|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Recenzje i testy użytkowników Recenzje i testy laptopów oraz innych urządzeń napisane przez użytkowników naszego forum. |
![]() |
|
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Data rejestracji: 26-09-2006
|
Witam
mam nadzieję że mój wątek pomoże rozwiązać niejeden problem ![]() Zapraszam do lektury WSTęP ...dawno dawno temu...tzn w 2005 roku stałem się posiadaczem mojego pierwszego notebooka COMPAQ EVO N115 (1,2 Athlon 256 ram grafika 32mb 20 gb hdd nagrywarka cd) oczywiście zakupionego za ciężko zarobione pieniądze.Z uwagi na fakt że nie zarabiam dużo (tzn tak myślę) byłem zmuszony kupić używany sprzęt.Teraz wiem ,NIGDY WIęCEJ UżYWKI Generalnie wszystko ładnie i pieknie ale ... za kompa dałem 1500zł gwarancja 30 dni po 2 msc wysiadła bateria i tak trzymała 30-40 min.No ale jak na pierwszy laptop to i tak byłem zadowolony.Wrzesień 2006 ,jeden zawias odmówił współpracy ,listopad 2006 drugi szajs i tyle.Myślałem że jakoś dam rade ale .... nie wytrzymałem. POSZUKIWANIA Zacząłem liczyć kase ,udało mi się sprzedać tego mojego compaqa ,trochę kaski miałem ale i tak za mało na zakup gotówkowy.Kredyt ,nie lubię tego słowa ale czasem trzeba ![]() Oczywiście poszukiwania w internecie trwały,chodziło mi o coś trwałego i nie drogiego. TU LINK do moich działań na forum ![]() Czasem trzeba działać pod wpływem impulsu ,kupujesz coś co potrzebujesz i to na co cię stać.Nie należy zastanawiać sie za dużo bo potem można oszaleć ponieważ nie wiesz czego chcesz. WYBÓR Chciałem początkowo Fujitsu-Siemens jedna jak napisał kolega WILU karta graficzna ,bo chodzi o model v2055 była do d..y.A szkoda bo komp bardzo mi sie podoba.Zacząłem się zastanawiać nad innymi modelami ,bo doszedłem do wniosku że skoro obecnie jest to najsłabszy model karty graficznej to co będzie za kilka lat ? Nasuwało mi się pytanie dołożyć więcej $$$ na lepszy sprzęt ? Tak też zrobiłem Pojeździłem po marketach celem zapoznania się z ofertą.ZAKUP Po zapoznaniu się z ofertą i przeanalizowaniu za i przeciw ,mój a właściwie nasz z żoną TOSHIBA SATELLITE L30-134 Jego dane: Procesor Typ : IntelŽ CeleronŽ M 410 Częstotliwość taktowania : 1.46 GHz Zewnętrzna częstotliwość taktowania : 533 MHz Pamięć podręczna drugiego poziomu : 1 MB System operacyjny Oryginalny system WindowsŽ XP Home Edition Pamięć systemowa Standardowa : 2x512 MB Możliwość rozszerzenia do : 2,048 MB Technologia : DDR2 RAM (533 MHz) Dysk twardy Pojemność : 60 GB Certyfikat : SMART Stacja dysków DVD Super Multi (Double Layer) Zgodność : CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-R, DVD-R (DL), DVD-RW, DVD+R, DVD+R (DL), DVD+RW, DVD-RAM Maksymalna szybkość : odczyt: 24-krotna (CD-ROM), 8-krotna (DVD-ROM); zapis: 24-krotna (CD-R), 4-krotna (CD-RW), 10-krotna (HS CD-RW), 10-krotna (US CD-RW), 8-krotna (DVD-R), 2-krotna DVD-R (Double Layer), 4-krotna (DVD-RW), 8-krotna (DVD+R), 2,4-krotna DVD+R (Double Layer), 4-krotna (DVD+RW), 5-krotna (DVD-RAM) Typ : stacja dysków DVD Super Multi (Double Layer) Ekran Rozmiar : 15.4 " Typ : wyświetlacz TFT WXGA Rozdzielczość wewnętrzna : 1 280 x 800 Karta graficzna Producent : ATI Typ : ATI RadeonŽ Xpress 200M Ilość pamięci : do 256 MB Wewnętrzne tryby wideo Rozdzielczość : 1280 x 800 Maksymalna liczba kolorów : 16.7 mln Maks. parametry zewnętrznych trybów wideo Maks. rozdzielczość : 2048 x 1536 Maks. liczba kolorów : 4.3 mld Maks. częstotliwość odświeżania : 100 Hz Rozdzielczość bez przeplotu przy maks. częstotliwości odświeżania : 1600 x 1200 Interfejsy 1 x wejście zasilające (prąd stały) 1 x wyjście monitora zewnętrznego 1 x RJ-11 1 x RJ-45 1 x wejście mikrofonu zewnętrznego 1 x wyjście słuchawkowe (stereofoniczne) 2 (1 z lewej strony, 1 z tyłu) x USB 2.0 Rozbudowa 2 x gniazda pamięci (jedno dostępne do skonfigurowania) Typ : gniazdo PC Card przeznaczone na jedną kartę typu II Komunikacja bezprzewodowa Zgodność : Wi-FiŽ Obsługa sieci : zintegrowane 802.11b/g Technologia bezprzewodowa : bezprzewodowa sieć LAN Komunikacja przewodowa Topologia : Ethernet LAN Szybkość : 10/100 Base-TX Topologia : międzynarodowy modem V.92 Szybkość : 56 Kb/s (dane) i 14,4 Kb/s (faks) System dźwiękowy Obsługiwany format audio : stereo 24 bitów Głośniki : wbudowane głośniki stereofoniczne Producent : Toshiba Bass Enhanced Sound System Klawiatura Liczba klawiszy : 85 Liczba klawiszy systemu Windows : 2 Urządzenie wskazujące Typ : płytka dotykowa Touch Pad Akumulator Technologia : litowo-jonowy Maksymalny czas pracy : do 1,66 (Mobile Mark™) godz. Zasilacz prądu przemiennego Napięcie wejściowe : zasilacz prądu przemiennego z funkcją automatycznego wykrywania napięcia zasilania (100/240 V), do użytku na całym świecie Wymiary fizyczne Szer. x dł. x wys. : 358 x 262 x 37 mm Ciężar : od 2,74 kg Gwarancja 1-year-warranty (depends on region) Urządzenia w pakiecie Kabel prądu przemiennego Zasilacz prądu przemiennego Oprogramowanie w pakiecie Connectivity Doctor MicrosoftŽ Office OneNote ™ 2003 InterVideoŽ WinDVD Creator (2 Platinum) Toshiba Summit Norton Internet Security™ 2006 (zawiera bezpłatne aktualizacje internetowe przez 90 dni) Toshiba Zooming Utility Toshiba Disc Creator ConfigFree™ Elektroniczny podręcznik użytkownika i instrukcja obsługi modemu Narzędzia i sterowniki firmy Toshiba InterVideoŽ WinDVD™ w cenie 2560 zł !!! ![]() popytałem się i okazało się że to dobra cena.Pomimo mojego złego nastawienia do toshiby dokonałem zakupu w systemie ratalnym (bez % i innych opłat). Policzyłem koszty kredytu w innych sklepach i prawie wychodziło na to samo więc wybrałem model z większą pamięcią i xp-kiem.W sumie zawsze chciałem taką konfigurację. Jeszcze mały dodatek odnośnie sklepu notegooki.pl ,raczej nie polecam.Na stronie www podają z reguły niższą cenę niż obowiązuje PIERWSZE WRAżENIA Ogólnie nigdy nie podobały mi się czarne kompy ,no chyba że połączone razem z kolorem srebrnym.Ale czy w życiu kupujemy wszystko co nam się podoba ? Czasem tak ale czasem wybiera się funkcjonalność a jak sami pisaliście laptopy toshiby są wytrzymałe. Jeden z forumowiczów pyta mnie dlaczego miałem uprzedzenie do toshiby ,może dlatego że dawne kompy tej firmy nie należały do cudów techniki były jedynie trwałe. Nawet stojąc w sklepie zastanawiałem sie jeszcze czy dobrze zrobiłem Może namówiła mnie żona Dobra kupiłem Rozpakowuje (fajne uczucie pudełko jesio nie otwierane przez nikogo ,w końcu nie codziennie kupuje się taki sprzęt) oglądam czy nie ma jakiś ubytków.Jest ok.Jest , no nic trzeba w końcu go uruchomić.... Zestaw zawiera jakąś płytkę ale przy instalacji jest zbędna.Komp pyta tylko o ustawienia użytkownika ,sposób łączenia np. z netem ... takie pier**ły .Pierwsze uruchomienie poszło bardzo łatwo. obraz..bajka w porównaniu z moim poprzednikiem ,panorama Jedziemy dalej ,po uruchomieniu ładuje się kilka programów do obsługi kompa ale nawet nie chce mi się ich narazie testować. Wyczerpałem baterię do końca.Ładuje się.Pierwsze ładowanie 3h. Rano załączyłem na baterii.Przeglądanie netu ustawianie windowsa,wynik 1h 10 min :/ Ale cudów się nie spodziewałem.Słyszałem że toshiba robi takie słabe baterie a po za tym nie wychodzę z kompem tak często i tak długo żebym potrzebował mocnej baterii. Myszka tylko na usb zły bo nie posiadam takowej ,jeszcze.PLUSY +port usb z boku (a nie tam gdzieś z tyłu) +funkcjonalna klawiatura +cicha praca podzespołów +dobra jakość wykonania MINUSY -gwarancja na 12 msc -trochę archaiczna konstrukcja ale coś za coś -brak sygnalizacji klawisza "Caps Lock" z czasem człowiek się przyzwyczai -wyciszenie lub wyłączenie głosu poprzez klawisze funkcyjne co dla niektórych mam nadzieję że dla mnie też może okazać się plusem ![]() PODSUMOWANIE Chociaż mój test jeszcze się nie zakończył....to uważam że mój wybór był słuszny. Jeśli miałbym go komuś polecić ... uważam że tak,o gustach się nie dyskutuje najlepiej pochodzić po sklepach ,podotykać a napewno znajdziecie dla siebie odpowiedni sprzęt.cdn.... [ Dodano: 2007-01-06, 23:10 ] dziś zauważyłem że moja bateria zaczyna żyć ,czas pracy 1h 20 min [ Dodano: 2007-01-06, 23:12 ] jeszcze jedno ,myszka tylko na usb ,obecnie takiej nie mam kasy zresztą też [ Dodano: 2007-01-06, 23:49 ] ciekawostka ... jak komp jest zasilany z baterii to przy 50 % stanu naładowania przygasa matryca (no ja się wystraszyłem ,ale chodzi tu o oszczędność energii) |
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
mógłbyś porobić pare zdjęć tej toshibie? no i matrycy, pod różnymi kątami?
|
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|
![]() |
|
|
|
#3 | |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 19-07-2006
|
No taki dosyc nisko-budzetowy sprzecik.
Cytat:
|
|
|
The kids of today should defend themselves against the seventies...
|
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
mnie ciekawi materiał z jakiego został ten laptop wykonany. jest on lakierowany na czarno czy jest to czarny plastik? bo jeśli to drugie to chyba wolałbym to niż droższe toshiby lakierowane na srebrno...
|
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
|
![]() |
|
|
|
#5 |
|
|
czarny plastik nie lakierowany
KOLEJNY DZIEń dziś .... bateria 1h 30 min -net i instalaja kilku programów +zasięg sieci wlan mam w całym mieszkaniu -czasem załapie sieć (mówimy tu o bezprzewodowym necie) i po chwili się rozłączy.Wyskakuje okienko i trzeba kliknąć "napraw" pewnie coś nie tak z konfiguracją |
|
[url=http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=6255/] testy ,opinie TOSHIBA SATELITE L30-134 moje wrażenia z użytkowania ,zapraszam :mrgreen: [/url]
|
|
|
|
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
Data rejestracji: 25-12-2006
|
a jaki internet dokładniej?
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
![]() wiem że to nie najnowasza mysl techniczna ale jak dla mnie to super sprzęt. KOLEJNY DZIEń +wentylator ,załącza się na chwilke i to bardzo rzadko (komp na kolanach,lub na tapczanie dlatego to pisze ponieważ w moim poprzednim kompie chodził cały czas a spód kompa strasznie gorący
|
|
|
[url=http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=6255/] testy ,opinie TOSHIBA SATELITE L30-134 moje wrażenia z użytkowania ,zapraszam :mrgreen: [/url]
|
||
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 28-12-2006
|
Cytat:
|
|
|
Nie można zrobić konia wyścigowego ze świni, ale można z niej zrobić bardzo szybką świnię.
|
||
|
|
|
|
|
#9 |
|
Data rejestracji: 08-08-2006
|
dizers, - ladna recka ale brakuje jeszce dopełnienia w postaci zdjęć
I testów 3Dmarka 2001 oraz 3Dmark 03 - jakbys był tak uprzejmy ? Pozdro |
|
HP nx 7400 RH640ES Core2Duo 1.83GHz/1024MB/100GB HDD/GMA 950/DVD+RW/15.4 Bright View/Win XP Home PL + Router NETGEAR WGR614EE
.:Dzisiejsi ludzie chcieliby pojutrzejsze życie kupić za przedwczorajszą cenę :. [size=2]Tennessee Williams[/size] |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
co do "testów 3Dmarka 2001 oraz 3Dmark 03" to musicie mi pomóc bo nie za bardzo wiem o co biega a co do fotek matrycy to wstawie ,jak zrobie |
|
|
|
||
|
|
|
|
|
#11 |
|
Data rejestracji: 08-08-2006
|
dizers, - te testy to sa takie podstawowe testy wydajności układów graficznych - czyli dla zainteresowanych otrzymuje sie informacje jak wydajnośc Twoje komputra jest np. w grach itp rzeczach. Testy 3Dmarki sa dostepne za darmo - ze strony producenta lub googlowaty Ci powie gdzie są
![]() Tu np masz linka gdzie sa te testy przeprowadzana i na jakich konfiguracjach: http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=227 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
KOLEJNY DZIEń
Dodaję linki do fotek matrycy (bo wklejać fotek nie potrafię) jeden dwa trzy cztery nie wiem czy o to chodziło a po za tym stwierdzam jednoznacznie że 1h 30min to max na baterii. No i w końcu zakupiłem nową myszkę za całe 15 zł nawet działa to narazie ,wkrótce bezprzewodowa [ Dodano: 2007-01-11, 13:25 ] NASTęPNY DZIEń + jestem zadowolony z działania karty wlan ![]() - głośniki ,no cóż najlepszej jakości nie są.W poprzedniku były głośniczki JBL ,jakość bez porównania |
|
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Data rejestracji: 25-12-2006
|
Czy głośniki trzeszczą? :/
Zdjęcia trochę nieostre, ale nie szkodzi pod kątem raczej widać dobrze!!! nawet mój post
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
matryca świec fajnie ,naprawdę nie ma się do czego przyczepić
głośniki grają tak .... za mało basów + wiatraczek chłodzący procek bardzo cichy |
|
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
KOLEJNY CIEPłY DZIEń
![]() w porównaniu z modelem compaq evo (piszę tak o tym evo bo tylko z nim mam porównanie) klawiatura jest twardsza tzn mocniej sie naciska niż w compaqu.Mnie to nawet odpowiada. +napęd dvd +/- dl ,przede wszystkim cichy PS. coraz bardziej zaczyna mi się tosia podobać [ Dodano: 2007-01-16, 00:25 ] ATI RADEON XPRESS 200M Series: 130 testowany programem o którym mowa w TYM wątku :/ |
|
|
|
|
|
|
![]() |
|
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|