|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| [FAQ] Najczęściej zadawane pytania na forum i odpowiedzi na nie Brak dźwięku w Windows XP :: Instalator Windows XP nie widzi dysku twardego SATA :: Czy w moim laptopie mogę wymienić grafikę na szybszą? |
![]() |
|
|
LinkBack (4) | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
Przeglądając oferty laptopów można zauważyć, że najczęściej są one oferowane z systemem Windows XP, występującym w dwóch wersjach: Home i Professional. Jakie są różnice między tymi dwoma systemami operacyjnymi?
Odpowiedź na temat różnic między tymi systemami operacyjnymi można znaleźć tutaj: Różnice między systemem Windows XP Professional a Home Edition Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 16:15 |
![]() |
|
|
#3 |
|
Capo di tutti capi
|
Mój laptop dość mocno się nagrzewa i wentylator chodzi cały czas. Na pewno nie jest to wina niedrożnego układu chłodzenia. Czy istnieje jakaś możliwość zaradzenia temu za pomocą oprogramowania?
Jak można sterować pracą wentylatorów? Oczywiście istnieje taka możliwość. Można do tego celu użyć programów RM Clock Utility lub Notebook Hardware Control (NHC). Programy te umożliwiają zmniejszenie mnożnika i napięcia zasilającego procesor, przez co wydziela on mniej ciepła. Należy jednak pamiętać o tym że procesor musi umożliwiać zmianę tych parametrów (pozwalają na to procesory pentium m, turion64 i sempron). EDIT (BliSki): Można też spróbować użyć programów CrystalCPUID lub SpeedsWitch XP oferują one mniej funkcji ale też mogą być przydatne. Programy do kontroli pracy wentylatora dedykowane do poszczególnych marek: Dell - oprogramowanie > Dell Inspiron/Latitude/Precision fan control utility < IBM - oprogramowanie > Thinkpad Fan Controller < IBM - oprogramowanie dla najnowszych modeli > TP FanControl by troubadix < Więcej o programach do IBM przeczytacie tutaj: Kontrola obrotów w ThinkPad T4x oraz tu: T43 - problem z wiatrakiem Linux > Kontrola wentylatora pod Linuksem dla HP nx7300/7400 < - przykład razem ze skryptem. Opisy konfiguracji programów i wątki powiązane: > Konfiguracja RMClock - manual < > NHC 2.0 -> Notebook Hardware Control < > Stabilne wartości napięć rdzenia procesorów i NHC < > NHC i ACPI na przykładzie notebooków HP < Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 16:47 |
![]() |
|
|
#4 |
|
Capo di tutti capi
|
Mój laptop pracuje ostatnio bardzo niestabilnie. Podejrzewam że winę za to ponosi zbyt wysoka temperatura w jego wnętrzu. Czy jest możliwość sprawdzenia temperatury komponentów znajdujących się w laptopie za pomocą oprogramowania?
Jeśli laptop ma wbudowane czujniki odpowiedzialne za pomiar temperatury to ich odczyt jest możliwy za pomocą oprogramowania. Czasem producenci dostarczają tego typu programy wraz z laptopem. Jeśli jednak takiego programu nie otrzymaliśmy to możemy tego dokonać choćby za pomocą darmowych aplikacji takich jak SpeedFan i Mobile Meter jak i płatnych np. Everest Ultimate Edition. UWAGA: istnieje możliwość, że któryś z programów nie obsługuje układu odpowiedzialnego za odczyt temperatur w Twoim laptopie. Wypróbuj wszystkie programy by znaleźć ten, który współpracuje z Twoim sprzętem. EDIT (BliSki): Można też spróbować poniższych programów, one też mają funkcję pokazywania temperatury niektórych komponentów notebooka: Hardware sensors monitor Notebook Hardware Control - więcej na forum jest o nim tu: NHC 2.0 -> Notebook Hardware Control RM Clock Utility - więcej o nim tu: RightMark CPU Clock Utility CoreTemp - tylko pomiar temperatury CPU, więcej o nim tu: CoreTemp EDIT (grzechu): HWMonitor - temperatura procesora i dysku twardego Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 16:58 |
![]() |
|
|
#5 |
|
Capo di tutti capi
|
Zakupiłem poza granicami Polski laptopa, do którego załączona jest angielska wersja systemu Windows XP. Czy jest jakaś możliwość spolszczenia tego systemu? A jeśli nie, to czy jest możliwe uzyskanie polskich liter w filmach i w czasie pisania?
Odpowiedź na te pytania znajduje się w tym wątku: Zmiana wersji jezykowej w XP Home Edition Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 17:04 |
![]() |
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
Consigliere
Data rejestracji: 03-03-2006
|
Mam dysk sformatowany pod systemem Windows XP jako FAT32, jak mogę go przekonwertować na NTFS?
Partycje z FAT32 na NTFS możemy skonwertować następująco: CONVERT X: /FS:NTFS [/V] Gdzie X: to napęd (wolumin) np. C: /V - to tryb informacji pełnej polecenie to jest wydajemy w katalogu -> C:\WINDOWS\system32\ Bo wiem, ze jakieś narzędzie Delphi też tak się nazywa i czasem o dziwo po wpisaniu w okienku CMD ono pierwsze się zgłasza |
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl |
|
![]() |
|
|
#7 |
|
Consigliere
|
Mam program CDBurnerXP Pro i pojawia mi się - błąd Error 339 "Component 'cyoPrBr1.oxx' or one of its dependencies not correctly..."
- Opis funkcji DEP - Zapobieganie wykonywaniu danych. Zrzuty ekranowe przedstawiające ten problem można obejrzeć tutaj: CDBurnerXP • View topic - Error 339 - Component 'cyoPrBr1.oxx' or one of its [closed] Tam też więcej o tym problemie - wersja angielska. Rozwiązanie jest tutaj (wersja angielska): CDBurnerXP • View topic - Error 339 W skrócie tłumacząc na nasze: Trzeba wejść do Właściwości 'mój komputer (np. poprzez kliknięcie prawym klawisze myszy na ikonkę mój komp.) Przejść do Zaawansowane\Wydajność (ustawienia) -> potem 'Zapobieganie wykonywaniu danych'. I tam dodać program CDBurnerXP Pro do wyjątków a dokładnie jego główny plik EXE. Inny sposób dotarcia do tego ustawienia: Czyli (cytuję): Start -> ustawienia -> panel sterowania -> system -> zakładka zaawansowane -> ustawienia w polu wydajność -> zakładka zapobieganie wykonywaniu danych i zaznacz "włączyć funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej" Więcej o funkcji DEP - W systemie Windows XP z dodatkiem Service Pack 2 i systemie Windows XP Tablet PC Edition 2005 wyświetlany jest komunikat o błędzie „Zapobieganie wykonywaniu danych” Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 17:08 |
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl |
|
![]() |
|
|
#8 |
|
Capo di tutti capi
|
Mam dziwny problem: w czasie pisania tekstu nie działają niektóre polskie litery. Co jest nie tak?
Winą jest najprawdopodobniej to, że sterowniki karty graficznej maja ustawione skróty klawiaturowe korzystające z kombinacji klawiszy ALT i literki polskiego znaku diakrytycznego. Znane sterowniki sprawiające tego typu problemy: ATI Catalyst: kombinacja CTRL+ALT+C Intel: kombinacja ALT+L Rozwiązanie problemu: W przypadku INTELA (Extreme graphics) klikamy na ikonce w TRAY'u -> opcje grafiki -> klawisze dostępu -> wyłącz. W przypadku ATI Catalyst wchodzimy do Catalyst Control Center i dalej z menu Hotkey -> Hotkeys Manager... usuwamy ptaszka ze skrótu lub skrót zmieniamy na inny. Jednak najlepiej zmienić skrót na inny a potem wyłączyć go całkowicie, tu przykład: >KLIK< Ostatnio zmieniany przez BliSki : 27-01-2009 o godz. 11:20 |
![]() |
|
|
#9 |
|
Consigliere
|
Mam problem z zainstalowaniem karty dźwiękowej w notebooku pod systemem Windows XP. Jak mam to zrobić? Właściwa kolejność instalacji wszystkich driverów.
Odpowiedź na to pytanie jest tutaj: > KLIK - jak szybko i bezproblemowo zainstalować dźwięk na moim HP < A tutaj: > KLIK - Zalecana kolejność instalacji driverów < Jeden z nowszych postów: Instalacja sterów + oprogramowanie HP Ostatnio zmieniany przez BliSki : 27-01-2009 o godz. 11:29 |
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
|
![]() |
|
|
#10 |
|
Consigliere
|
Jak bezpiecznie i bez problemu usunąć pakiety Antywirusowe z systemu?
Tu jest recepta wypróbowana przez pigmej'a dotycząca usuwania McAffe >KLIK - usuwanie McAffe <Tutaj znajdziecie kilka sposobów na usuwanie Nortona (NIS) z systemu > KLIK - usuwanie NIS (Norton Internet Security) <
Ostatnio zmieniany przez BliSki : 27-01-2009 o godz. 11:32 |
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
|
![]() |
|
|
#11 |
|
Consigliere
|
Pojawił mi się na ekranie tzw. niebieski ekran (błąd STOP) czyli BSOD. Co mam z tym zrobić?
Dokładna procedura jak postąpić z takim komunikatem znajduje się tutaj >KLIK< autorstwa kornikaCo to jest BSOD zobacz >Tutaj< Po spisaniu wszystkich danych należy numer błędu wpisać do bazy wiedzy firmy Microsoft >np. KLIK zapytanie<. Otrzymamy np. taki wynik: >Klik - Wynik<, >Szczegóły<. Ogólne zalecenia firmy Microsoft dotyczące błędów STOP wraz z przykładami >KLIK<Jak korzystać z debugera plików minidump i czym one są >KLIK< Narzędzie Microsoftu przeznaczone do wykrywania przyczyn restartów komputera >KLIK< A tak można przetestować komputer w inny sposób Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD autorstwa Jo_gurtInny sposób wyciągnięcia informacji z plików *.dmp http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html Bardzo przejrzysty program, nie wymaga instalacji. W kolumnach między innymi widać: nazwę błędu, kod błędu, i nazwę sterownika, który powoduje błąd. Dodaje program jako załącznik, razem z plikiem spolszczającym. (wystarczy go dodać do katalogu z programem) Ostatnio zmieniany przez grzechu : 19-08-2009 o godz. 17:14 |
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
|
![]() |
|
|
#12 |
|
Consigliere
|
Szukam narzędzi, tweakerów dla Windows Vista, gdzie mogę je znaleźć?
Tutaj >KLIK1< oraz tutaj >KLIK2< jest spis kilku ciekawych narzędzi i tweakerów dla Windows Vista. Ostatnio zmieniany przez BliSki : 27-01-2009 o godz. 11:43 |
|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
|
![]() |
|
|
#13 |
|
Uomo d'onore
Data rejestracji: 16-09-2005
|
Kupiłem komputer z MS Windows w innej wersji językowej. Czy instalacja polskiej wersji językowej wraz z posiadanym na spodzie laptopa numerem jest legalna.
Działanie takie jest sprzeczne z licencją. Kupując system z licencją kupuje się go na jeden konkretny język. Wyjątkiem od tej zasady jest Windows XP Media Center Edition 2005 (posiada pliki spolszczające) oraz Windows Vista Ultimate (inne języki można pobrać z WindowsUpdate) |
|
|
|
![]() |
|
|
#14 |
|
Uomo d'onore
|
Większość producentów laptopów używa płyt lub partycji recovery. Czy w przypadku awarii dysku np. po gwarancji legalne jest zainstalowanie systemu z pożyczonej płyty na własnym kluczu widocznym na spodzie laptopa. Oczywiście instalowana jest dokładnie taka sama wersja (również językowa).
Nie można używać pożyczonego nośnika. Legalnym sposobem rozwiązania tego problemu jest zakup samego nośnika w firmie Microsoft - koszt 15€. Można również próbować zakupi zestaw płyt recovery u producenta sprzętu. |
|
|
|
![]() |
|
|
#15 |
|
Uomo d'onore
|
Allegro jest pełne "dziwnych" wersji systemów MS Windows. Chodzi o wersje OEM opisane np. jako przeznaczone dla komputera Dell. Czy zakup tego systemu i instalacja na innym komputerze jest legalna?
Instalacją i aktywacja uda się, ale o legalności nie może być mowy. Nośnik jest wyraźnie opisany i jasno z tego wynika do jakiego komputera został przeznaczony. Zakup tego typu systemów na Allegro jest pozbawiony sensu i równa się stracie pieniędzy. |
|
|
|
![]() |
![]() |
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|
LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://forum.laptopy.info.pl/f31/f-q-oprogramowanie-2101/
|
||||
| Napisany przez | For | Type | Data | |
| Problem z instalacją visty [live CD] | This thread | Refback | 07-03-2009 18:52 | |
| Skoda Club - WindowZ - czy warto ? -| Octavia Fabia Superb Roomster ..::| ŠKODA KLUB |::.. | This thread | Refback | 18-02-2009 19:26 | |
| Problem z instalacją visty [live CD] | This thread | Refback | 01-02-2009 20:30 | |
| Problem z instalacją visty [live CD] | This thread | Refback | 01-02-2009 19:16 | |