|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Sterowniki Sprawy związane ze sterownikami do naszych laptopów. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Data rejestracji: 09-04-2007
|
Dzieki uzytkownikowi Sinner i OmegaPL udalo znalesc sie wszystkie sterowniki pod Windows XP dla modelu HP Pavillion 6510ew.
Dodam ze wszystko jest sprawdzone przez roznych uzytkownikow (rowniez przeze mnie) i dziala. Oto post internauty Sinner (po lekkiej upiekrzajacej modyfikacji. )(...) Zaopatrujemy sie we wszystkie drivery: - chipset - http://www.gigabyte.pl/download/mb/driver/17679/ - grafika - http://www.laptopvideo2go.com/drivers/xp - 156.66 - na dzien dzisiejszy (20.12.2007) sa to najaktualniejsze stery. - dzwiek, modem, kamera, touchpad, wifi, czytnik, bluetooth - http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/s...dlc=pl&lang=pl i sciagamy odpowiednio: - dzwiek - dwie pierwsze pozycje czyli : " Conexant High Definition Audio Driver" oraz "Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) Bus Driver for High Definition Audio (sp33867)" - kamerka - " HP Pavilion Webcam Driver" oraz " HP 1.3 MegaPixel (MP) Webcam Software Drivers" - (nie jestem piewien czy to drugie tez potrzebne, jesli nie prosze mnie poprawic) - touchpad - " Synaptics Touchpad" - modem - "HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP" //dodano// Sterownik od modemu pasuje od Visty i mozna zainstalowac go normalnie z setup (do pobrania na stronie HP) - czytnik kart - " Ricoh 5-in-1 Card Reader Driver" - bluetooth - " Software and Drivers for HP Integrated Module with Bluetooth Wireless" ja osobiscie sciagalem drivery od modelu dv9000 bo dopiero dzis zauwazylem ze tu tez sa, ale mysle ze te tez beda dzialaly. - wifi - "Broadcom Wireless LAN Driver" oraz "HP Wireless Assistant" lub oficjalne ze strony HP - HP Quick Launch Buttons - LightScribe Host Software (nagrywarka- wypalanie napisow na plytach) - oficjalne wersje dostepne na stronie HP: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/s...545175&lang=pl - fingerpoint (czytnik lini papilarnych) - sterownik: http://www.nogodforme.com/HPDV6500T/sp35337.exe natomiast soft dziala ten od Visty i sciagniemy go stad: http://www.nogodforme.com/HPDV6500T/sp35640.exe ///dodadno/// Linki do fingerpiont'a przestaly byc aktywne. Jesli ktos potrzebuje prosze pisac na wiewi4@wp.pl w temacie wpisujac "Stery do fingerpointa". Mamy juz wszystkie drivery a wiec zaczynamy od instalacji: -chipsetu (zainstaluje nam sie m.in. ethernet). Nastepnie instalujemy poprawke microsoftu "Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) Bus Driver for High Definition Audio (sp33867) czyli plik sp33867.exe . -dzwiek czyli sp34200.exe - jednak tu driver nie zainstaluje nam sie z setupa, a wiec najpierw go rozpakowujemy a nastepnie instalujemy recznie z menadzera urządzen (rozpakowac setup (prawym -> rozpakuj), wejść w menadżera potem aktualizuj sterownik->nie, nie tym razem->Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji(zaawansowane)->Nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania->z dysku -> wskazac folder z rozpakowanym steronikiem i ok), po poprawnym zainstalowaniu w Kontrolerach dzwieku wideo i gier powinnismy miec pozycje: Conexant High Definition Audio -modem czyli sp33742.exe - podobnie jak w przypadku dzwieku nie zainstaluje sie z setupa tylko recznie, po poprawnym zainstalowaniu modem wyswietla sie jako "HD Audio Soft Data Fax Modem with SmartCP" lub ster od Visty Chcialbym dodac ze ta kolejnosc jest wazna: najpierw dzwiek, potem modem! -grafika - mozna instalowac z setupa, nie ma zadnych problemow. -wifi -bluetooth itd. w zasadzie po grafice kolejnosc juz chyba dowolna Dziekuje tu za wspolprace koledze OmegaPL ktory to jak obiecal wrzuci nam w niedalekiej przyszlosci paczke z driverami pozdrawiam, Sinner Dziekuje za wspaniala i zapewne mozolna prace Squirrel_ EDIT: Ponizej podaje link do sterownika, ktory umozliwia komputerowi regulacje taktowania procesora (chyba chodzi o funkcje AMD PowerNow! ktora nie dzialala przy przeinstalowaniu systemu na XP - bynajmniej u mnie). Nie wiem czy jest potrzebny do tego program ale ja korzystam z NHC w ktorym mozna ustawic sobie rozne opcje wedlug uznania (np przykrecic procka gdy jest sie na baterii lub dynamicznie przydzielac jego szybkosc co owocuje znacznym obnizeniem temp przy zroznicowanym korzystaniu z komputera. Program ten rowniez pokazuje min. aktualne taktowanie procesora, itp, itd... Mozna nim tez przykrecic grafike. Natomiast mozna skorzystac z innych programow np. od AMD ktore sa w podanym linku. Innym jest tez RightMark. Wszystkie po ang - nie znam po polsku wiec jesli ktos znajdzie cos wartego uwagi prosze pisac na forum. Bylbym wdzieczny rowniez za opis przykladowych napiec dla procesora ktore mozna zmienic w owych programach. Link do sterownika/programow: http://vip.amd.com/us-en/Processors/..._14098,00.html Nazwa sterownika: AMD Turion™ 64 X2 Dual-Core Mobile Technology Driver Version 1.3.2.0053 for Windows XP and Windows Server 2003 (x86 and x64) Milego uzytkowania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zarejestrowany użytkownik
Data rejestracji: 23-09-2007
|
Witam
Włąsnie probuje skompletowac te stery, ale: Cytat:
na stronie HP znalazlem jakies sterowniki, ale nie ma wszystkich... Prosilbym o pomoc w tej sprawie. Pozdro [ Dodano: 2007-09-29, 13:51 ] Znalazlem cos takiego: http://www.nuforum.eu/nuforum/ftopic18067-10.html niemieckiego nie znam ale za to ten link... http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/s...224052&lang=en moze okazac sie pomocny |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
fakt- moja wina bo skopiowalem skrot do strony a nie adres
To bedzie to: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/s...dlc=pl&lang=pl |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Data rejestracji: 23-10-2007
|
Do karty graf nowsze stry to 156.66 i nadal szukam nowszych
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
wielkie dzieki za info. Napewno skorzystam
- i mysle ze nie tylko ja
|
|
|
|
| Sponsored Links |
|
|
#6 |
|
Data rejestracji: 25-10-2007
|
Witam, pozwole sobie odswieżyc watek
Posiadam notka HP Pavilion DV6615ew specyfikacje chyba takie same jak nie bardzo podobne(jezeli sie myle poprawcie).Mam problem z zainstalowaniem Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) Bus Driver for High Definition Audio, wypakowywuje sie ale juz setup.exe gasnie :/. Nie wiem co to moze byc za przyczyna, ale przed zainstalowaniem poprawki zainstalowalem UAA KB888111 i High Definition Audio.? Czy karta ma byc na 3 pozycji w instalacji ? Prosze o pomoc. Pozdrawiam, Adrian. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
podobna specyfikacja? Powiedzial bym ze caaalkiem inna
Co najwazniejsze - komputer jest na procesorze intela nie amd, co daje inna plyte glowna (raczej), co daje najprawdopodobniej inny zintegrowany uklad dzwiekowy (np Realtek a nie Conexant). W skrocie to tak jak kupic kola od roweru szosowego dla mtb ![]() No chyba ze poprawka jest dedykowana dla wszystkich ukladow HDaudio itp. ![]() Poza tym wazna jest kolejnosc - jesli zainstaluje sie (nawet sprobuje) sterownik do dzwieku to pozniej czeka tylko format. Odinstalowanie nic nie daje a innego sposobu ja (i nie tylko ja) nie znam. Poprawka UAA wykrywa dzwiek ktory pozniej pozytywnie sie instaluje. Kolejnosc: poprawka UAA, sterownik do dzwieku. Jak nie pojdzie z setup to recznie. Tylko trzeba wiedziec jaka ma sie karte dzwiekowa
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Data rejestracji: 25-10-2007
|
Ja mam Realtek RTL8101 Family PCI-E Fast Ethernet NIC (NDIS 6.0).
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 14-11-2005
|
Cytat:
a schemat instalacji jest taki: 1.sterowniki chipsetu: Intel Chipset Installation Utility -> restart 2.poprawka KB888111 -> restart 3.wchodzisz do menedżera urządzeń, usuwasz nierozpoznane urządzenie i dajesz wykryj ponownie urządzenie PnP 4.sterownik dźwięku - restart 5.jeśli nadal nie ma dźwięku - usuwasz nierozpoznane urządzenie w menedżerze urządzeń -> restart po restarcie powinien bez problemu zainstalować dźwiękówkę. podobny tekst do tego napisałem na forum kilka jak nie więcej razy wystarczyło poszukać.
|
|
|
Na forum są pewne osoby, których nie należy denerwować. Ja jestem jedną z nich!
|
||
![]() |
|
|
|
#10 |
|
Data rejestracji: 03-11-2007
|
Wilu dokladnie opisal procedure.
Ze swojej strony tylko dodam ze przy przerabianiu swojego laptopa na XP najpierw musial zobaczyc sterowniki do modemu!! a dopiero potem odpalil sie dzwiek. Po znalezieniu modemu zrobilem restart i potem sterowniki do dzwieku zaladowaly sie bez problemu |
|
Pozdrawiam
Ryath |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Data rejestracji: 13-10-2006
|
czy naprawde jest aż tak ważna kolejność instalowania sterowników?
Czy jeśli zainstalowałem w złej kolejności musze formatować?? |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Capo Decina
Data rejestracji: 22-11-2005
|
Cytat:
|
|
|
Nic nie umiem i nic nie wiem
Jestem tuman bity w ciemię ![]() Recenzja dysk zewnętrzny 3,5 cala 160GB Recenzja Acer Aspire 5710ZG |
||
![]() |
|
|
|
#13 |
|
Data rejestracji: 23-11-2007
|
HP Pavilion dv6530ew
1.sterowniki chipsetu: Intel Chipset Installation Utility -> restart 2.poprawka KB888111 -> restart i teraz: próbowałem zainstalować: Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) Bus Driver for High Definition Audio (sp33867) - jednak wyskakuje mi tylko okienko o przygotowywaniu kreatora InstallShield, pasek dochodzi do końca i potem nic... mogę prosić jakieś wskazówki? ![]() Ps. Czy Ehternet nie powinien mi się zainstalować wraz z chipsetem? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
juz chyba gdzies odpisywalem na podbnego posta
aaaa... 6 postow wyzej Masz inny procek, inna plyte glowna itp. Podana instrukcja dziala w modelach (mialem sygnaly ze w innych tez) z prockiem AMD. Przyczyna nie instalowania poprawki UAA (a pozniej dzwieku) moze byc brak zainstlowanego chipsetu. Bo wlasnie brak zainstalowanej sieciowki po instalacji chipsetu jest objawem zlych sterow (mialem to samo). A wiec pierwszym krokiem jest znalezienie odpowiednich (! )sterow do plyty glownej a pozniej zrobienie reszty ktora powinna zadzialac. Byc moze sie myle i zintegrowane stery do sieciowki sa tylko dla AMD ale nie wydaje mi sie to PS. Jak znajdziesz/zainstalujesz wszystko to opisz to! Pomoz innym tak ja my pomagamy. Nie jestem wielkim znawca ale znalazlem to wszytko przy pomocy internautow, zebralem do kupy i dziala. I niech inni maja z tego jakis pozytek ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Data rejestracji: 23-11-2007
|
Hej,
zainstalowałem sterowniki dla odpowiedniego chipseta Intelowskiego ![]() Odpowiedni układ pomógł mi wybrać programik intelowski także myślę, że wybrałem dobrze ![]() Próbowałem to dziś zrobić na kilka sposobów, w tym w akcie desperacji przez pewien czas wyglądało to tak: Sposób1 Reinstall System Sposób2...Nie mogę zainstalować poprawki UAA po instalacji KB888111, może one na siebie jakoś zachodzą, albo to to samo? ![]() Udało mi się raz zainstalować sterowniki: KB888111 i do układu Conexant, jednak potem dźwięk i tak nie dział, a w menadżerze koło Conexant był żółty wykrzynik, jednak Cytat:
próbowałem instalować te sterowniki bezpośrednio po instalacji sterów dla chipsetu, jak i również po instalacji UAA, a także po instalacji KB888111 Pozdrawiam |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|