Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Forum ogólne > [FAQ] Najczęściej zadawane pytania na forum i odpowiedzi na nie

[FAQ] Najczęściej zadawane pytania na forum i odpowiedzi na nie Brak dźwięku w Windows XP :: Instalator Windows XP nie widzi dysku twardego SATA :: Czy w moim laptopie mogę wymienić grafikę na szybszą?

Dyskusja zamknięta

LinkBack (9) Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22-07-2006, 12:46   9 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Lightbulb F.A.Q. - Sprzęt

F. A. Q. - S P R Z Ę T

Bateria (akumulator) oraz zasilanie notebooka:
Dużo pracuję w domu na zasilaczu. Czy mam w tym czasie wyciągać baterię aby ją "oszczędzać"?

Jak mam postępować z moim nowym akumulatorem w notebooku?

Co to jest poziom Wear Level pokazywany przez niektóre programy monitorujące akumulator, o czym on mówi?

Mam dostęp do zasilania 12V (np. w samochodzie, łodzi), jaki jest najlepszy sposób zasilania notebooka z takiego napięcia?

Dysk twardy (HDD):
Postanowiłem przeinstalować Windowsa ale nie korzystać z płyty recovery. Zaraz na początku instalacji wyświetla się komunikat, że w laptopie nie ma zainstalowanych żadnych dysków twardych i instalator nie może kontynuować swojej pracy. W czym problem? - Czyli -> Integracja sterowników SATA

Problemy ze zbyt częstym parkowaniem głowicy dysku w systemie Linux

Matryca:
Rozmazane literki na nowo zainstalowanym systemie operacyjnym Windows.
Kupiłem nowego notebooka z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows i literki są lekko rozmazane. W moim starym LCD są ostre jak żyletka.

Pojawiły się martwe piksele lub subpiksele. Co robić i co na to gwarancja.

Co oznaczają poszczególne skróty: SVGA, XGA, WXGA, SXGA, WSXGA, UXGA, WUXGA, QXGA?

O czym mówią parametry matrycy LCD w laptopie i jak z nią postępować?

Grafika (GPU)
Czy mogę wymienić grafikę w moim laptopie? Chciałbym pograć sobie w nowsze gry a obecna jest za słaba.

Pamięć:
Właśnie zainstalowałem dodatkową pamięci ram. Czy w związku z tym muszę na nowo zainstalować system operacyjny by nowa pamięć została zauważona?

Mam 512MB ramu, czy warto dokupić dodatkową pamięć 512MB?

Jak mogę sprawdzić pamięć RAM w notebooku? -> MemTest 86, GoldMemory

Samodzielna rozbudowa pamięci RAM

Jakie pamięci obsługuje dany chipset? (dla chipsetów Intela)

Porty wejścia-wyjścia:
Mój notebook nie ma portu PCMCIA tylko Express-card. To źle czy dobrze?

Procesor (CPU):
Mój laptop dość mocno się nagrzewa i wentylator chodzi cały czas. Co mogę zrobić by temu zaradzić? Jak mogę wyczyścić układ chłodzenia?

Używam programu do regulacji napięcia rdzenia procesora (NHC - Notebook Hardware Control, RMClock), jakie napięcia mam ustawić dla swojego procesora?

Jakim programem mogę sprawdzić jaki mam procesor w swoim notebooku?

Inne:
W grach, dzieje się coś dziwnego: obraz "przycina się" oraz zwalnia, cały komputer chodzi wolniej, resetuje się.

Wylałem kawę, herbatę,colę itp. na klawiaturę. Nic nie działa, albo wciska się coś innego jak naciskam klawisze itp.

Chce rozkręcić mojego laptopa, ale nie wiem jak się za to zabrać ?

Co to jest i czym się różnią Trackpoint i TouchPad?

Mam problem z zainstalowaniem BlueTooth-a w Windowsie, wiem że mam go wbudowany, ale podczas instalacji nie wykrywa go.

Jak zdiagnozować usterkę w notebooku?

Ostatnio zmieniany przez Jo_gurt : 29-08-2009 o godz. 10:02
MężczyznaWILU jest offline  
Stary 31-07-2006, 13:59   #2
Consigliere

Data rejestracji: 03-03-2006
Domyślny Re: F.A.Q. - Sprzęt

Mój laptop dość mocno się nagrzewa i wentylator chodzi cały czas. Co mogę zrobić by temu zaradzić? Jak mogę wyczyścić układ chłodzenia? [Czyszczenie układu chłodzenia]

Pierwsze co należy sprawdzić, to drożność układu chłodzenia.

Jeżeli notebook jest na gwarancji trzeba to przeprowadzić w autoryzowanym serwisie. Jeżeli jest już po gwarancji i ma się odrobinę zdolności manualnych i odpowiednią wiedzę, to można to wykonać samodzielnie.

Charakterystyką nowych notebooków jest chłodzenie m.in. procesora za pomocą Heat-pipe (rurki cieplnej), a co za tym idzie na wylocie mamy drobną siatkę złożona z kilkunastu do kilkudziesięciu płytek miedzianych. Odstępy między tymi płytkami radiatora są na tyle małe, że często powoduje to osiadanie kurzu. Przykład jest tu:

Zaczerpnięto z wątku: [manual] wymiana procesora w HP nx6310 [EY589ES] autor: dycus

Lub bardziej obrazowo:

Więcej fotek w formie linku, aby strona się lepiej skalowała:
Fotka 1, Fotka 2, Fotka 3.
Tu też jest ciekawy okaz: zdjecie dla tych co maja problemy z porzegrzewajcymi sie lapkami

Często zabieg czyszczenia można wykonać sprężonym powietrzem bez rozbierania notebooka. Niestety coraz bardziej skomplikowana budowa zespołu chodzenia wymaga często rozebrania kilku elementów aby dostać się do zespołu radiatora.
Tu uwaga: każda ingerencja w otwartym notebooku może być potencjalnie dla niego niebezpieczna! Dlatego jeżeli nie masz doświadczenia, to lepiej powierz tę pracę fachowcowi.
Kolejna uwaga: często przy czyszczeniu zachodzi potrzeba zdjęcia zespołu radiatora. Należy pamiętać, że zalecane jest po takim fakcie przy ponownym montażu nałożenie nowej warstwy pasty termoprzewodzącej między zespół radiatora a procesor! Często bowiem bywa tak, ze stara pasta straciła już swoje właściwości i to ona powoduje pogorszone odprowadzanie ciepła. Generalnie panuje zasada, że pasty nie używa się dwa razy.

Ponadto polecamy artykuły na temat czyszczenia układu chłodzenia na naszym portalu:
> Konserwacja układu chłodzenia laptopa <
> Konserwacja laptopa Toshiby <

Jeżeli czyszczenie zespołu wentylatorów nic nie dało zobacz to: Mój laptop dość mocno się nagrzewa i wentylator chodzi cały czas - autor: Wilu

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 12:54

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
MężczyznaBliSki jest offline  
Stary 06-08-2006, 23:53   #3
Capo di tutti capi

Domyślny

Właśnie zainstalowałem dodatkową pamięci ram. Czy w związku z tym muszę na nowo zainstalować system operacyjny by nowa pamięć została zauważona?

Nie ma takiej potrzeby. Po zainstalowaniu nowej pamięci zostanie ona automatycznie wykryta zarówno przez bios laptopa jak i przez system operacyjny, który od razu zacznie korzystać z większej ilości pamięci.

Bartek EDIT:

Dodam tylko, że czasem dołożenie nowej kości powoduje błędy w pracy systemu. Rozwiązaniem jest jednak reinstalacja. Sam to przerabiałem w przypadku starszych komputerów i pamięci.

Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
Stary 08-08-2006, 14:07   #4
Capo di tutti capi

Domyślny

Postanowiłem przeinstalować Windowsa ale nie korzystać z płyty recovery. Zaraz na początku instalacji wyświetla się komunikat, że w laptopie nie ma zainstalowanych żadnych dysków twardych i instalator nie może kontynuować swojej pracy. W czym problem?
-> Integracja sterowników SATA.

Powodem tej sytuacji jest brak sterowników do kontrolera SATA, przez co dysk twardy podłączony do tego kontrolera jest niewidoczny dla instalatora. Aby zainstalować Windows należy zintegrować sterowniki SATA z płytą instalacyjną systemu.

1.kopiujemy na dysk twardy do katalogu np. instalka całą zawartość płyty instalacyjnej systemu Windows
2.ściągamy z internetu najnowsze sterowniki do kontrolera SATA znajdującego się na płycie głównej i umieszczamy je w jakimś katalogu, np. sata
3.ściągamy i instalujemy program nLite
4.za pomocą programu nLite integrujemy sterowniki oraz tworzymy bootowalny obraz systemu Windows, który następnie nagrywamy na płytkę cd
5.instalujemy windowsa z utworzonej płytki instalacyjnej

W załączniku znajduje się najnowszy sterownik SATA dla chipsetów firmy Intel.

EDIT by BliSki:
Więcej o tym problemie można poczytać także tu: Hp Compaq Nx7400 Win Xp Sata Problem

EDIT by grzechu:
Natomiast, gdy wyłączyliśmy tryb SATA w BIOS'ie i zainstalowaliśmy system bez integrowania sterowników z instalacją Windows XP: http://forum.laptopy.info.pl/f13/ins...23/#post148921 (dla chipsetów Intela)
Dołączone pliki
File Type: 7z SATA Intel.7z (165.6 KB, 1604 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez grzechu : 08-02-2009 o godz. 15:57
Stary 11-08-2006, 22:06   #5
Consigliere

Domyślny

W grach, dzieje sie cos dziwnego: obraz "przycina sie" oraz zwalnia, zwalnia, cały komputer chodzi wolniej, resetuje się.

Ewidentne objawy przegrzania. Na początku działa zabezpieczenie procesora, które objawia się zwalnianiem procka. Ale gdy to nie odniesie skutku, czyli procek dalej się nagrzewa, to następuje reset.

Więcej informacji tutaj: Mój laptop dość mocno się nagrzewa i wentylator chodzi cały czas. Co mogę zrobić by temu zaradzić? Jak mogę wyczyścić układ chłodzenia?

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 13:11

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Sponsored Links
Stary 12-08-2006, 08:42   #6
Uomo d'onore

Data rejestracji: 16-09-2005
Domyślny

Dużo pracuję w domu na zasilaczu. Czy mam w tym czasie wyciągać baterię aby ją "oszczędzać"?

Oczywiście baterią wraz z każdym cyklem ładowania i rozładowania zużywa się, a co za tym idzie ma ograniczoną żywotność. Jednak wyjmowania baterii podczas pracy na zasilaczu nie jest dobrym wyjściem i nic nie zmieni. Naszym zdaniem optymalnym rozwiązaniem jest:

- pozostawienie baterii w laptopie podczas pracy na zasilaczu,
- raz na kilka dni należy odłączyć zasilanie sieciowe i rozładować laptopa do zera,
- następnie należy podłączyć zasilanie i naładowanie baterii do pełna,

Opisany powyżej cykl powtarzamy raz na kilka dni i ma on na celu zasymulowanie normalnej pracy laptopa.

Jeżeli przez dłuższy czas (np. kilka miesięcy) nie będziesz korzystać z laptopa lub baterii to powinieneś:

- rozładować baterię do 50-60% pojemności,
- przechowywać baterię lub laptopa w temperaturze pokojowej i w suchym miejscu,
- raz na kilka miesięcy należy baterię rozładować do zera, naładować do pełna i ponownie rozładować do 50-60% pojemności.

Dzięki stosowaniu się do powyższych porad Twoja baterią wytrzyma znacznie dłużej.

EDIT:
Proszę zapoznać się także z tym tematem: > Jak mam postępować z moim nowym akumulatorem? <

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 13:14

Bartosz Danowski
Książka :: ABC laptopów :: Naprawa komputera ::
MężczyznaBartek jest offline  
Stary 13-08-2006, 13:42   #7
Uomo d'onore

Domyślny

Wylałem kawę, herbatę,colę itp. na klawiaturę. Nic nie działa, albo wciska się coś innego jak naciskam klawisze itp.

Jeżli nie padł kontroler klawiatury to:
1) Wyjmujemy klawiaturę
2) Wkładamy klawiatrę do ciepłej wody wymieszanej z płynem do naczyń (rozpuszcza tłuszcze i inne nasze wynalazki, i nie pozostawia smug po wyschnięciu) na kilkadziesiąt minut/godzin.
3) Wyjmujemy ją, idziemy do prysznica/wanny i używamy "słuchawki" prysznicowej do dokładnego i pod dużym ciśnieniem przepłukania przestrzeni międzyklawiszowych(ale mi zdanie wyszło ).
4) Zostawiamy klawiaturę do wyschniecia (około 24H) - "wytrzepujemy" ją wcześniej z nadmiaru wody żeby nie schła przez tydzień. Podłaczamy i powinno wszystko ładnie działać.

Obraz nie Windows, sam się nie zawiesi.
NeroN jest offline  
Stary 09-09-2006, 11:43   #8
Consigliere

Domyślny

Rozmazane literki na nowo zainstalowanym systemie operacyjnym Windows.
Kupiłem nowego notebooka z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows i literki są lekko rozmazane. W moim starym LCD są ostre jak żyletka.

Zmieniamy:
Dla XP:
We właściwościach ekranu/wygląd -> Efekty -> Użyj następującej metody wygładzania krawędzi czcionek ekranowych -> zmieniamy sposób wyświetlania z ClearType na Stndardowe.

Dla Visty:
Panel Sterowania -> Personalizacja (lub PPM na pulpit -> personalizuj) -> Kolor i wygląd okien -> Otwórz właściwości wyglądu, aby uzyskać więcej opcji -> Efekty -> Użyj następującej metody wygładzania krawędzi czcionek ekranowych -> zmień sposób wyświetlania z ClearType na Stndardowe ->zatwierdź zmiany.

Jeżeli takie ustawienie już było, można wypróbować przeciwnego. Można też całkiem wyłączyć opcję wygładzania czcionek.

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 24-08-2009 o godz. 19:59

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 12-09-2006, 09:03   #9
Uomo d'onore

Data rejestracji: 16-09-2005
Domyślny

Pojawiły mi się martwe piksele lub subpiksele. Co robić?

Matryca stosowana w panelach LCD posiada setki tysięcy lub wręcz miliony pikseli. Przy takiej ilości stosunkowo łatwo o to, aby któryś z pikseli był uszkodzony. Dokładniej mówiąc, uszkodzenie piksela polega na tym, że nie reaguje on na ładunki elektryczne. Objawia się to tym, że na ekranie monitora mogą być widoczne bardzo małe punkty o kolorze innymi niż aktualnie wyświetlany.

Panele LCD dostępne w sprzedaży są produkowane zgodnie ze specjalnymi normami, które określają dopuszczalną ilość martwych pikseli oraz obszar na jakim mogą one się pojawiać. Obowiązująca w chwili obecnej norma nosi nazwę ISO 13406-2. Cała procedura gwarancyjna oraz reklamacyjna bazuje na tej normie, a więc warto zapoznać się z zawartymi w niej regulacjami.

Norma ISO wprowadza podział paneli na cztery klasy i standaryzuje trzy rodzaje błędów. W tabeli umieściłem zestawienie dopuszczalnej liczby martwych pikseli dla wszystkich rodzajów błędów w zależności od klasy matrycy. Podane wartości odnoszą się do jednego miliona pikseli.

Większość paneli dostępnych w sklepach należy do drugiej klasy. Musisz się więc liczyć z tym, że panel może posiadać uszkodzone piksele i nie zostanie to uznane za jego wadę, chyba że ilość martwych pikseli będzie większa, niż określa to norma.
Panele należące do klasy pierwszej są praktycznie niespotykane, chyba że mamy do czynienia z monitorami z najwyższej półki w cenach, które dla większości użytkowników komputerów są za wysokie.

Uwaga! Jeżeli złakomisz się na super promocje w hipermarketach, to nie dość, że nie będziesz mieć możliwości przetestowania zakupionego monitora, może się jeszcze okazać, że jest on objęty klasą trzecią i dopuszczalna ilość uszkodzonych pikseli będzie bardzo duża.

Norma ISO poza definicją typów błędów opisanych powyżej wprowadza jeszcze jedno istotne obostrzenie dotyczące liczby martwych pikseli w tzw. klasterze o wymiarach 5x5 pikseli. W tabeli widocznej poniżej zamieściłem odpowiednie wartości. Oczywiście podane wartości odnoszą się do jednego miliona pikseli.

W związku z tym, że panele w zależności od rozmiaru mają różne ilości pikseli, maksymalna liczba martwych punktów może być różna. Poniższa tabela zawiera informacje na temat uszkodzonych pikseli oraz klastrów w odniesieniu do popularnych paneli 15-, 17- i 19-calowych zgodnych z klasą II.

Reklamacja uszkodzonych pikseli może nastąpić dopiero w przypadku, gdy posiadasz ich więcej, niż podano w powyższej tabeli.

Bardzo ważną rzeczą, którą określa norma ISO, jest sposób sprawdzania martwych pikseli. Dokładniej mówiąc, chodzi o warunki, jakie muszą zostać spełnione. Podstawowym kryterium jest to, że panel musi pracować przynajmniej przez jedną godzinę. Temperatura pomieszczenia, w którym jest on testowany, powinna oscylować w granicach 25 stopni, a dopuszczalne odchylenia wynoszą zaledwie 5 stopni. Pomieszczenie testowe powinno być zaciemnione, a jego wilgotność powinna mieścić się w granicach 40 - 70%.

Mając na uwadze zalecenia normy ISO dotyczące sposobu testowania martwych pikseli, śmiało można powiedzieć, że takich warunków nie spełnia żaden sklep, a więc sprzedawca nie może zadecydować o tym, czy panel posiada odpowiednią liczbę pikseli czy też nie. W związku z tym jeżeli napotkasz jakieś problemy przy reklamacji panelu, możesz powołać się na wymagania stawiane przez normę ISO 13406-2 i domagać się wysłania panelu do autoryzowanego serwisu, aby został tam profesjonalnie sprawdzony.

Ciekawostką jest to, że niektórzy producenci oferują dodatkową gwarancję rozruchową mówiącą, że wymianie podlega monitor, na którym pojawi się chodź jeden uszkodzony piksel. Gwarancja w zależności od producenta obejmuje od kilkunastu do kilkudziesięciu dni, a po jej upływie sprawa martwych pikseli jest już regulowana wyłącznie przez normę ISO.

Bartosz Danowski
Książka :: ABC laptopów :: Naprawa komputera ::
MężczyznaBartek jest offline  
Stary 14-09-2006, 12:57   #10
Consigliere

Domyślny Jak mam postępować z moim nowym akumulatorem?

Jak mam postępować z moim nowym akumulatorem?

W załączniku tego postu znajduje się plik PDF z opracowaniem naszego forumowicza - rady zawarte w tym opracowaniu są zalecanym przez forum sposobem postępowania. > KLIK do postu LLothar <
Dla dociekliwych polecam również materiały w języku angielskim na stronie: batteryuniversity.com

Inne opracowania w tym temacie:
>> KLIK do pclab <<
>> KLIK do grush.one.pl <<

W tych opracowaniach jest powiedziane chyba wszytko o sposobie postępowania z akumulatorami w notebooku. Niektóre tezy tam zawarte wzajemnie się wykluczają, gdyż opinii na tema sposobów postępowania z baterią (akumulatorem) jest prawie tyle samo co użytkowników. Dlatego polecamy opracowanie forumowicza Llothar a opracowania pozostałe jako lekturę uzupełniająca i porównawczą.
Dołączone pliki
File Type: pdf baterie_201.pdf (109.0 KB, 182 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 13:31

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 21-09-2006, 07:51   #11
Consigliere

Domyślny Stabilne wartości napięć dla rdzenia procesorów.

Używam programu do regulacji napięcia rdzenia procesora (NHC - Notebok Hardware Control, RMClock), jakie napięcia mam ustawić dla swojego procesora?

W programie NHC w zakładce CPU Voltage należy ustawić minimalne napięcie, przy którym komputer stabilnie działa. Do zatwierdzenie danych napięć służy klawisz SET, po wciśnięciu którego program przeprowadzi szybki test - czy dane napięcie jest stabilne (30 sekund).
Po ustawieniu napięć zaleca się przeprowadzić jeszcze dokładnego testu, czyli użyć ikony, która znajduje się poniżej klawisza SET i jest opisana jako „Start full CPU stability check”.
Ten test polega na testowaniu każdego mnożnika (a tym samym napięcia) przy 100% obciążeniu procesora przez 15 minut, co np. dla siedmiu mnożników daje czas około 1 godziny 45 minut.

Oto wartości napięć dla poszczególnych procesorów sprawdzone przez forumowiczów - jednak należy pamiętać, że dana wartość zależy od danego egzemplarza i czasami może być za niskie. Jeżeli przy tych napięciach komputer nie będzie działał stabilnie należy dane wartości podwyższyć.

Procesor:
Intel Core Duo T2050 – 1,6GHz (sprawdzone przez BliSki)
06 800 0,9500 - tu niżej się nie da zejść
07 930 0,9625
08 1,06 0,9750
09 1,20 0,9875
10 1,33 1,0000
11 1,46 1,0125
12 1,60 1,0250

Od jakiegoś czasu używam następujących napięć i wydaje się, że można je uznać za stabilne (oczywiście nie ma gwarancji że z innym egzemplarzem też będzie można tego dokonać):
07 930 0,9500
08 1,06 0,9500
09 1,20 0,9500
10 1,33 0,9500
11 1,46 0,9625
12 1,60 0,9750

Intel Core Duo T2250 – 1,73GHz (sprawdzone prze kolegów DTM i HP 7400.)
07 930 0,9625
08 1,06 0,9750
09 1,20 0,9875
10 1,33 1,0000
11 1,46 1,0125
12 1,60 1,0250
13 1,73 1,0375

PM(780) 2,26GHz -STABILNE! (przetestowane przez kolegę Phuong)
6X 800 MHz 0.700V
8x 1,06 GHz 0.796V
9x 1,20 GHz 0.812V
10x 1,33 GHz 0,844V
11x 1,46 GHz 0,892V
13x 1,73 GHz 1.052V
15x 2,00 GHz 1.116V
17x 2,26 GHz 1.164V

W tym wątku można znaleźć szeregi innych ustawień dla innych procesorów.

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 13:35

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 28-09-2006, 13:38   #12
Consigliere

Domyślny Co oznaczają poszczególne skróty: SVGA, XGA, WXGA, SXGA...?

Co oznaczają poszczególne skróty: SVGA, XGA, WXGA, SXGA, WSXGA, UXGA, WUXGA, QXGA?

Tu wyjaśnienie oznaczeń i rozdzielczości:
SVGA 800 x 600 Standard

XGA 1024 x 768 Standard
WXGA 1152 x 768 Wide
WXGA 1280 x 768 Wide
WXGA 1280 x 800 Wide

SXGA 1280 x 960 Standard
SXGA 1280 x 1024 Standard
WSXGA 1280 x 854 Wide

WXGA+ 1440 x 900 Wide

SXGA+ 1400 x 1050 Standard
WSXGA+ 1680 x 1050 Wide

UXGA 1600 x 1200 Standard
WUXGA 1920 x 1200 Wide

QXGA 2048 x 1536 Standard
Litera W (Wide), oznacza matryce panoramiczna.

Truelife-matryca z powłoka lustrzana.

Opracowano na podstawie:
matryca
Panele LCD

Tutaj też można się coś o rodzajach matryc dowiedzieć -> KLIK do CHIPa

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 13:41

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 28-09-2006, 13:49   #13
Capo mandamento

Data rejestracji: 08-06-2006
Domyślny

Chce rozkręcić mojego laptopa, ale nie wiem jak się za to zabrać ?

Dokladne dane notebookow w wraz z opisem jak rozebrac je mozna znalesc na ponizszych stronach:

http://www.eserviceinfo.com -- Manuale serwisowe
http://repair4laptop.org/notebook.html -- Laptop and Notebook Repairing, Upgrading and Modding Survey: by Manufacturers
http://www.irisvista.com/tech/index.htm -- Male co nieco dla posiadaczy Toshib

"The law and justice are two entirely different matters."
Mężczyznabaxxxio jest offline  
Stary 04-10-2006, 10:02   #14
Consigliere

Domyślny Poziom Wear Level - co to jest?

Co to jest poziom Wear Level pokazywany przez niektóre programy monitorujące akumulator, o czym on mówi?

Wear Level jest to procentowy wskaźnik zużycia akumulatora.
Im większy, tym akumulator jest bardziej zużyty.
Mówiąc inaczej 0% jest dla nowego akumulatora.

Normalnym zjawiskiem jest też polepszanie się tego wskaźnika, tj. jego zmniejszenie (np. spadek z 7 do 6 procent). Może się tak zdarzyć np. po ponownym formowaniu akumulatora za pomocą odpowiednich zabiegów lub opcji w BIOSie notebooka.

Do sprawdzenia poziomu wear level można użyć programu BatteryBar lub > NHC <
Można też użyć oprogramowania producenta notebooka, np:
Dla HP: > HP Battery Check <

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 27-01-2009 o godz. 00:06 Powód: Dodałem info o oprogramowaniu

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 04-10-2006, 22:19   #15
Consigliere

Domyślny Re: F.A.Q. - Sprzęt

Co to jest i czym się różnią Trackpoint i TouchPad?

Trackpoint:

Lub: http://image.21tx.com/image/20040915/10865.jpg
TrackPoint - Wikipedia, wolna encyklopedia

TouchPad:

Touchpad - Wikipedia, wolna encyklopedia

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 26-01-2009 o godz. 10:01

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Dyskusja zamknięta

Bookmarks

Tagi
12v, akumulator, bateria, bluetooth, cpu, express-card, formowanie, grafika, lcd, martwe piksele, nhc, pamięć, pcmcia, porty wejścia-wyjścia, procesor, przetwornica, rmclock, rozmazane litery, touchpad, trackpoint, układ chłodzenia, wear level, wentylator, zasilanie

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: