycy nie wygina się zbytnio i muszę przyznać, że mocno trzeba ją z tyłu nacisnąć, aby zobaczyć na ekranie efekt.

Ekran:

Po lewej FL90 po prawej HP

Ekran jest matowy. Błyszczący mam w służbowym i nie jestem w pełni zadowolony. Oczywiście nie ma tragedii, nie jest tak jak mówią urodzeni malkontenci ale wole jednak mat. Na szczęście ekranu o tej rozdzielczości nie było w wersji błyszczącej.

Oznaczenie producenta rozpoznawane przez Sandrę: SEC - co ponoć oznaczać ma SEIKO EPSON CORP. Rozdzielczość 1680x1050. Monitor jest jasny i nie ma bardzo ładne przejścia tonalne. Nie posiada żadnych wyraźnych dominant względem matryc, do których go porównywałem. Monitor posiada również naprawdę miłe kąty widzenia. Spokojnie film da się obejrzeć w trzy osoby.

CPU i chipset:

Trudno mówić o samym CPU w notebooku. Powinienem coś powiedzieć o całej platformie. PUMA, bo ten właśnie zestaw chipów zamontowano w tym modelu. Większość znajomych kręci nosem – AMD??? No cóż, powiem tak. Mam w służbowym kompie Intel C2D T7250. Czy odczuwam różnicę?? W codziennej pracy nie. Owszem, pewnie ten komputer krócej chodzi na baterii ale zwykle i tak pracuje z zasilaczem. Owszem pewnie bardziej się grzeje, jednak nie jest to w ogóle uciążliwe (w systemie Windows Vista Power Menagement naprawdę swoje robi i komputer nie jest głośny. Raz na kilka minut przez parę sekund zakręci nieśmiało wentylem ale nie jest to wiertarka tylko cichutki szum). Wydajność syntetyczna jak na załączonych screenach. Odczuwalnie bez żadnych zarzutów. Vista business chodzi płynnie i stabilnie. Gdy odpalone mam na nim 2 serwery Windows Server 2008 (VPC) nic się nie tnie i nie ma żadnych problemów. Jednym słowem jest ok. Jest na oko szybszy od TL-50 o jakieś 10-15%. Duży udział w jego rozpędzeniu ma ram a tak naprawdę jego ilość. Gdy posiadamy 3GB to wszystko jest ok. System nie stronicuje i CPU przy normalnej pracy w Office+MP3 nie przekracza 15%. Zupełnie jak na służbowym kompie.
Muszę wypowiedzieć się jednak negatywnie o jednej z cech mostka południowego SB700. Niestety nie poprawiono obsługi USB. Nadal faktyczna wydajność (przepustowość) tego interface’u jest tragiczna. Wydajność podłączonego do USB dysku SATA (kieszeń ICYBOX) to max 15MB/S w odczycie. Podłączając dysk do Firewire od razu zyskujemy ponad dwukrotną wydajność.

Oto screen z HDTACH dla Firewire:

A tu podobnie HDTACH dla USB:

Wydajność zmierzona w Sandrze.

RAM:
Zainstalowałem 4GB. Wiadomo, Vista Business x86 jest w stanie zaadresować ok. 3GB. Do normalnej pracy to wystarczy. W przyszłości planuje wymianę wersji na x64. Na ten moment nie ma takiej potrzeby.

GPU:
Radon HD3200. Bez rewelski. Zwykła grafika zintegrowana, choć sporo lepsza od intelowskiej. Wydajnościowo… no cóż. Jak grafika zintegrowana. Nie spodziewajcie się rewelki. Neverwinter Nights 2 daje radę jedynie w jakości niskiej. Starsze gry działają płynnie. Urban Terror w 1680x1050 to ok. 60-70fps. Unreal Tournament również działa bez żadnych zacięć w wysokiej rozdzielczości.

HDD:
Fabrycznie był zainstalowany Fujitsu 160GB. Wymieniłem go na Seagate 7200.2 200GB który jest głośniejszy, lecz ciut szybszy. Wyniki HDTUNE poniżej.
DVD-RW:
Napęd jak napęd.  Cichy, daje rade. LightScribe obecny (nigdy z tego nie korzystałem). Wszystko gra.

KLAWIATURA:
Coś z czego słynie HP. Klawiatura jest świetnej jakości. Mały skok, klawisze odpowiednio miękkie, nic się nie ugina, nic nie skrzypi.

TOUCHPAD:
Szeroki, panoramiczny, dwa duże klawisze o sporym skoku. Jakość bez zastrzeżeń. Nie ma opóźnień i tak powszechniej bezwładności.

PRZYCISKI:
Notebooka wyposażono w dotykowe przyciski do pogłaszania, sieci i innych funkcji. Nie jestem pewien czy to trwałe rozwiązanie, lecz na razie nie sprawia żadnych problemów i działa poprawnie.

DZWIĘK:
Dźwięk jak na laptopa nie jest najgorszy. Oceniam go na 4. Na pewno gra barwniej i przejrzyściej jak niż w IFL90. Niestety na Viscie przycina nie wiedzieć czemu. Sterowniki są chyba do bani. W XP nie ma problemów. Dźwięk jest odtwarzany płynnie i bez zniekształceń.

PORTY:
USBx4, VGA, Firewire 400, COM2, Audio Out, Mic In, ExpressCard… Rozmieszczenie z głową, choć przyczepiłbym się do audio. Nie lubię gniazd z przodu.

Z prawej strony: 2xUSB i RS232
Z lewej stony: 2xUSB, Firewire i ExpressCard
Z tyłu: VGA
Z przodu: Microfon i słuchawki (audio out/in)

Bateria

Tylko jak i czym dokładnie to sprawdzić...

System operacyjny

Nie, nie będzie recenzji Visty. Chodzi bardziej o podejście HP. System został przeinstalowany na dysk i pierwsze uruchomienie rozpoczęło proces customizacji. Największe zdziwienie wywołał u mnie fakt że nie przeinstalowano Visty tylko XP!!! Do Visty nie dostałem żadnych nośników. Na szczęście telefon do HP załatwił sprawę. Zamówiłem nośnik - Vistę Business x64. Gdy otworzyłem kopertę z przesyłką otworzyłem szeroko oczy. Okazuje się że 3 tygodnie oczekiwania i mały zonk... w kopercie była Vista ale x86. Nic to, pogodziłem się z tym faktem i zainstalowałem x86 czego nie żałuje. 1GB ramu odpuszczę na rzecz kompatybilności.

Pozdrawiam serdecznie
Jakub Stępień.
---
Zapraszam do recenzji Hp6735b z AMD PUMA
majster-b jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30-12-2008, 23:46   #2
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

dzięki za recję! całkiem przyjemnie się ją czyta. widzę że zdecydowałeś się na matrycę o podwyższonej rozdzielczości. jak wrażenie w porównaniu do tej z wcześniejszego lapka? ja już nigdy nie kupię lapka z niższą rozdziałką matrycy (jedynie wyższą, ale wtedy będę musiał się na serię T Thinkpada przerzucić )

Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
MężczyznaWILU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31-12-2008, 07:49   #3

Domyślny

Cytat:
Napisany przez WILU
Jak wrażenie w porównaniu do tej z wcześniejszego lapka? ja już nigdy nie kupię lapka z niższą rozdziałką matrycy (jedynie wyższą, ale wtedy będę musiał się na serię T Thinkpada przerzucić )
Ja również. Swoją drogą 1280 to porażka. IMHO standardem powinno być 1440. 1680 dla chętnych a 1920 dla hardcorowców.

Pozdrawiam serdecznie
Jakub Stępień.
---
Stary 31-12-2008, 14:04   #4
Capo mandamento

Data rejestracji: 27-03-2008
Domyślny

Cytat:
Napisany przez majster-b
1920 dla hardcorowców
Na 10 calach

Dzięki za reckę!

MężczyznaPrzemek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31-12-2008, 14:15   #5
& granat z Antiochii

Data rejestracji: 28-05-2007
Domyślny

Cytat:
Napisany przez Przemek
Na 10 calach
Albo 1600 na 8''
http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=4044

Mężczyznaklólik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 31-12-2008, 16:26   #6
Capo mandamento

Domyślny

Musze to na żywo zobaczyć

Stary 31-12-2008, 16:34   #7
& granat z Antiochii

Data rejestracji: 28-05-2007
Domyślny

Cytat:
Napisany przez Przemek
Musze to na żywo zobaczyć
A ja nie chcę. Lubię swoje oczy No chyba, że SONY będzie sprzedawało system do tegoż lapa z fabrycznie zmodowanym systemem operacyjnym (powiększonymi ikonami i czcionką systemową i jakąś powiększoną strzałką kursora). W przeciwnym wypadku mógłbym mieć problemy z trafieniem w ikonki/opcje/czekboksy w panelach sterowania

Mężczyznaklólik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31-12-2008, 16:37   #8
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
A ja nie chcę. Lubię swoje oczy
Masz rację
Mimo wszystko taka rozdziałka na 15" potrafi być dla niektórych szokiem.

Stary 01-01-2009, 06:23   #9

Data rejestracji: 25-03-2007
Domyślny

Cytat:
Napisany przez majster-b
Na szczęście nie jest to również fortepian jak wszystkie Pavilion’y, które imho są krokiem wstecz dla HP. Niestety taki jest rynek i najlepiej sprzedaje się wszystko co się świeci, tańczy, gra i kawę parzy….
Moje zdanie jest takie, ze seria fortepianowa jest dla uzytkownikow domowych. A ta serie co masz jest biznesowa. Zapewne jak kazdy producent, staraja sie customizowac sprzety dla konkretnych odbiorcow.

Cytat:
Napisany przez majster-b
Trudno mówić o samym CPU w notebooku. Powinienem coś powiedzieć o całej platformie. PUMA, bo ten właśnie zestaw chipów zamontowano w tym modelu. Większość znajomych kręci nosem – AMD???
Trzymam kciuki za AMD, aby bylo w swiecie komputerow/laptow szczegolnie alternatywe a nie zawsze Centrino - Intel.
Jezeli nastepna platforma AMD choc w przyblizeniu bedzie dorownywala Centrino pod wzgledem czasu pracy na baterii i wydzielaniem ciepla zastanowie sie mocno nad zmiana platformy. Ale narazie zostane wciaz przy Centrino

Matosh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01-01-2009, 21:02   #10

Domyślny

Jeśli ktoś chciałby abym wykonał jeszcze jakieś pomiary proszę o sygnał.

Pozdrawiam serdecznie
Jakub Stępień.
---
Stary 02-01-2009, 02:05   #11

Domyślny

Bardzo chetnie poznalbym jak z czasem pracy na baterii.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2009-01-02, 11:18 ]
Poprawa literówki.

Stary 02-01-2009, 07:25   #12

Domyślny

Cytat:
Napisany przez Matosh
Bardzo chetnie poznalbym jak z czaszem pracy na baterii.
Zmierzę jak wrócę do domku Mam użyć jakiegoś benchmarku czy tylko odpalić divx i użyć stopera??

Pozdrawiam serdecznie
Jakub Stępień.
---
Stary 02-01-2009, 17:15   #13

Domyślny

Mniej wiecej jak odczuwasz ile trzyma na baterii.

Stary 05-01-2009, 14:41   #14

Domyślny

Cytat:
Napisany przez Matosh
Mniej wiecej jak odczuwasz ile trzyma na baterii.
Sorry, ale jeszcze mi się nie udało tego zmierzyć... ok 1h pod totalnym obciążeniem do 2h przy normalnej pracy, sporo ponad 3 na luzie. W każdym razie odczuwalnie więcej niż poprzednik nx6325 z TurionemX2 tl-50.

Pozdrawiam serdecznie
Jakub Stępień.
---
Stary 05-01-2009, 19:45   #15

Data rejestracji: 07-09-2006
Domyślny

Nie wychwyciłem tego w tekście czy ekran jest matowy czy błyszczący?
No i fajnie by było jakbyś trochę opisał rozmieszczenie gniazd - które z jakiej strony itp.

A tak to fajna recka zwłaszcza że zwróciłeś uwagę na wydajność USB bo wiele osób nie bierze tego pod uwagę

Pozdrawiam
Mężczyznaowcy2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: