Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Problemy > Laptopy i oprogramowanie

Laptopy i oprogramowanie Problemy związane z oprogramowaniem, którego używamy na naszych laptopach.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22-06-2009, 13:20   #1
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 22-06-2009
Domyślny IBM recovery stary dysk -> nowy dysk

witajcie.

Mam IBM T43. Dysk twardy 40GB. IBM posiada niebieski guzik Acces IBM. Wszystko obecnie działa.
Chcę zmienić dysk twardy na większy , o pojemności np 160GB oraz z większą prędkością obrotową.
Moje pytanie jest następujące : jak skopiować ze starego dysku 40GB na nowy dysk 160GB tą partycję tak aby niebieski przycisk nadal pełnił swoją funkcję?
Nie mam możliwości utworzenia płyt Recovery CD - poprzedni właściciel już raz to zrobił , jednak nie otrzymałem od niego tych płyt.

Z tego co czytałem w internecie trzeba zrobić obraz ISO partycji < już go zrobiłem Norton Ghostem ><SERVICE_IBM> oraz obraz sektora MBR < tez już to mam>
Jednak obraz MBR starego dysku 40gb niekoniecznie musi działać z dyskiem 160gb , gdyż w sektorze MBR są zapisane chyba dane dotyczące wielkości partycji na dyskach...

Robił ktoś taką operację ? jeśli tak to prosiłbym o pomoc jak tego dokonać.
Mężczyznafox69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22-06-2009, 22:09   #2
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

na starym dysku przywróć system z partycji recovery. z tego co kojarzę to chyba wtedy da się wykonać płytki recovery.
jeśli jednak się nie będzie dało, to nic nie ryzykujesz przecież przywracając na nowym dysku obraz i mbr ze starego najwyżej dysk sformatujesz i wtedy możesz spróbować takiej metody:
przywracasz samą partycję recovery na nowy dysk. następnie odpalasz laptopa z płyty z programem gparted i tam ustawiasz tą partycję recovery jako bootowalną. powinien wystartować procer recovery z tej partycji.

jak dalej nie będzie działać to daj znać, będziemy myśleć dalej
MężczyznaWILU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23-06-2009, 01:10   #3
NIii

Data rejestracji: 11-12-2006
Domyślny

Jeżeli skopiowanie partycji nie zadziała to jest jeszcze inna możliwość (wymagająca potwierdzenia).
a) Przywrócić system z partycji recovery
b) Na nowym systemie powinna być możliwość wypalenia płyt recovery (opcja nie będzie zablokowana), przynajmniej tak mi się wydaje .

Lenovo ThinkPad T500 / C2D P8400 /3 GB RAM DDR3/500 GB 7200obr./ DVD-RW DL/ ATI Radeon 3650 + Intel GMA 4500MHD/ 15.4" mat. WSXGA+/WiFi a\g\n/ BT/Finger Print Reader/PCMCIA & Express Card
MężczyznaVan GORRE jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23-06-2009, 10:29   #4

Data rejestracji: 22-06-2009
Domyślny

Tzn dysk jeszcze do mnie nie doszedł , czekam aż będzie na stanie magazynwym w moim sklepie. Czy jeśli zrobie obraz partycji recovery np northon ghostem , pozniej dany obraz nagram na nowy dysk 160GB to czy wszystko powinno działać?

Z tego co mi wiadomo wypalanie płyt Recovery jest jednorazowe , nie zalezy od pozniejszego przywracania systemu z partycji recovery , chyba sie coś nadpisuje w momencie nagrywania 1 kopii na tej partycji IBM_SERVICE i dlatego mozna nagrac tylko raz.

Generalnie mi chodzi o to czy , nagrywając obraz partycji Recovery , ona nie ma w sobie " informacji " ze pochodzi z dysku 60GB <wielkosci partycji , tablice alokacji etc> i nagranie jej na dysk 160GB spowoduje ze w systemie nie bedzie działać guzik Acces IBM..

Czy ktoś przeprowadzał taką operację w praktyce ??
Mężczyznafox69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23-06-2009, 14:33   #5
Uomo d'onore

Data rejestracji: 16-09-2005
Domyślny

Cytat:
Napisany przez fox69 Podgląd Wiadomości
Z tego co mi wiadomo wypalanie płyt Recovery jest jednorazowe , nie zalezy od pozniejszego przywracania systemu z partycji recovery , chyba sie coś nadpisuje w momencie nagrywania 1 kopii na tej partycji IBM_SERVICE i dlatego mozna nagrac tylko raz.
U mnie na T42 po każdym recovery z partycji można spalić płytki recovery.

Cytat:
Napisany przez fox69 Podgląd Wiadomości
Generalnie mi chodzi o to czy , nagrywając obraz partycji Recovery , ona nie ma w sobie " informacji " ze pochodzi z dysku 60GB <wielkosci partycji , tablice alokacji etc> i nagranie jej na dysk 160GB spowoduje ze w systemie nie bedzie działać guzik Acces IBM..
Guzik może nie działać. Na forum jest kilka opisów jak to naprawić jeżeli tak się stanie. Sam opisywałem to dawno temu na bazie narzędzi dostępnych na partycji C T42 i zakładam, że u Ciebie również zadziała.

Bartosz Danowski
Książka :: ABC laptopów :: Naprawa komputera ::
MężczyznaBartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 02-07-2009, 16:24   #6

Data rejestracji: 30-09-2006
Domyślny

Cytat:
Napisany przez Bartek Podgląd Wiadomości
U mnie na T42 po każdym recovery z partycji można spalić płytki recovery.

Guzik może nie działać. Na forum jest kilka opisów jak to naprawić jeżeli tak się stanie. Sam opisywałem to dawno temu na bazie narzędzi dostępnych na partycji C T42 i zakładam, że u Ciebie również zadziała.
Proszę o linka przyda się szukam i jakos nie widzę takiego rozwiązania.

A w odpowiedzi odnośnie płytek cd recovery to przedmówca ma rację po każdym resecie ustawień do fabrycznych mozna wypalić płytki mialem podobny problem więc na pewno zadziała!
Mężczyznamisieke5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02-07-2009, 16:33   #7
Uomo d'onore

Data rejestracji: 16-09-2005
Domyślny

Cytat:
Napisany przez misieke5 Podgląd Wiadomości
Proszę o linka przyda się szukam i jakos nie widzę takiego rozwiązania.
A proszę bardzo

IBM R50e - ukryta partycja

Bartosz Danowski
Książka :: ABC laptopów :: Naprawa komputera ::
MężczyznaBartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03-07-2009, 00:00   #8
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

jeszcze ten link może być pomocny:
http://www-307.ibm.com/pc/support/si...cid=MIGR-54483
MężczyznaWILU jest offline   Odpowiedz cytując ten post