Laptopy, notebooki, tablety...

Specjalistyczne forum na temat komputerów przenośnych.

Powrót   Forum laptopy.info.pl > Recenzje i testy > Recenzje laptopów

Recenzje laptopów Tutaj możesz skomentować recenzje laptopów publikowane na stronie portalu laptopy.info.pl.

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01-08-2009, 17:01   #16
Uomo d'onore

Data rejestracji: 16-09-2005
Domyślny

Worms napisz coś po zakupię. Będziesz pierwszą osobą która zweryfikuje nasze testy.

Bartosz Danowski
Książka :: ABC laptopów :: Naprawa komputera ::
MężczyznaBartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01-08-2009, 17:31   #17
Zarejestrowany użytkownik

Data rejestracji: 12-07-2009
Domyślny

Oczywiście że cos wysmaruje, jednak nie będzie to nic profesjonalnego, w jakie programy sie zaopatrzyc do testów, czym mogę sprawdzic matrycę, jaki program najlepiej się nadaje do podkrecenia grafiki?
Mężczyznaworms jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01-08-2009, 17:41   #18
Uomo d'onore

Domyślny

A co chcesz w matrycy sprawdzić?

Bartosz Danowski
Stary 01-08-2009, 19:23   #19

Domyślny

Przydałoby się sprawdzić czy nie ma żadnego badpixela, oczywiście jak nic nie wypatrzę od razu to chyba wole być spokojniejszy i wcale nie sprawdzać. Równomierność podświetlenia.
Właśnie zaopatrzam się w 3DMarki, Everesty. Coś by mi się przydało do kręcenia karty graficznej nVidi, jaki program polecacie?
Stary 01-08-2009, 19:36   #20
a52e

Data rejestracji: 29-04-2008
Domyślny

jak będziesz kręcił grafę,to testy inaczej wypadną z "przekłamaniem",że tak powiem-zrób to na nominalnych ustawieniach-wtedy okaże się co i jak naprawdę..
Mężczyznakaminkrz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Sponsored Links
Stary 01-08-2009, 19:47   #21

Domyślny

Wiadomo że wcześniej będą nominalne takty, jednak z czasem chciałbym zobaczyć na co stać sprzęt, tylko z ciekawości. Trochę choroby z blaszka zostało i mimo że WC już na lapka nie założę to i tak spróbować warto.
Stary 01-08-2009, 19:51   #22
a52e

Domyślny

zawsze warto próbować wycisnąć co sie da ze sprzęta-ot chociażby dla poznania mozliwości drzemiących gdzieś tam w kostkach,a nie jawnie podanych..
Stary 01-08-2009, 19:54   #23
Capo mandamento

Data rejestracji: 27-03-2008
Domyślny

Tylko z notkami trzeba się troszkę ostrożniej obchodzić w tych sprawach.

MężczyznaPrzemek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01-08-2009, 20:17   #24
a52e

Domyślny

no,-wiadomo-trza znależć kompromis między wydajnością lapka,a wydajnością układu chłodzenia..
Stary 01-08-2009, 21:51   #25
Uomo d'onore

Domyślny

Cytat:
Napisany przez worms Podgląd Wiadomości
Przydałoby się sprawdzić czy nie ma żadnego badpixela, oczywiście jak nic nie wypatrzę od razu to chyba wole być spokojniejszy i wcale nie sprawdzać. Równomierność podświetlenia.
Jeżeli chodzi o równomierność podświetlenia to zaopatrz się np. w Nokia Monitor Test i wyświetl sobie białą lub czarną planszę. Wtedy zobaczysz czy matryca jest równo podświetlona.

Co do badpiseli to również Nokia Monitor Test będzie OK. Wyświetl sobie plansze w kolorach składowych RGB i analizuj ekran.

Bartosz Danowski
Stary 03-08-2009, 22:40   #26

Domyślny

Witam serdeczne.
Dziś odebrałem Aristo i475. Na samym początku zdziwiłem się że nie posiada zainstalowanej pamieci 4GB, tylko 2GB. Szprzedawca wziął na teren sevisowy notka i dodał kolejne 2GB, oczywiście upewniałem się czy będzie ok, tego samego producenta, stwierdził że tak wszystko będzie ok.
Zapuściłem zurawia na strefe serwisową a tam już kolejny aristo leży rozłożony w poszukiwaniu ramu, troche mi się to niespodobało, jednak chciałem szybko odebrać sprzet i cieszyć się nim w domu i olałem sprawe.
W domu krótką sesje zdjęciową , póxniej zabrałem się za instalowaie W7. Przebiegła bez najmniejszych problemów, około 30 minut, problem pojawił sie gdy chciałem uruchomić WiFi, po stronie tak naprawde mojej, gdyż nie posiadałem kabelka, a z PS3 jakoś nie szło mi dodanie w routerze mac adresu lapka. Jednak mam już to za sobą. Ogólnie to jestem mimo tego że sprzedawca wsadził inną kość ramu zadowolony(Melco, GoodRam).
Śmiga tak szybko jak tego oczekiwałem, nic się nie tnie mówie o pracy w środowisku Windows, odpalam kilka rzeczy na raz i jest git. Zabawa z podłaczeniem dzwiku przez SPDiF też mi troche zajeła czasu, nie miałem wcześniej doświadczenia z kartami tegpo pokroju, zawsze X-Fi. Dzwięk przez wbudowane głośniki też jest niczego sobie dużo lepszy od tego który był na Asusie Eee i Lenovo R61i, ale tak jak mówie z lapkami dopiero zaczynam więc musze dać sobie troche czasu.
Odłączyłem zasilanie i jade na baterii, zrobiłem test 3DM06, jednak na zasilaniu tego typu zegary raczej sie zaniżają, wynik nie ciekawy 2700k. Jutro zrobie na zasialczu, możliwe że trzeba coś jeszcze w ustawieniach grafiki przestawić ale poki co to jestem w głebokim szoku i pod wrażeniem lapka nie ma na tą chwile do tego głowy, a jutro do pracy trzeba wstać.
Pozdrawiam

Dziś trochę zmodyfikowałem ustawienia wydajności na baterii, przeszedłem na zasilacz, z 4 cykle przejdę naładowywania baterii i jej maksymalne rozładowanie, choć są tu problemy bo chyba przy 5% przechodzi w stan hibernacji, ja sobie przestawiłem na 2%, krzyknęło natychmiast że to może mieć wpływ na zachowanie lapka. Jednak mimo tych 5% dziś z baterii lapka nie mogłem uruchomić.
3DM06 osiągnął 5869pts, gdzie SM2.0-2427pts, HDR-2287, CPU-2295. taka wydajność do tego co ja robie w zupełności mi wystarcza jestem bardzo zadowolony, a wyglądu MSI wcale mi nie brakuje.
Wykonanie nie pozostawia nic do życzenia, prawa strona potrafi sie trochę nagrzać na wysokości numerycznej części, dziś wezmę miernik i sprawdzę tempy. MI to jednak osobiście nie przeszkadza, bo i tak korzystam z klawy logitecha, oraz myszki.
Matryca dużo lepsza od tej z lenowo, jeżeli chodzi o podświetlenie jasność, kąty jakość, też nie ma jej nic do zażucenia, informacje będą pewnie się zbierały z czasem. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez worms : 04-08-2009 o godz. 06:02
Stary 08-08-2009, 21:19   #27

Domyślny

Minęło trochę czasu i muszę przyznać że wybór jak najbardziej trafny, zadowolony jestem w 100%
Z początku bałem sie kątów, jednak nie ma z nimi najmniejszych problemów. Jedyny problem jest w dzień, siedzę tyłem do okna i tak około 15 do 19 słońce wpada mimo żaluzji i trochę odbija matryca światło, trzeba się dobrze ustawić. jednak ten sam mam problem z Monitorem Dell 24", który tyle samo kosztował co lapek, taki to urok tych matryc.
Dodatkowo chciałem sobie podkręcić grafikę, byu sprawdzić jak osiągi pójdą w górę ile można wycisnąć z 3DM2006, ale nVidia Tools powoduje BSOD, albo jest nie kompatybilna ze sterownikami, albo z W7, prawdopodobnie jedno i drugie. Riva Tuner nie wykrywa opcji OC, myśle że w sterownikach - nVIDIA ForceWare 186.03 jest to zablokowane. Temperatury na grafice to około 60-68 stopni w idlle. Mając odniesienie do blaszka na WC to tragedia, tam w stresie miałem 40 stopni max.
Procesor temperatura na rdzeniach w trybie oszczędnym 37-38 stopni. Odczyty z Everest i mirnika.
Jak przyłożę rękę do chłodzenie z tyłu i z boku pod klawiatura numeryczna robi sie ciepło, na trybie oszczędzania energii, radiator z tyłu ma 49 stopni, w odległości 0,5 cm temperatura spada już do 30, z boku 42. Przy podłączeniu SPDiF przewód potrafi się nagrzać, ale już sobie go odpowiednio poprowadziłem i niema problemu.
Zastanawiam się też nad podstawko do Aristo, jednak kolega stwierdził że niepotrzebnie te temperatury są jak najbardziej odpowiednie, zwłaszcza że w pokoju jest ponad 27 stopni.
Przy ustawieniu wysoka wydajności temperatury nieznacznie wzrastają, dodam że Aristo lata cały dzień oczywiście na zasilaniu z gniazdka z włożoną baterią, będę musiał ja wyciągnąć.
Podwyższa się temperatura procesora, ale to on głównie zostaje przetaktowany i na rdzeniach osiąga 43 stopnie. Na grafice łapiemy już 67 stopni i wszystkie odczyty są z idlle z odpaloną muzyka jakimś filmem , przeglądarką gg, WiFi , BT itd.
Temperatura z wylotów w najcieplejszym miejscu na radiatorze osiąga z tylu 56 stopni, z boku 46, oczywiście zanim go dotkniemy to mamy zabezpieczenia w postaci osłonki, a temperatura mierzona organoleptycznie nie wydaje się taka wysoka.
Dziś zainstalowałem COD 5, bo to jedyna pozostałość bo grach pc, ale wydajności nie sprawdzałem.
Jak tylko znajdę chwilkę to spróbuje zabrać się za OC , proca i grafy.
Jeszcze może pochwałę się że jestem bardzo zadowolony z faktu iz nic mi się nie kaszani przy połączeniu zestawu, klawiatury i myszki Logitech MX5500. Zero opóźnień, żadnych problemów, zakłóceń. A czytałem o tym że gdy sie ma WiFi to potrafi zakłócić bo działa na tym samym zakresie i korzystam z wbudowanego BT.
Wybór Aristo był strzałem w 10. Pozdrawiam.

Jutro jak się uda dodam moze jakieś fotki.

Aristo i475CPU: P8700 @ 2.95GHz
Mem: Melco 4GB @ cl5 DDR 934
Grafa:GeForce 9600GT @ -/-[b]
Stary 12-08-2009, 21:53   #28

Domyślny

Szybciutko osiągnąłem maksymalne taktowanie procesora, zastanawiam się tylko czy było to przypadkiem nie spowodowane pamięciami, gdyż były tez podkręcane.
W każdym razie nie jest to to co można wycisnąć z blaszka, ponad 4GHz. Procek nawet 3GHz nie osiągnął, może jak jeszcze jakbym miał program który pozwoli podkręcać sam procesor bez pamięci oraz podstawkę chłodzącą można byłoby coś zdziałać.

Liczyłem że te 7k w 3DM06 uda sie zrobić, jednak bez OC grafiki nie ma szans, mam nadzieje że z nowymi sterownikami to się zmieni.

Aristo i475CPU: P8700 @ 2.95GHz
Mem: Melco 4GB @ cl5 DDR 934
Grafa:GeForce 9600GT @ -/-[b]
Odpowiedz na post

Bookmarks

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: