Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Forum ogólne > [FAQ] Najczęściej zadawane pytania na forum i odpowiedzi na nie

[FAQ] Najczęściej zadawane pytania na forum i odpowiedzi na nie Brak dźwięku w Windows XP :: Instalator Windows XP nie widzi dysku twardego SATA :: Czy w moim laptopie mogę wymienić grafikę na szybszą?

Dyskusja zamknięta

LinkBack (9) Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02-11-2006, 18:30   #16
Consigliere

Data rejestracji: 03-03-2006
Domyślny Mam 512MB ramu, czy warto dokupić dodatkową pamięć 512MB?

Mam 512MB ramu, czy warto dokupić dodatkową pamięć 512MB?

Zawsze warto dołożyć więcej pamięci, szczególnie tam, gdzie notek ma pamięć dzieloną dla grafiki.
Przy 256MB praca na XP nie jest łatwa, przy 512 jest już dobrze, ale przy 1G jest już idealnie (dla większości zastosowań) jak na obecna warunki.

Oczywiście wszystko przy założeniu, że używamy kilku a nawet kilkunastu jednocześnie uruchomionych aplikacji. Jeżeli korzysta się tylko z jednej aplikacji w danym czasie, np. przeglądarki internetowej, to w takim wypadku 512MB zdecydowanie powinno wystarczyć.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
MężczyznaBliSki jest offline  
Stary 11-11-2006, 20:43   #17
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

Mam problem z zainstalowaniem BlueTooth-a w Windowsie , wiem że mam go wbudowany, ale podczas instalacji nie wykrywa go.

BlueTooth-a trzeba instalować jak jest on włączony przyciskiem... Przede wszystkim Windows posiada sterowniki do BT, więc po włączeniu BT zainstaluje podstawowe oprogramowanie. Dopiero wtedy można dograć swoje, np. BlueSoleil.

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 14:06
MężczyznaWILU jest offline  
Stary 28-12-2006, 12:29   #18
Consigliere

Domyślny PCMCIA vs Express-card

Mój notebook nie ma portu PCMCIA tylko Express-card. To źle czy dobrze?

Odpowiedź na to pytanie jest m.in. w tym wątku -> INSPIRON 9400 Jaka karta

Obrazek zaczerpnięto z postu w linku powyżej.

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 23-01-2009 o godz. 14:18

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA Bez-kabli.pl
Stary 27-05-2007, 13:30   #19
Consigliere

Domyślny Zasilanie z 12V

Mam dostęp do zasilania 12V (np. w samochodzie, łodzi), jaki jest najlepszy sposób zasilania notebooka z takiego napięcia?

Najlepszym wyjściem wydaje się zakup przetwornicy samochodowej 12V (DC)-> 230V (AC).
Do takiej przetwornicy można podłączyć dowolne urządzenie na 230V (oczywiście o maksymalnej mocy nie przekraczającej możliwości przetwornicy). Czyli w tym wypadku do takiej przetwornicy podłączamy oryginalny zasilacz od laptopa.

Innym wyjściem jest zakup zasilacza samochodowego na 12V do danego notebooka (np. z 12V na 20V), ale z niego może korzystać tylko notebook, a z przetwornicy (12->230) np. ładowarka od komórki, czy nawet telewizor.

Niektóre notebooki potrafią pracować normalnie przy napięciu z zapalniczki samochodowej, ale należy uważać na takie rozwiązanie ponieważ napięcie to w instalacji samochodowej waha się w granicach 12V-14,5V i jest odcinane przy rozruchu samochodu. Ponadto zakłócenia występujące w instalacji samochodowej mogą być przyczyną niestabilnej pracy notebooka. Dlatego takiego rozwiązania nie polecamy i należy je stosować w ostateczności (oczywiście po upewnieniu się, że dany typ notebooka może być zasilany bezpośrednio z zapalniczki - chodzi o zakresy napięć itd.).

Polecamy także zapoznać się z tym tematem: Co jest lepsze w samochodzie, przetwornica czy zasilacz przystosowany do zasilania 12V z instalacji samochodowej?
Oraz:
Samochodowa przetwornica napięcia do laptopa
Przetwornica 12V - 230V 75W

Więcej na ten temat w opcji szukaj na forum.

Ostatnio zmieniany przez BliSki : 31-01-2009 o godz. 13:09

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 07-08-2007, 21:10   #20
Consigliere

Domyślny Jakim programem mogę sprawdzić jaki mam procesor...

Jakim programem mogę sprawdzić jaki mam procesor w swoim notebooku?

Można to zrobić np.: CPUID CPU-Z
Tu inny link CPU-Z szczegółowy opis tego programu po polsku

Lub CrystalCPUID

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Sponsored Links
Stary 14-08-2008, 16:55   #21
Consigliere

Domyślny Wszystko o matrycach LCD

O czym mówią parametry matrycy LCD w laptopie i jak z nią postępować?

Tematyka wyświetlaczy LCD cały czas jest aktualna. Często na forum pojawia się pytanie jak użytkować ekran LCD w laptopie i o czy mówią jego parametry.
Poniższy link co prawda traktuje o zwykłych monitorach LCD, ale większość uwag tam zawartych z powodzeniem można zastosować do ekranów laptopowych. Wszystko co trzeba wiedzieć o monitorach LCD

Więcej o matrycach można także poczytać na naszym portalu: Cała prawda o matrycach.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Stary 09-12-2008, 23:28   #22
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 14-11-2005
Domyślny

Czy mogę wymienić grafikę w moim laptopie? Chciałbym pograć sobie w nowsze gry a obecna jest za słaba.
W znaczącej liczbie laptopów grafiki nie da się wymienić na szybszą. Dotyczy to zarówno laptopów ze zintegrowaną grafiką w chipsecie (np. Intel X3100, Intel GMA950) jak i z grafiką dedykowaną (np. ATI X1600, Geforce 9500M). Jednakże w niektórych laptopach grafika nie jest wlutowana w płytę główną, lecz jest podłączona poprzez dedykowane złącze - MXM (standard nVidia) lub AXIOM (standard ATI / AMD).

Tu możesz sprawdzić czy Twój laptop ma możliwość wymiany grafiki w standardzie MXM.

Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
MężczyznaWILU jest offline  
Dyskusja zamknięta

Bookmarks

Tagi
12v, akumulator, bateria, bluetooth, cpu, express-card, formowanie, grafika, lcd, martwe piksele, nhc, pamięć, pcmcia, porty wejścia-wyjścia, procesor, przetwornica, rmclock, rozmazane litery, touchpad, trackpoint, układ chłodzenia, wear level, wentylator, zasilanie

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: