Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Recenzje i testy > Recenzje i testy użytkowników > Recenzje niegotowe

Recenzje niegotowe Recenzje przygotowywane przez użytkowników, jeszcze niegotowe.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08-03-2008, 22:03   #1
Capo mandamento

Data rejestracji: 08-06-2007
Domyślny Dell Vostro 1400

Wprowadzenie
Witam zainteresowanych. Od niedawna jestem na razie (odpukać) szczęśliwym właścicielem laptopa Dell Vostro 1400. Lapka złapałem na allegro dzięki linkowi wrzuconego przez jednego z Użytkowników Forum. Jest to wersja sprowadzona w lutym z USA – nie składana np. w Łodzi. Zapraszam do przeczytania paru moich uwag na temat tego sprzętu

Specyfikacja techniczna
Procek: Intel Core 2 Duo T5270 @ 1.4GHz
Dysk : 120GB 5400rpm
RAM: 2048MB w dwóch kościach
Grafika: GF 8400GS 128MB
Matryca: 14.1", lustro, 1280x800
4x USB
1x LAN
1x Analog Modem
1x TV Out
1x D-Sub
1x Express Card
Czytnik kart MMC/SD
1x Firewire
WiFi Broadcom b/g
DVDRW DL
SigmaTel Audio 5.1
Windows XP HE SP2 Eng
Waga: ok. 2,5KG
Niestety brak podczerwieni i Bluetooth'a.

Gwarancja
12 miesięcy typu NBD (Next Business Day – realizowana na całym świecie), do lutego 2009 r. Oby nie była potrzebna, bo podobno serwis Dell'a w PL może z wiadomych względów odmówić realizacji gwarancji osobie fizycznej.

Wykonanie
Po wyjęciu z pudełka lapek prezentuje się niesamowicie solidnie. Po wzięciu go do ręki pierwsze wrażenie się potwierdza – nawet przy otwartej klapie i chwyceniu sprzętu za sam róg poniżej klawiatury nie ma się wrażenia, że zaraz w palcach zostanie nam tylko kawałek plastiku. Nic nie trzeszczy, nic nie skrzypi, zupełna sztywność.

Jeśli chodzi o samą klapę to jej zewnętrzna obudowa jest magnezowa, a co za tym idzie jest bardzo sztywna – po lekkim naduszeniu nie widać na matrycy charakterystycznych rozchodzących się przebarwień.

Zwracający uwagę fakt zaraz przy próbie otworzenia klapy to brak jakiegokolwiek zatrzasku. Klapa jest trzymana w pozycji zamkniętej tylko zawiasami. W momencie kiedy obniżymy ją odpowiednio nisko, zostaje ona przyciągnięta w dół przez mechanizm w zawiasach. Za pierwszym razem całkowicie mnie to zaskoczyło i klapa została mi wyrwana z ręki po czym rozległo się przerażające (mnie) trzaśnięcie. Oczywiście było to więcej huku niż faktycznego uderzenia i nie pozostały po nim żadne ślady. Jeśli chodzi o skuteczność takiego rozwiązania – czas oceni.

Co jest dla mnie ważne to rozmieszczenie USB. Konkretnie chodzi mi o fakt, że cztery gniazda USB zostały rozdzielone po dwa po obu stronach. Moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie, np. po prawej mam podłączoną myszkę non-stop a po lewej podłączam co trochę pendrive’a czy odtwarzacz mp3.

Zaskakujący dla mnie (w porównaniu do Tosi) był touchpad. Jest on zdecydowanie bardziej szorstki i przyczepny. Myślałem, że będzie mi się z nim ciężko pracowało, ale po jednym dniu praktycznie całkowicie się przyzwyczaiłem.
Ogólnie wygląd i wykonanie oceniam co najmniej bardzo dobrze/bdb+. Mam nadzieję, że taka ocena wytrzyma próbę czasu.

Dogłębna analiza urządzenia
Opisywany notek włącza się bardzo szybko. Ma się to za sprawą oczyszczonego przeze mnie Windowsa XP. W zasadzie i tak zawsze używam Hibernacji, więc czasy uruchomienia skracają się do minimum.

Jeśli chodzi o układ chłodzenia to zastrzeżeń nie mam żadnych. Wiatrak włącza się z rzadka przy pracy biurowej. Oczywiście przy graniu możemy liczyć na pracę non-stop, ale nawet wtedy zagłusza go chodzący 5m dalej komputer stacjonarny. Do tego lapek nawet na pełnych obrotach jest stosunkowo chłodny – pod Toshibą robiło się już bardzo ciepło, Dell pozostaje tylko lekko nagrzany.

Gorzej przedstawia się kultura pracy napędu DVD. Wystarczy odrobinę niewyważona płyta a tacka w pada w straszne wibracje, wydając przy tym głośny dźwięk. Dysk natomiast wydaje mi się (wg moich doświadczeń), że pracuje raczej przyzwoicie, generując tylko co trochę lekkie pomruki.

Matryca w omawianym notebooku to 14.1” 1280x800 lustro. Czy to dobrze, że lustro? Wg mnie nie do końca, ale trzeba się będzie przyzwyczaić. Przy gorszym świetle (czyli np. zza pleców) widać dużo odbić otoczenia. Efekt taki można zniwelować w dużej mierze rozjaśniając ekran, ale oczywiście w zamian za czas pracy na baterii. Będąc przy rozjaśnianiu matrycy – w porównaniu z Toshibą mile zaskoczyło mnie 8-stopniowe ustawienie jasności, w Tośce były z tego co pamiętam tylko 4 stopnie. Kąty widzenia są przyzwoite, dokładnych wartości nie badałem. W poziomie obraz wygląda bardzo dobrze nawet przy dużym kącie, troszkę gorzej sprawa wygląda w kwestii kątów pionowych, ale nie jest to specjalnie przeszkadzające w normalnym użytkowaniu.

Klawiatura wbudowana w Vostro 1400 jest według mnie wręcz idealna. Klawisze chodzą akurat miękko, nie ma mowy o jakimkolwiek uginaniu się czy odbijaniu.

W laptopa wbudowana jest najtańsza z możliwych do wyboru w konfiguratorze Dell’a karta sieciowa bezprzewodowa (opisana jako Dell Wireless). Okazuje się, że jest to po prostu najprostszy model produkowany przez Broadcom’a. Obsługuje tylko standardy B i G, ale jeśli chodzi o samą pracę to nie mam zastrzeżeń – przyzwoity zasięg, całkowita stabilność, w zasadzie czego chcieć więcej do codziennych zastosowań.

Baterii nie miałem okazji ani czasu jeszcze dogłębnie przetestować, ale przy maksymalnym ściemnieniu matrycy i włączonym WiFi przy pracy biurowo-internetowej Windows pokazuje ponad 4 godziny, więc jest całkiem przyzwoicie.

Dell dodatkowo wyposażył lapka w Direct Media, czyli mini-system umożliwiający odtwarzanie multimediów bez włączania pełnego Windowsa. Niestety nie wypowiem się na jego temat z tego względu że ani z niego nie korzystam ani nie mam do czego go porównać.

Testy:

Podsumowanie:
plusy
+ solidny, sztywny i spasowany!
+ dobra bateria
+ znośna karta graficzna
+ cztery dobrze rozmieszczone gniazda USB
+ magnezowa obudowa
+ przyzwoita wydajność wszystkich komponentów

minusy
- brak BT i IrDA (poradziłem sobie z tym dokupując BT Trust Micro )
- mógłby być lżejszy
- mimo wszystko lustrzaną matrycę wrzucę do minusów
- B/G WiFi - mogłoby być coś więcej
- niezbyt mocno siedząca wtyczka zasilania - przy pracy nie na biurku potrafi czasem wyleźć
- drobny, ale napisze: bardzo łatwo zbiera "palce" na obudowie matrycy
czyli w zasadzie jak widać to większość minusów można zamienić na plusy "po prostu" wydając więcej kasy

Konfiguracja routerów - tutorial :: Linux Live CD
Dell Vostro 1400 :: Lenovo Y550 :: Dell E4200 :: http://niegurt.mybrute.com
MężczyznaJo_gurt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09-03-2008, 01:50   #2
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 28-07-2007
Domyślny

Fajnie, że powiększa się rodzina Vostro na forum
luke48 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09-03-2008, 02:40   #3

Data rejestracji: 02-01-2008
Domyślny

No to widze fajny nowy sprzęcik, oby słuzył długo i bezawaryjnie
Fajna recka
Cytat:
Napisany przez Jo_gurt
znośna karta graficzna
tylko znośna? z tego co pamietam chciałeś zadowolić sie zintegrowaną X3100

ACER ASPIRE 5720 :: C2D 1,5GHz :: 2GB RAM :: 160GB :: RADEON HD2300 :: BT ::
[url]http://skipper.go.pl[/url]
Morda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09-03-2008, 07:48   #4
Capo mandamento

Domyślny

Pisze znosna w sensie nie porownania do tego nad czym sie zastanawialem tylko raczej staram sie byc obiektywny Ale fakt faktem, ze np w takim 3DSmarku 03 nabija ok 4-5x wiecej punktow niz x3100. Zreszta dorzuce testy niedlugo.

Stary 07-04-2008, 10:19   #5

Data rejestracji: 20-11-2006
Domyślny

Jo_gurt przetestowałeś już może gruntowniej baterie, znaczy interesowałoby mnie ile trzyma przy buszowaniu po necie by WiFi ? . Jakieś nowe zalety/wady sie ujawniły ??

Pozdrawiam
cheetah55
cheetah55 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 08-04-2008, 09:39   #6

Data rejestracji: 14-03-2008
Domyślny Re: Dell Vostro 1400

Cytat:
Napisany przez Jo_gurt
12 miesięcy typu NBD (Next Business Day – realizowana na całym świecie), do lutego 2009 r. Oby nie była potrzebna, bo podobno serwis Dell'a w PL może z wiadomych względów odmówić realizacji gwarancji osobie fizycznej.

Jeżeli laptop rzeczywiście jest z USA, to nie chcę zapeszać, ale ta gwarancja nie obowiązuje w Polsce. Mam nadzieję, że nie będziesz musiał tego sprawdzać.
A jeśli bardzo Ci przeszkadza brak bluetooth skrobnij do mnie pw, to coś wymyślimy.

PS. Fajna recenzja.

Promocja dla forumowiczów: Asus eee 901 1GB/XP PL/12GB 949zł brutto!!!
[url]http://www.mobilesolutions.pl[/url]
MobileSolutions jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08-04-2008, 09:43   #7
Ale o so chosi?!

Data rejestracji: 21-08-2006

Cytat:
Napisany przez MobileSolutions
A jeśli bardzo Ci przeszkadza brak bluetooth skrobnij do mnie pw, to coś wymyślimy.
Cytat:
Napisany przez Jo_gurt

Pozdrowienia, Marcin.
MężczyznaMarcin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08-04-2008, 14:35   #8

Data rejestracji: 14-03-2008

Cytat:
Napisany przez Marcin
Cytat:
Cytat:
Napisany przez Jo_gurt
No wiem, wiem... czytałem, ale to jest obejście problemu, a pomyślałem, że kolega może będzie wolał wbudowany fabrycznie.

Promocja dla forumowiczów: Asus eee 901 1GB/XP PL/12GB 949zł brutto!!!
[url]http://www.mobilesolutions.pl[/url]
MobileSolutions jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08-04-2008, 14:54   #9
Ale o so chosi?!

Data rejestracji: 21-08-2006
Domyślny

ojojoj, to zwracam honor

Pozdrowienia, Marcin.
MężczyznaMarcin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13-04-2008, 09:04   #10
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Napisany przez cheetah55
Jo_gurt przetestowałeś już może gruntowniej baterie, znaczy interesowałoby mnie ile trzyma przy buszowaniu po necie by WiFi ? . Jakieś nowe zalety/wady sie ujawniły ??
Przy WiFi trzyma ok 3h

Cytat:
Napisany przez cheetah55
Jakieś nowe zalety/wady sie ujawniły ??
Nie, tznnie powiem, zebym robil jakies ekstrmalne testy Na rzie lapek sobie chodzi spokojnie. Jedyny problem jest z linuksami, bo jeszcze nie znalazlemdystrybucji, ktora by obslugiwala i WiFi i dzwiek bez zadnych kombinacji.

Cytat:
Jeżeli laptop rzeczywiście jest z USA, to nie chcę zapeszać, ale ta gwarancja nie obowiązuje w Polsce. Mam nadzieję, że nie będziesz musiał tego sprawdzać.
Faktycznie. Mozna sprobowac zrobic transfer gwarancji. No coz, nie doczytalem przed zakupem, ze sa dwa rodzaje NBD: zwykla i internatinal.

Cytat:
Na razie zyje sobie z trustem Bardzo dobrze mu sie wspolpracuje z Nokia E51.

Stary 21-04-2008, 17:13   #11
Capo mandamento

Domyślny

Dostalem dzisiaj maila odnosnie transferu gwarancji o tresci: "Request Completed". Jednak po wpisaniu service taga na stronie Dell'a widnieje "Dell IBU: Americas" - wie ktos moze co to jest Dell IBU i czy ma to zwiazek z zrealizowaniem gwarancji (lub nie)?

Stary 26-04-2008, 17:44   #12
Capo mandamento

Domyślny

Kolejne info: jestem wlasnie po reinstalce i jak sie okazalo Dell dorzuca nie plyte recovery a zwykla instalke Windowsa ze zintegrowanymi sterami SATA

Stary 26-04-2008, 17:57   #13
Sympatyk

Data rejestracji: 12-07-2007
Domyślny

Cytat:
Napisany przez Jo_gurt
czy ma to zwiazek z zrealizowaniem gwarancji (lub nie)?
Realizowana wyłącznie w USA.

Cytat:
Napisany przez Jo_gurt
jestem wlasnie po reinstalce i jak sie okazalo Dell dorzuca nie plyte recovery a zwykla instalke Windowsa ze zintegrowanymi sterami SATA
Dokładnie jak piszesz, szkoda że sterowników na cd nie dają, przynajmniej w moim przypadku.
Mężczyznaywis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27-04-2008, 15:28   #14
Capo mandamento

Domyślny

Cytat:
Napisany przez ywis
Realizowana wyłącznie w USA.
To co w takim razie oznaczalo "request complete"? =P Chodzi mi o rozszyfrowanie skrotu IBU

Cytat:
Napisany przez ywis
Dokładnie jak piszesz, szkoda że sterowników na cd nie dają, przynajmniej w moim przypadku.
Ja dostalem set driverow, do tego ms works i roxio

Stary 27-04-2008, 16:29   #15
Sympatyk

Data rejestracji: 12-07-2007
Domyślny

Cytat:
Napisany przez Jo_gurt
Ja dostalem set driverow, do tego ms works i roxio
Ja niestety ze swoim nie, w pudle zasilacz, kable, papiery, kabel modemowy, Windows Xp.
Mężczyznaywis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: