|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Recenzje niegotowe Recenzje przygotowywane przez użytkowników, jeszcze niegotowe. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Capo mandamento
Data rejestracji: 08-06-2007
|
Wprowadzenie
Witam zainteresowanych. Od niedawna jestem na razie (odpukać) szczęśliwym właścicielem laptopa Dell Vostro 1400. Lapka złapałem na allegro dzięki linkowi wrzuconego przez jednego z Użytkowników Forum. Jest to wersja sprowadzona w lutym z USA – nie składana np. w Łodzi. Zapraszam do przeczytania paru moich uwag na temat tego sprzętu ![]() Specyfikacja techniczna Procek: Intel Core 2 Duo T5270 @ 1.4GHz Dysk : 120GB 5400rpm RAM: 2048MB w dwóch kościach Grafika: GF 8400GS 128MB Matryca: 14.1", lustro, 1280x800 4x USB 1x LAN 1x Analog Modem 1x TV Out 1x D-Sub 1x Express Card Czytnik kart MMC/SD 1x Firewire WiFi Broadcom b/g DVDRW DL SigmaTel Audio 5.1 Windows XP HE SP2 Eng Waga: ok. 2,5KG Niestety brak podczerwieni i Bluetooth'a. Gwarancja 12 miesięcy typu NBD (Next Business Day – realizowana na całym świecie), do lutego 2009 r. Oby nie była potrzebna, bo podobno serwis Dell'a w PL może z wiadomych względów odmówić realizacji gwarancji osobie fizycznej. Wykonanie Po wyjęciu z pudełka lapek prezentuje się niesamowicie solidnie. Po wzięciu go do ręki pierwsze wrażenie się potwierdza – nawet przy otwartej klapie i chwyceniu sprzętu za sam róg poniżej klawiatury nie ma się wrażenia, że zaraz w palcach zostanie nam tylko kawałek plastiku. Nic nie trzeszczy, nic nie skrzypi, zupełna sztywność. Jeśli chodzi o samą klapę to jej zewnętrzna obudowa jest magnezowa, a co za tym idzie jest bardzo sztywna – po lekkim naduszeniu nie widać na matrycy charakterystycznych rozchodzących się przebarwień. Zwracający uwagę fakt zaraz przy próbie otworzenia klapy to brak jakiegokolwiek zatrzasku. Klapa jest trzymana w pozycji zamkniętej tylko zawiasami. W momencie kiedy obniżymy ją odpowiednio nisko, zostaje ona przyciągnięta w dół przez mechanizm w zawiasach. Za pierwszym razem całkowicie mnie to zaskoczyło i klapa została mi wyrwana z ręki po czym rozległo się przerażające (mnie) trzaśnięcie. Oczywiście było to więcej huku niż faktycznego uderzenia i nie pozostały po nim żadne ślady. Jeśli chodzi o skuteczność takiego rozwiązania – czas oceni. Co jest dla mnie ważne to rozmieszczenie USB. Konkretnie chodzi mi o fakt, że cztery gniazda USB zostały rozdzielone po dwa po obu stronach. Moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie, np. po prawej mam podłączoną myszkę non-stop a po lewej podłączam co trochę pendrive’a czy odtwarzacz mp3. Zaskakujący dla mnie (w porównaniu do Tosi) był touchpad. Jest on zdecydowanie bardziej szorstki i przyczepny. Myślałem, że będzie mi się z nim ciężko pracowało, ale po jednym dniu praktycznie całkowicie się przyzwyczaiłem. Ogólnie wygląd i wykonanie oceniam co najmniej bardzo dobrze/bdb+. Mam nadzieję, że taka ocena wytrzyma próbę czasu. Dogłębna analiza urządzenia Opisywany notek włącza się bardzo szybko. Ma się to za sprawą oczyszczonego przeze mnie Windowsa XP. W zasadzie i tak zawsze używam Hibernacji, więc czasy uruchomienia skracają się do minimum. Jeśli chodzi o układ chłodzenia to zastrzeżeń nie mam żadnych. Wiatrak włącza się z rzadka przy pracy biurowej. Oczywiście przy graniu możemy liczyć na pracę non-stop, ale nawet wtedy zagłusza go chodzący 5m dalej komputer stacjonarny. Do tego lapek nawet na pełnych obrotach jest stosunkowo chłodny – pod Toshibą robiło się już bardzo ciepło, Dell pozostaje tylko lekko nagrzany. Gorzej przedstawia się kultura pracy napędu DVD. Wystarczy odrobinę niewyważona płyta a tacka w pada w straszne wibracje, wydając przy tym głośny dźwięk. Dysk natomiast wydaje mi się (wg moich doświadczeń), że pracuje raczej przyzwoicie, generując tylko co trochę lekkie pomruki. Matryca w omawianym notebooku to 14.1” 1280x800 lustro. Czy to dobrze, że lustro? Wg mnie nie do końca, ale trzeba się będzie przyzwyczaić. Przy gorszym świetle (czyli np. zza pleców) widać dużo odbić otoczenia. Efekt taki można zniwelować w dużej mierze rozjaśniając ekran, ale oczywiście w zamian za czas pracy na baterii. Będąc przy rozjaśnianiu matrycy – w porównaniu z Toshibą mile zaskoczyło mnie 8-stopniowe ustawienie jasności, w Tośce były z tego co pamiętam tylko 4 stopnie. Kąty widzenia są przyzwoite, dokładnych wartości nie badałem. W poziomie obraz wygląda bardzo dobrze nawet przy dużym kącie, troszkę gorzej sprawa wygląda w kwestii kątów pionowych, ale nie jest to specjalnie przeszkadzające w normalnym użytkowaniu. Klawiatura wbudowana w Vostro 1400 jest według mnie wręcz idealna. Klawisze chodzą akurat miękko, nie ma mowy o jakimkolwiek uginaniu się czy odbijaniu. W laptopa wbudowana jest najtańsza z możliwych do wyboru w konfiguratorze Dell’a karta sieciowa bezprzewodowa (opisana jako Dell Wireless). Okazuje się, że jest to po prostu najprostszy model produkowany przez Broadcom’a. Obsługuje tylko standardy B i G, ale jeśli chodzi o samą pracę to nie mam zastrzeżeń – przyzwoity zasięg, całkowita stabilność, w zasadzie czego chcieć więcej do codziennych zastosowań. Baterii nie miałem okazji ani czasu jeszcze dogłębnie przetestować, ale przy maksymalnym ściemnieniu matrycy i włączonym WiFi przy pracy biurowo-internetowej Windows pokazuje ponad 4 godziny, więc jest całkiem przyzwoicie. Dell dodatkowo wyposażył lapka w Direct Media, czyli mini-system umożliwiający odtwarzanie multimediów bez włączania pełnego Windowsa. Niestety nie wypowiem się na jego temat z tego względu że ani z niego nie korzystam ani nie mam do czego go porównać. Testy: ![]() ![]() ![]() Podsumowanie: plusy + solidny, sztywny i spasowany! + dobra bateria + znośna karta graficzna + cztery dobrze rozmieszczone gniazda USB + magnezowa obudowa + przyzwoita wydajność wszystkich komponentów minusy - brak BT i IrDA (poradziłem sobie z tym dokupując BT Trust Micro )- mógłby być lżejszy - mimo wszystko lustrzaną matrycę wrzucę do minusów - B/G WiFi - mogłoby być coś więcej - niezbyt mocno siedząca wtyczka zasilania - przy pracy nie na biurku potrafi czasem wyleźć - drobny, ale napisze: bardzo łatwo zbiera "palce" na obudowie matrycy czyli w zasadzie jak widać to większość minusów można zamienić na plusy "po prostu" wydając więcej kasy |
|
Konfiguracja routerów - tutorial :: Linux Live CD
Dell Vostro 1400 :: Lenovo Y550 :: Dell E4200 :: http://niegurt.mybrute.com |
|
![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 28-07-2007
|
Fajnie, że powiększa się rodzina Vostro na forum
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Data rejestracji: 02-01-2008
|
No to widze fajny nowy sprzęcik, oby słuzył długo i bezawaryjnie
Fajna recka Cytat:
|
|
|
ACER ASPIRE 5720 :: C2D 1,5GHz :: 2GB RAM :: 160GB :: RADEON HD2300 :: BT ::
[url]http://skipper.go.pl[/url] |
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Capo mandamento
|
Pisze znosna w sensie nie porownania do tego nad czym sie zastanawialem tylko raczej staram sie byc obiektywny
Ale fakt faktem, ze np w takim 3DSmarku 03 nabija ok 4-5x wiecej punktow niz x3100. Zreszta dorzuce testy niedlugo.
|
|
|
![]() |
|
|
|
#5 |
|
Data rejestracji: 20-11-2006
|
Jo_gurt przetestowałeś już może gruntowniej baterie, znaczy interesowałoby mnie ile trzyma przy buszowaniu po necie by WiFi ? . Jakieś nowe zalety/wady sie ujawniły ??
|
|
Pozdrawiam
cheetah55 |
|
|
|
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 | |
|
Data rejestracji: 14-03-2008
|
Cytat:
Jeżeli laptop rzeczywiście jest z USA, to nie chcę zapeszać, ale ta gwarancja nie obowiązuje w Polsce. Mam nadzieję, że nie będziesz musiał tego sprawdzać. A jeśli bardzo Ci przeszkadza brak bluetooth skrobnij do mnie pw, to coś wymyślimy. PS. Fajna recenzja. |
|
|
Promocja dla forumowiczów: Asus eee 901 1GB/XP PL/12GB 949zł brutto!!!
[url]http://www.mobilesolutions.pl[/url] |
||
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Ale o so chosi?!
Data rejestracji: 21-08-2006
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
Pozdrowienia, Marcin.
|
|||
![]() |
|
|
|
#8 | |||
|
Data rejestracji: 14-03-2008
|
Cytat:
|
|||
|
Promocja dla forumowiczów: Asus eee 901 1GB/XP PL/12GB 949zł brutto!!!
[url]http://www.mobilesolutions.pl[/url] |
||||
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ale o so chosi?!
Data rejestracji: 21-08-2006
|
ojojoj, to zwracam honor
|
|
Pozdrowienia, Marcin.
|
|
![]() |
|
|
|
#10 | ||||
|
Capo mandamento
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bardzo dobrze mu sie wspolpracuje z Nokia E51.
|
||||
|
|||||
![]() |
|
|
|
#11 |
|
Capo mandamento
|
Dostalem dzisiaj maila odnosnie transferu gwarancji o tresci: "Request Completed". Jednak po wpisaniu service taga na stronie Dell'a widnieje "Dell IBU: Americas" - wie ktos moze co to jest Dell IBU i czy ma to zwiazek z zrealizowaniem gwarancji (lub nie)?
|
|
|
![]() |
|
|
|
#12 |
|
Capo mandamento
|
Kolejne info: jestem wlasnie po reinstalce i jak sie okazalo Dell dorzuca nie plyte recovery a zwykla instalke Windowsa ze zintegrowanymi sterami SATA
|
|
|
![]() |
|
|
|
#13 | ||
|
Sympatyk