|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Laptopy i oprogramowanie Problemy związane z oprogramowaniem, którego używamy na naszych laptopach. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 22-06-2009
|
witajcie.
Mam IBM T43. Dysk twardy 40GB. IBM posiada niebieski guzik Acces IBM. Wszystko obecnie działa. Chcę zmienić dysk twardy na większy , o pojemności np 160GB oraz z większą prędkością obrotową. Moje pytanie jest następujące : jak skopiować ze starego dysku 40GB na nowy dysk 160GB tą partycję tak aby niebieski przycisk nadal pełnił swoją funkcję? Nie mam możliwości utworzenia płyt Recovery CD - poprzedni właściciel już raz to zrobił , jednak nie otrzymałem od niego tych płyt. Z tego co czytałem w internecie trzeba zrobić obraz ISO partycji < już go zrobiłem Norton Ghostem ><SERVICE_IBM> oraz obraz sektora MBR < tez już to mam> Jednak obraz MBR starego dysku 40gb niekoniecznie musi działać z dyskiem 160gb , gdyż w sektorze MBR są zapisane chyba dane dotyczące wielkości partycji na dyskach... Robił ktoś taką operację ? jeśli tak to prosiłbym o pomoc jak tego dokonać. |
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
na starym dysku przywróć system z partycji recovery. z tego co kojarzę to chyba wtedy da się wykonać płytki recovery.
jeśli jednak się nie będzie dało, to nic nie ryzykujesz przecież przywracając na nowym dysku obraz i mbr ze starego przywracasz samą partycję recovery na nowy dysk. następnie odpalasz laptopa z płyty z programem gparted i tam ustawiasz tą partycję recovery jako bootowalną. powinien wystartować procer recovery z tej partycji. jak dalej nie będzie działać to daj znać, będziemy myśleć dalej
|
![]() |
|
|
|
#3 |
|
NIii
Data rejestracji: 11-12-2006
|
Jeżeli skopiowanie partycji nie zadziała to jest jeszcze inna możliwość (wymagająca potwierdzenia).
a) Przywrócić system z partycji recovery b) Na nowym systemie powinna być możliwość wypalenia płyt recovery (opcja nie będzie zablokowana), przynajmniej tak mi się wydaje |
|
Lenovo ThinkPad T500 / C2D P8400 /3 GB RAM DDR3/500 GB 7200obr./ DVD-RW DL/ ATI Radeon 3650 + Intel GMA 4500MHD/ 15.4" mat. WSXGA+/WiFi a\g\n/ BT/Finger Print Reader/PCMCIA & Express Card
|
|
![]() |
|
|
|
#4 |
|
Data rejestracji: 22-06-2009
|
Tzn dysk jeszcze do mnie nie doszedł , czekam aż będzie na stanie magazynwym w moim sklepie. Czy jeśli zrobie obraz partycji recovery np northon ghostem , pozniej dany obraz nagram na nowy dysk 160GB to czy wszystko powinno działać?
Z tego co mi wiadomo wypalanie płyt Recovery jest jednorazowe , nie zalezy od pozniejszego przywracania systemu z partycji recovery , chyba sie coś nadpisuje w momencie nagrywania 1 kopii na tej partycji IBM_SERVICE i dlatego mozna nagrac tylko raz. Generalnie mi chodzi o to czy , nagrywając obraz partycji Recovery , ona nie ma w sobie " informacji " ze pochodzi z dysku 60GB <wielkosci partycji , tablice alokacji etc> i nagranie jej na dysk 160GB spowoduje ze w systemie nie bedzie działać guzik Acces IBM.. Czy ktoś przeprowadzał taką operację w praktyce ?? |
![]() |
|
|
|
#5 | |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 16-09-2005
|
Cytat:
Guzik może nie działać. Na forum jest kilka opisów jak to naprawić jeżeli tak się stanie. Sam opisywałem to dawno temu na bazie narzędzi dostępnych na partycji C T42 i zakładam, że u Ciebie również zadziała. |
|
|
|
||
![]() |
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 | |
|
Data rejestracji: 30-09-2006
|
Cytat:
A w odpowiedzi odnośnie płytek cd recovery to przedmówca ma rację po każdym resecie ustawień do fabrycznych mozna wypalić płytki mialem podobny problem więc na pewno zadziała! |
|
![]() |
|
|
|
#7 | |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 16-09-2005
|
Cytat:
IBM R50e - ukryta partycja |